header
header
header
header
header
10 Juni 11:56

Tystnaden

Plötsligt blev det tyst. Samma sak varje år då sommarens intåg i vardagen tar över. Det suger i magen, lite melankoli, man känner sig en aning bortglömd. De stora fotbollsligorna i Europa står stilla mellan två säsonger, endast Spanien sprattlar fortfarande en del med benen, men allsvenskan tuffar på i solens ljusa strålar. Det ringer knappt i mobilen, mejlen verkar har fallit ner i ett tekniskt haveri, inget nytt där heller. 

Det är märkligt hur tomt det blir när uppdragen sinar av sommaruppehåll och de man har är inbokade sedan länge och kräver väldigt lite kommunikation. Och sedan skrivandet på kammaren i den ensamma vardagen.
Varje år, det tar ett par veckor att varva ner och njuta av den stillhet som faktiskt är ett previlegium för frilansare som jag.

Den gångna helgen har hjälpt till att komma en bit på vägen. Förlamande värme, bad, sol och MC-åkande har masserat ner stressen från arbetsinaktivitet till en skön feeling av sommar och sol, kort och cool.


Kommentarer
Stäng
Namn:
E-post:
Ämne:
Kommentar:
Säkerhetskod:
 


7 Juni 12:27

Alkoholfundamentalism

Vårt samhälle är i stora drag ett konfliktfritt samhälle, i alla fall på ytan. Vi vill inte gärna föra hårda argumentationer med medmänniskor med risk för att inte kunna skilja på sak och person och sedan bli ovänner. Vill man vara elak skulle man kunna kalla oss för ett mesigt folk som inte vågar stå upp för någonting.

Om det inte vore för det här med alkohol. Det finns bara en anledning som skulle kunna få svenskarna att gå ut i krig, det är att försvara sin rätt till att få köpa och dricka sin kära alkohol i hur stora mängder som helst. Klimatkatastrofer, krig, terrorism, svält, allt sånt är av underordnad betydelse, det orkar vi inte med. Men den egna rätten till att supa ihjäl sig, den ska fan ingen röra. Smugglingen är redan pinsam i vårt land, nu jublar alla liberaler och alkoholälskare över nätspritens möjligheter. Det märks att man börjar bli gammal när man tar upp just det faktumet som en positiv egenskap när man ser vart krökandet är på väg. Det ohejdade drickandet står som grund för så hemskt mycket av all skit som händer runt oss. Ändå ska vi ha rätten till mer och mer och mer och mer.

Och nej, jag är inte nykterist, inte heller moralist. Jag bara förvånas över denna sjuka alkoholfundamentalism.



7 Juni 12:21

Ödesmatch i allsvenskan?

Det kommer ett liv även efter klassiska landskamper, skandaler och massor av blågula mål. Det stavas allsvenskan och tidiga ödesmatcher i allsvenskan. Här kan ni läsa några tankar från mig inför AIK mot ÖSK på söndag. TT-spelsajt.



4 Juni 22:24

Zlatan skrattar

Läser om Zlatan och hans avslappnade sköna stil på Sveriges presskonferenser. Han skrattar, är öppen och berättar saker han normalt inte brukar göra. Leendet går från öra till öra och den samlade presskåren gör i brallan av lycka att den utvalde just nu vill prata med dom. Det är rörande, som om de själva känner sig bekräftade bara för att Zlatan talar till just dom i församlingen. Men det klart, hellre en glad Zlatan än en sur dito.

 

Kan ändå inte få bort tanken om att anledningen till hans avslappnade stil går hand i hand med hans skada och rehabilitering. Zlatan vet att han inte ska spela speciellt mycket under de här två landskamperna och känner naturligtvis inte av någon press på att prestera. Han kan vandra runt helt avslappnad och bete sig som en glad gamäng. Kanske beror hans oregelbundna humörsvängningar under andra samlingar på anspänningsnivån i kroppen. Kanske känner han sig attackerad på ett helt annat sätt när han är helt frisk och förväntas trolla med allt och alla.

Ja, jag vet inte. Det var bara en tanke. Och nu har även jag gjort det som jag lovat mig själv att aldrig göra, att försöka analysera mister Ibrahimovic. Förlåt.




4 Juni 20:23

Fotboll och fanatism

Varför. Det är ordet jag vill föra fram när det kommer till debatter om fotboll, män och deras fanatiska inställning angående livet i eller genom den samma.

Varför accepteras alltid de extrema beteendena?

Varför skrattas alltid den största problematiken bort när det börjar brännas och närma sig en seriös diskussion?

Alltid sitter det någon man i teverutan med ett snedvridet och egotrippat förhållningssätt till det här med äktenskap eller samboförhållanden. Väldigt ofta lystrar mannen till Berra eller Tjompa och pratar med bred Stockholmsdialekt. Väldigt ofta berättar han historier där födslar, dop eller bröllopsdagsjubileer stoppas och flyttas på grund av krockar i spelschemat med favoritklubben. Egentligen är det ju tragiskt, mest för kvinnorna.

Senast det hände var i förra veckan i programmet Kvällsöppet där Lennart Ekdahl och Johan Hakelius normalt brukar sätta fyr på snacket. Där log man lite grann åt spelarfrun som fick föda barn på bortaplan, som hon uttryckte det, beroende på att mannen, spelaren, vägrade missa en match. Man skrockade åt den där Tjompa som här hette något annat när han meddelade att det skulle bli skilsmässa om inte frun accepterade hans fotbollsfanatism och gapskrattade åt före detta statsministern, Ingvar Carlsson, när han sa att det fanns två TV-apparater i hemmet för att undvika tjafset om att välja bort fotbollen en kväll. Hö, hö, hö.

Visst är fotboll värt väldigt mycket. Många har en väldigt sund relation till denna sport.

Men ibland? Skaffa er ett liv!

 

Sedan resan ner till Köpenhamn i lördags. Horder av män, pojkar, i svenska landslagströjor. På tåget, tio på förmiddagen skruvar många upp sina pluntor, pyser upp sina bärs och börjar dricka. Vid ett, på bron i tågvagnen över sundet står viktigpettrar och skrytpratar högt i mobiler om stora affärer, fotboll och knulla. Jag vet inte vem dom vill imponera på. Å så undrar en hel värld just nu varför en i tidningarna kallad idiot hoppar in på planen och försöker slå ner domaren för att efteråt inte komma ihåg någonting beroende på de nästa tjugo öl han druckit under dagen. Hälften av publiken inne på Parken i Köpenhamn hade säkert druckit så mycket, det blir lätt så när man lägger en match av den här kalibern klockan 20.00 en lördag kväll i juni. Hela Köpenhamns centrum var packat av packade supportrar från båda läger, i taxin på väg mot arenan såg jag gäng efter gäng längst gatorna med backar av dansk öl i famnen. Men väl inne på arenan var det magiskt.



             Runt 42000 åskådare som sjöng och levde rövare. Gult och blått på ena kortsidan och skvättvis mitt ibland de röda och vita danskarna som naturligtvis dominerade läktaren. Ekade gjorde ”Vi er röde, vi er vhide”, danskarnas kampsång sedan många år. Det gav rysningar trots att jag hade hörsnäckor i öronen som gav ljud från teknikbussen men tyvärr dödade arenaljudet, men jag fuskade och plockade ut en av de där gummiprylarna från vänsterörat. Annars var tevestudion en underbar plats att se matchen ifrån, en hylla ut över planen, kändes det som, vid ena hörnflaggan. Det var, kan jag tänka mig, som att stå på manöverpositionen i ett rymdskepp och styra världen.

 

Resten vet ni, det skrevs fotbollshistoria på Parken. Danskarna tystnade efter några minuter, 0-1, 0-2, 0-3. De vaknade igen och så blev det 3-3 innan Paulsens korkade smocka i mellangärdet på Rosenberg. Utvisning, straffspark. En fantastisk match, enorm dramatik och sedan den där dansken som skulle spöa domaren.

Ett skitslut fick vi på festen, en dansk fotbollskris inleddes medan svenskarna återvände hem igen via sina bilar, båtar, flyg och tåg.

Hem till krigsrubriker och idiot ett och idiot två. Det är så här, fotbollen balanserar ständigt på den där tunna tråden mellan lycka och förbrödring samt kaos och våld. Vad man ska göra för att det goda ska vinna vet jag inte. Det är väl som världen i övrigt, en ständig kamp mellan ljus och mörker.

 

 

 

 




31 Maj 15:48

För de deprimerade

Ett hysteriskt roligt klipp som jag fann på Henrik Schyfferts blogg.
Det är stå upp komik på allra högsta nivå. Lättförolämpade individer undanbedes! 
Ta er ner till klippet "The Queen of Mean" och följ Lisa Lampanellis sköna påhopp på sin publik.





31 Maj 11:16

Ny krönika på TT-Spel

Ni har väl inte missat TT:s färska spelsajt där jag skriver krönikor en gång varje vecka?
Denna andra vecka är det en hyllning till Johan Elmander inför drabbningen på Parken i Köpenhamn på lördag.
Danmark-Sverige och jag kommer att vara på plats i studion med Tommy Åström och Erik Hamrén i Kanal 9.
Det får ni inte missa, inte matchen heller...
Men först:
TT-Spelsajt



30 Maj 13:08

Älskade och hatade fotboll

Några dagar sent kanske? Men titta på det här och fundera vidare på mitt förra inlägg apropå att tomma arenor är bra arenor. Ibland.  

 

Å andra sidan var Stockholmsderbyt i måndagskväll mellan Djurgården och AIK en underbar tillställning med
ett ruskigt drag på läktaren, tifon i världsklass och en intensiv match med hög internationell Fröjdfelt nivå i den fysiska bedömningsgraden av närkampsspelet.

Härligt, underbart! Dessutom en boll i virket förutom de fyra målen och Daniel Sjölunds fenomenala matchvändning på, ja vad var det? 79 sekunder. Så kan fotboll också vara!




27 Maj 21:31

Tankar i vardagen

Läste om nya hot mot fotbollstränare idag. Tony Gustavsson i Hammarby denna gång, tidigare var det Mark Selmer i Degerfors. Dom lär inte bli de sista. Sånt får en att fundera.

 

Stockholm Stadion för två veckor sedan, arenan var tom, det var två timmar innan matchen mellan Djurgården och GAIS. Thåströms ”Brev till 10:e våningen” ekade över den gamla olympiska träkonstruktionen, eftermiddagssolen var blek men försökte värma den kyliga luften. Jag hängde mig över en reklamskylt, såg ut över den gröna gräsytan och kände mig ganska nöjd. Det var så rofyllt.

 

När matchen var igång satt jag omringad av mestadels män som skrek ut sin aggressivitet över domare, motståndare och blåränder som inte lyckades med sina uppdrag.

Idiot, hora, fittjävel, domarjävel. Sånt får en också att fundera.

Att ibland är en tom arena, med Thåström i högtalarna, i det bleka eftermiddagsljuset, en rätt bra arena.




25 Maj 16:33

Perversion över övergivna platser

Du är aldrig ensam, kom ihåg det. Under många år har jag vurmat för gamla nedlagda fabriker och industriområden, övergivna bruksorter, förfallna bostadsområden och ödehus. Varför vet jag inte riktigt, men kanske handlar det om att varje plats har en unik historia som man bara kan fantisera om. När jag varit ute och rest har vänner sprungit på lyxhotell och kasinon, då har jag vandrat omkring i någon sliten miljö som naturen sedan länge tagit över. Det handlar om en känsla, att ha förmågan att suga in andarnas rörelser. Jag blir alltid knäsvag av miljöer som det här och har sett mig själv som störd och fast i det förflutna. Det är inget jag egentligen pratat öppet om.

 

Nu behöver jag inte längre känna så, jag är inte ensam. Snarare är jag bara en av många som håller på att göra intresset till en modern Arn-pilgrimsresa. Jan Jörnmark heter mannen som fört ut landets alla övergivna platser till allmänheten. Han har åkt Sverige runt (numer även Europa) och fotograferat, forskat och dokumenterat alla mystiska platser. De finns nu som bok, en bok som säljer som smör. Vill ni veta mer och delar min perversion över det här så klicka bara här.



Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlägg