header
header
header
header
header
24 Januari 20:28

Jag saknar den afrikanska festen


Det känns faktiskt lite tomt.
Jag saknar det dova surrandet, trumpeterna och visselpiporna i hörlurarna under arbetspassen. Jag saknar färgerna och den sköna dansen på läktarna. Tre raka afrikanska mästerskap fick jag göra på Eurosport innan årets fråga uteblev.
Nu sitter jag hemma i min soffa istället och följer de inledande matcherna i gruppspelet från Ghana.

Det märks att den afrikanska fotbollen utvecklas i en rasande fart. Hela europa har dränerats på fotbollstalang, de mäktiga storklubbarna skriker i desperation över att lagens stjärnor drar iväg i minst tre veckor mitt under brinnande säsong.
Och de är många.
I Frankrike har det försvunnit över femtio spelare och i England nästan lika många. Nästan ingen klubb av de stora står oberörd, ja bortsett från Manchester United då.

De första matcherna i turneringen har hållit en hög standard. Om jag jämför mitt första mästerskap i Mali, via Tunisien och för två år sedan Egypten så har tempot och den tekniska passningsfärdigheten ökat för varje mästerskap.
Jag tycker att matcherna mellan storfavoriten Elfenbenskusten och Nigeria samt Egypten mot Kamerun var två kvalitativt mycket starka matcher. Sedan finns det förstås blåbär som Namibia och Sudan men det gör det ju i de flesta turneringar.

Egypten vann det senaste mästerskapet på hemmaplan och gjorde det då med turneringens mest offensiva och intressanta spel. Men de kan ju inte spela utanför landets gränser brukar det heta. De vann till exempel inte en enda kvalmatch till mästerskapet i Ghana. Det har gjort att dom tidigt blivit avskrivna som mästarkandidater denna gång.
Men efter att ha sett laget krossa Kamerun, som jag brukar kalla afrikas tyskar beroende på disciplinen och försvarsstyrkan, är jag inte längre lika säker. Egypten imponerade stort i den matchen och klädde av Kameruns backlinje på ett sätt som gjorde dom till ett förvirrat pojklag.    

Jag har inte vägen fram mot finalen riktigt klart  för mig men om det är möjligt så skulle jag kunna tänka mig en repris på förra finalen. Den stod mellan Egypten och Elfenbenskusten och avgjordes på straffar. Ghana som spelar på hemmaplan lär i och för sig inte lyssna på det örat utan vill, och kan säkert också, följa de senaste årens tradition med hemmanationen bärande den tunga segerbucklan. Men vi får väl se hur det utvecklar sig, turneringen är i sin linda men ser som sagt mer intressant ut än någonsin.

Jag hade gärna varit med även denna gång. Men man kan inte vara överallt och ha koll på allting så denna turnering ser jag enbart för mitt stora nöjes skull. Mästerskapet känns lite som mitt eget. Som en independentgrupp som man älskar för att inte så många andra gör det. Det känns inte riktigt bra att stå utanför med andra ord. 


Kommentarer
StÀng
DĂ„ligt insatt...

Först och frÀmst, vilka roliga lÀnklistor du fick dÀr... :)

Sen för att Ă„ter komma till Ă€mnet. Är nog som de flesta, ganska oinsatt i den afrikanska fotbollen. Det Ă€r ju oftast sĂ„ att det Ă€r nĂ„gra lag som finns med under VM. Men annars sĂ„ hör man inte mycket om fotbollen i Afrika. Vilket egentligen Ă€r lite underligt, dĂ„ det finns ett enormt antal afrikanska spelare i de olika europeiska ligorna. Men jag vet inte riktigt vilken nivĂ„ de olika ligorna dĂ€r nere hĂ„ller. Men misstĂ€nker att det Ă€r milsvid skillnad mot europeisk standard. Fast det behöver ju inte vara nĂ„got negativt. Vet att jag för mĂ„nga Ă„r sedan satt pĂ„ en arena strax utanför Bangkok och tittade pĂ„ en vĂ€ldigt underhĂ„llande och spĂ€nnande match. BĂ€gge lagen var katastrofala taktiskt. Men med en sĂ„n anfallsvilja sĂ„ sĂ„g det ibland ut som 11 man i anfallet. Jo, hemmalagets mĂ„lvakt följde ofta med upp till mittlinjen. :) Men det var roligt sĂ„ vi sĂ„g en match till innan vi Ă„kte vidare pĂ„ vĂ„r resa.
Skrivet av:mumrik | 2008-01-26 14:40:26 |  Svara
 
Re: Re: Förbluffad

Ja rÄkade det ju vara sÄ att min fru jobbade natt och ja blev sittande framför datorn, skulle bara kolla in Birros blogg eftersom jag följt hans debatt pÄ AB och han lÀnkade till din sida och pÄ den vÀgen Àr det. Och det du skriver om nÀstan allt stÀmmer sÄ bra överens med mitt eget sÀtt att se pÄ saker och ting. Skulle bli en hel sida om jag skulle förklara det hÀr nu. Flyttade frÄn Hallsta (men mina förÀldrar bor dÀr fortfarande) nÀr jag var 21 till VÀsterÄs och för 3 Är sedan fick kÀrleken mig att flytta till Boden i Norrbotten. Lite kuriosa pÄ den tiden sÄ spelade man ju fotboll ofta vid sidan om klubbfotbollen pÄ skolplanerna efter skoltid och en kille jag vÀldigt ofta spelade med var Tor-Arne Fredheim som jag tror du vem det Àr?...Ja du dÄ fÄr vi hoppas att Leeds tar steget upp om ett par Är, sÄ man fÄr se dig kommentera dom. Ha en trevlig helg.
Skrivet av:Stebbe | 2008-01-26 12:45:49 |  Svara
 
Re: Re: Afrikanska

MÄste först instÀmma med föregÄende talare, du skriver saker som berör. AngÄende Afrikanska och skador, Äterigen visar det med all tydlighet pÄ det stora med fotboll, att kollektivet och dess förmÄga att samspela Àr det som ger resultat. Dock ser man inte detta sÄ ofta i den proffisionella fotbollen som idag bestÄr av idel stjÀrnor. Men det finns alltid gnetare som gör allt för laget och det Àr fint nÀr de fÄr sin stund i rampljuset.
NÄgot att ta till sig i den svenska instÀngdheten
Skrivet av:AndyG | 2008-01-26 11:20:45 |  Svara
 
Re: Afrikanska

Faktiskt sÄ verkar det som att truppen stÀrkts av att nyckelspelare försvunnit till afrikanska. DÄ kan det vara pÄ plats att plocka fram den dÀr gamla om att ingen spelare Àr oersÀttlig. Kanske inte ens Drogba? Molly hÀlsar tillbaka med ett voff!
Skrivet av:Blohm | 2008-01-25 23:28:51 |  Svara
 
Re: Förbluffad

JÀtteroligt att du hittade sÄ mycket att lÀsa pÄ sajten, 2 timmar... det Àr en rejÀl komplimang. Vill du fÄr du gÀrna tipsa fler om mina texter.

JodÄ, jag har Leeds som favoritlag, sedan 1974 eller om det var 1973. Första laget jag sÄg pÄ tipsextra, föll för den vita dressen Ä sÄ vann dom förstÄs.
Vet inte om du fortfarande bor i Hallsta men dÀr har jag varit mycket dÄ min tjejs pappa med fru bodde dÀr i mÄnga Är,han jobbade pÄ Bulten förstÄs. Numer bor dom i Arboga sedan dom pensionerades. Ja, ja, ointressant kanske men jag tÀnkte pÄ det dÀr med igenkÀnnande. Ta hand om dig!
Skrivet av:Blohm | 2008-01-25 23:24:36 |  Svara
 
Förbluffad

Har nu lÀst din blogg i snart tvÄ timmar...kunde inte sluta för den var sÄ intressant kÀnner igen mig i sÄ mycket du skriver. Ditt synsÀtt om saker och ting + att du har samma musik smak som jag har. Fantastiskt!!! sen ser man att du i en text antyder att du hÄller pÄ Leeds Àr det sÄ?...mitt favoritlag sen jag var 13 Är...blev det nÀr Bengt Grive före en FA cup final förklarade att Peter Lorimer inte fick skjuta pÄ trÀningarna för dÄ gick mÄlvakterna sönder. För min del slutade fotbollskarriÀren nÀr jag var 19 och började jobba skift pÄ bruket i Hallstahammar. Men följer den via press och TV sÄ mycket jag kan, ett av dom enda nöjen jag kostar pÄ mig som njurskjuk och arbetslös Àr att vara innehavare av canal+ för fotbollens skull...ROCK ON BROTHER...
Skrivet av:stebbe | 2008-01-25 23:05:21 |  Svara
 
Chock

LÀnkade hit via Birros blogg. TÀnkte för mig sjÀlv som Àr fotbollsnörd Àr det verkligen DU som skriver hÀr. Citerar den fantastiske Mandela och lyssnar pÄ samma sorts musik som jag. Du vÀxer STORT i mina ögon. Ska följa din blogg i fortsÀttningen.
Skrivet av:Stebbbe | 2008-01-25 21:10:28 |  Svara
 
Afrikanska

Elfenbenskusten vinner finalen mot Nigeria! John Obi Mikel blir utvisad.
Som Chelsea-supporter har jag med fasa sett fram mot att 4 viktiga spelare försvinner, men glÀds i stÀllet över att andra har vÀxt lite extra, Sidwell var bra mot Everton i onsdags. Sen har vi ju Makelele. Man kan bara le le nÀr man ser honom, 34 Är ung.
HĂ€lsa Molly
// Andy
Skrivet av:AndyG | 2008-01-25 10:40:48 |  Svara
 
Afrikanska

Elfenbenskusten vinner finalen mot Nigeria! John Obi Mikel blir utvisad.
Som Chelsea-supporter har jag med fasa sett fram mot att 4 viktiga spelare försvinner, men glÀds i stÀllet över att andra har vÀxt lite extra, Sidwell var bra mot Everton i onsdags. Sen har vi ju Makelele. Man kan bara le le nÀr man ser honom, 34 Är ung.
HĂ€lsa Molly
// Andy
Skrivet av:AndyG | 2008-01-25 10:20:08 |  Svara
 
Namn:
E-post:
Ämne:
Kommentar:
Säkerhetskod:
 


23 Januari 22:59

Vad ska du bli?

Satt och lyssnade på en livespelning med Thåström på kontoret idag.
Thåström är alltid bra.
Ebba Grön var oftast bra på sin tid.
Jag är naiv, ibland, dock inte ung längre.
Kan ändå inte undgå den där känslan då och då i och med att jag lever i en sorts låtsasvärld.
Att jag inte vet vad jag ska bli när jag blir stor.
Så texten nedan passade bra just idag.


"Vad ska du bli när du blir stor?
Ska du bli som far och mor?
Ska du bli en boss, en försäljare, 
eller disponent nånstans?
Kanske nöjer du dig med vilket jävla
skitjobb som helst. Du bara bryr dej
inte alls, det får gå som det går.
Vad ska du bli?
Nu är du ung och rebellisk som fan,
du sätter hårt emot hårt.
Du vet precis vad du vill och du vill
inte bli en av dom där.
Så fortsätt å fortsätt å va rebell,
fortsätt å fortsätt å va dej själv,
fortsätt å fortsätt å va rebell.
Hur skarre bli med din framtid då?
Hur skarre bli om några år?
Ska du sjunka in i en fåtölj?
Va ska du bli??
Gåupptilljobbetjobbajobbaätalunch,
samma sak händer i morgon.
Jobbaåkatrickhemåsättasigåglo.
De e inget liv,
de e slaveri.
Gåupptilljobbetjobbajobbaätelunch,
samma sak händer i morgon.
Jobbaåkatrickhemåsättasigåglo.
De e inget liv,
de e slaveri.
Så fortsätt å fortsätt å va rebell..."




21 Januari 23:01

En krigares sista strid

Det var i början av augusti 1997. Jag hade spelat otroligt bra fotboll under några månader för min nya klubb Viking FK från Stavanger. Hade blivit lagkapten, hyllad av allt och alla och arbetat upp en stark position som ledare för spelargruppen.
Livet lekte.
Nu var vi i Haugesund och skulle spela ett prestigefyllt Rogalandsderby. Solen sken, varmaste sommaren på hundra år sa dom, jag var laddad, fokuserad.

Sedan var allt över på några sekunder. En svensk i motståndarlaget sparkade benet av mig i en motläggssituation. Inget fult brott med benpipor och vridna kroppsdelar. Men likväl ett brott som gick rakt igenom smalbenet.
Några sekunder. Över.

Jag for proppad med smärtstillande mot Stavanger, ambulans på båt, ambulans rätt ner i underjorden och under en djup jävla fjord. Sedan paket från fot till ljumske å så var det äventyret över. 
Livet var över.
Tankarna förvirrade.

En kris inleddes. Jag föll ihop mentalt och vaknade inte upp förren ett och ett halvt år senare.
Ångest.
Avbrott.
Livet slut.

Därefter uppvaknandet. Det nya, fräscha. En omförhandling med sig själv och sitt inre. Nya mål, nya beslut.
Hjärnans strömförsörjning var tillbaka och jag hade bestämt mig.
Jag skulle sluta spela fotboll. Men först två år till i Göteborg i ett grönsvartrandigt gäng.
Två fina år på många sätt, men även massor av nya skador.
Trött.
Kroppen slut.
Mentalt utpumpad.
Det var över. det fanns ingenting kvar att ta av. 

Jag har aldrig varit så säker på ett beslut som att lägga av med fotbollen. Jag har heller aldrig ångrat mig efteråt.
Jag var klar och det var underbart, som om någon släppt ur mig ur en bur.
Frihet.
Ett nytt liv.

Det var benbrottet som var starten till detta nya. Jag tackar benbrottet för vart det ledde mig i livet. Till det jag är idag.
Utan avbrottet hade jag säkert fortfarande sprungit runt på en plan och lirat boll, inte för kärleken till sporten utan för att jag inte hade vågat sluta. Jag visste ju inget annat. Hade aldrig haft ett riktigt liv, ett normalt liv.

Tänk att det alltid ska behövas en olycka av något slag för att människor ska förändra sina liv. En livskris som sätter tillvaron på sin yttersta spets. Det är så många som lever låtsasliv, liv de inte vill leva men orkar inte, vågar inte förändra.
Inte förren man kraschar fullständigt och blir tvingad till denna förändring. Det är tragiskt, så många tomma liv.



 










19 Januari 21:08

Vi stÄr inför ett paradigmskifte.

Satt en av de där rätt klibbiga och varma dagarna i New York förra sommaren och fikade på Starbucks någonstans runt Lafayette Street och East Houston Street. Jag satt och såg ut på stressade storstadsbor, jag frös för att airkonditionaggregatet jobbade övertid, men café latten värmde händerna lite grann.

Funderade på det här med Starbucks, Mac Donalds, kedjor, amerikansk livstil, politik, CNN och allt annat som käkat sig in vår nordiska folksjäl. Ja inte bara här utan USA goes global, liksom. Det är så vi är vana att se världen, den västerländska livsstilen har dominerat och styrt lite som den velat.

För någon vecka sedan åt jag lunch på en Thairestaurang i hemstaden. Jag satt med en kille vi kan kalla för Kejsaren, han är sinolog(kännare av Kina) och studerade i Peking 1996 samtidigt som jag spelade fotboll där.
Vi träffades för några år sedan då jag försökte kränga min bok både här i Sverige och i Kina. Sedan dess har vi då och då träffats för att prata, om Kina förstås men även en massa andra saker som politik, fotboll och livet i stort. Kejsaren är en klok människa och mycket intressant att diskutera med.

Denna gång på Thairestaurangen pratade vi bara Kina. OS, framtid och utveckling.
Och den svenska blindheten över hur framtiden kan se ut om utveckling fortsätter åt samma håll som nu.
Alla vet att det finns massor av pengar i Kina om man kommer in där för att göra affärer, alla vet att det går att åka dit och köpa billiga kopior på kaotiska marknader, alla vet att Kina kommer att spela en stor roll i världspolitiken de kommande åren. Det enda som kan förändra det är revolutioner och krig vilket knappast är troligt just nu. Men de flesta är nog inte medvetna hur djupa spår den kinesiska marschen kan lämna efter sig när farten når sitt max.

Vi snackar paradigmskifte!

Många auktoriteter på området menar att Kina är ett skenande tåg som när någon får kontroll på tåget och till sist placerar det på slutstationen, då är det Kina och den asiatiska civilisationen som vi kommer att leva i.
Vi kommer äta på asiatiska snabbmatställen, sitta på tehus, köpa kläder från dyra exklusiva asiatiska modehus, köra kinesiska bilar, lyssna på österländskinspirerad musik och se filmer färgade av kinesiska regissörer(vilket redan är på gång). Vi kommer alltså leva och verka i ett asiatiskt, kinesisktinspirerat samhälle på samma sätt som vi levt ut den amerikanska livsstilen.

Men vad som i våra västerländska ögon kan ses mer allvarligt är att begrepp om vad demokrati och mänskliga rättigheter innebär kan vridas åt ett håll jag i alla fall skräms inför. Synen på de här begreppen har alltid varit mer svävande i många länder i asien. Kina och Malaysia till exempel, men det finns fler länder där gränserna för de mänskliga rättigheterna, som vi ser det, är suddiga och godtyckliga. 
Kommer den röda draken även att exportera dessa tankar över världen? 
Just nu finns det ingenting som talar för att de inte kommer göra det så länge det gynnar stabiliteten i landet.

Fortfarande är förstås allt det här prognoser och försök att läsa in framtiden. Och det är även svårt att ta in.  
Men hur det än blir så kommer vi ändå att bli mer påverkade av Kinas framfart än vad de flesta av oss tror idag. 

Så det är bara att börja plugga kinesiska och hoppa över den där kursen i affärsengelska ni tänkte gå i höst.



17 Januari 20:55

VÀrdet i det arbete man utför.


Jag är en cynisk man som ser konspirationer överallt.
Livet har format mig till det.

Tänkte på det idag när jag satt i ett lunchsamtal med en man som var i stan och studsade över dan.
Vi pratade om värdet i det arbete man utför. Om man har ett arbete som är något annat än ett arbete för penningen.
Han tyckte inte att han hade det utan att direkt vara missnöjd med sitt jobb, det var rätt ofta kul sa han.
Ändå drömde han då och då om ett jobb där det man gör verkligen betyder något för människor, något djupt mänskligt.

Jag förstår honom, jag hamnar själv rätt ofta i grubblerier över meningen med det man håller på med.
Fotboll.
Det snackas ofta om det där klassiska citatet av Bill Shankley: Fotboll är inte på liv och död, det är mycket viktigare än så.
Det är riktigt enfaldigt sagt kan jag faktiskt tycka, ibland.
Å andra sidan måste man ha respekt för alla de människor över hela jorden där fotbollen Är deras liv.

Det är här den där cynismen kommer in. 
Det är här jag kastar fram den där om romarna igen, det där om bröd och skådespel till folket för att de ska glömma vardagens djävulskap och inte revoltera mot överheten.

Tänk om fotbollen(idrotten) bara är ett sätt att hålla människor på mattan och styra bort deras tankar från politiker och andra makthavares dåliga beslut. Tänk om fotbollen är helt meningslös som de icke initierade brukar säga. Jaga en boll liksom. Tänk om folket kommer på det nu när världsfotbollen allt mer vänder sig emot fotfolket och inriktar sig på den rika och och i samhällets syn lyckade medel och överklassen. De som varit med och byggt fotbollen blir mer och mer bortskuffade av de nya kapitalstarka ägarna som är inne i businessen enbart för avkastningen och inte för kärleken till sporten. De regerar tillsammans med ägarnas nya köpstarka målgrupp som invaderat arenorna.

Gosh, vilket brandtal.

Nä, jag är inte helt emot den kommersialliserade fotbollen om nu någon drog den slutsatsen från raderna ovan. Jag är beredd att diskutera för och nackdelar. De finns även om det vore rätt schysst om man i England kan få ställa sig upp och jubla då och då under matcherna utan att bli utslängd och lynchad på en bakgata. För vad är det då värt att gå dit och bry sig. 

Fotboll ja. Det är det jag jobbar med och trivs oftast med det. 
Sedan finns de där andra dagarna. Då man längtar efter något djupare.

Något som på allvar handlar om liv och död.








15 Januari 22:41

Say it once, say it loud: IÂŽm black and IÂŽm proud

Vet inte vad som hände, allt dog.
Telefonen död, mejlen död, stan död. Passerar människor med glåmiga, skrämda, döda ögon. 
Det är förstås januari.
Det enda som rör sig då är den där förbannade gula postbilen som far förbi varje dag och överlämnar "Big Bills" som om hans liv stod på spel. Förstår inte var snubben hittar alla kuvert. Någon är ute efter mig, of that I´am shore.

2,3 miljoner såg visst idrottsgalan igår och jag antar att några kanske förväntar sig några kommentarer från mig angående det fiiina evenemanget. Sorry, blir inget. Tänkte slötitta på det men zappade runt och fastnade med filmen The Commitments på näthinnan. Måste ha sett filmen över hundra gånger och garvar lika mycket nu som första gången över den suveräna dialogen. Den kärleksfulla råheten i filmerna från 90-talets början är så charmig. The Commitments är(precis som The Snapper och The Van) baserade på Roddey Doyles bok "The Barrytown Trilogy om den skönt galna familjen Rabbitte. The Snapper är minst lika bra som The Commitments medan The Van var rätt usel.


Jimmy Rabbitte har en mission att sprida soulmusiken till Dublin. Det är fantastiskt att följa honom i ett Irland innan den ekonomiska boomen.
Jimmy säger att: "The Irish are the blacks of Europe. And Dubliners are the blacks of Ireland. And the Northside Dubliners are the blacks of Dublin. So say it once, say it loud: I'm black and I'm proud." 
Detta för att peppa sina bandmedlemmar att känna in soulens själ.  Det handlar om att känna med skrevet och spela som om man har sex menade Rabbitte som samlade ihop bandet som manager och i väntan på soullegenden Wilson Picket ser samma band falla ihop på gränsen till sitt genombrott. Men innan det bittra slutet hann han stolt presentera ett gäng grymma karaktärer.

Eller som han själv säger:

"I'd like to introduce you to the hardest-workin' band in the world.
On bass, Derek "Meatman" Scully. On piano, Steven "Soul Surgeon" Clifford. Dean "Mr Nipple" Fay on sax. Joey "The Lips" Fagan on trumpet. Our gorgeous chanteuses are Bernie, Imelda, and Natalie. Deco "Deep Throat" Cuffe on vocals. On lead guitar, Outspan "Fender bender" Foster.
Finally, on drums, Mickah "Don't Fuck With Me" Wallace.
Ladies and gentlemen, The Commitments."






12 Januari 19:40

Huset pÄ kullen dÀr vÀgen svÀnger

Varje dag numer när jag är ute och går med doggen passerar jag en speciell villa, den står där i en krök i det område jag bor i. Man skulle nästan kunna kalla det för ett mansion. Den maffiga konstruktionen ligger uppe på en kulle ibland tallar och granar, en lång smal asfaltsväg tar än upp till ingången till det som består av två nästan lika stora huskroppar, en gång leder en mellan husen. Förr låg en tennisbana invid tomten men där står nu ett mindre trähus som inte alls hör till resten av fortet. Allt ser lyxigt ut nere ifrån gatan där jag går och ser upp emot början av åttiotalet. 

Här bodde en kort tid en tjej som jag tror hette Helen, hon var från Göteborg men flyttade ständigt runt i världen med sin familj eftersom pappan var en höjdare på ett internationellt företag. Hon var söt, jag kan inte ha varit mer än tretton år. Hade redan upplevt min första fylla, jag hade rökt mina första cigaretter men det där med tjejer var ett outforskat område. Jag var blyg. Vi satt på övervåningen i den delen som var aningen mindre och tittade på video, det var mörkt, våra händer letade efter varandra, snuddade vid varandra. Jag tror vi pussades någon gång under de där månaderna som vi hade möjlighet att umgås, mer hann vi inte upptäcka innan pappan fick nytt jobb igen och familjen drog vidare ut i det okända. 

Jag har aldrig sett henne sedan dess. Hörde ifrån någon efter ett par år att hon mådde dåligt, fick inte rötter någonstans, varje vän, varje pojke blev en parantes i livets serieruta. Vet inte vad det blev av Helen och det är så egendomligt det här med livet. Man möts och man skiljs å så plötsligt sitter man där och är fyrtio år och ett halvt liv har körts på autobahn. Massor av vänner, bekanta, har passerat genom åren. Tittar på gamla skolfoton från högstadiet och kommer förstås ihåg alla ifrån min egen klass, men alla andra, så många ansikten som försvunnit innan jag återser dom på fotografierna. Gamla bilder på ungdomslagen i fotbollsklubben och det är så många som bara är borta ifrån minnenas allé. 

Det är sånna här saker som poppar upp när jag promenerar runt på mörka regnbestänkta gator med doggen bredvid mig. Nostalgin väller ut när tankarna vänds inåt i den tunnel jag vandrar i. Jag antar att det är en fas jag går igenom, nu bakåt, senare framåt. Men det känns skönt, som att upptäcka mig själv igen. Så mycket som legat gömt men som nu vill visa upp sig innan vägen ut tar fart. Jag förmodar att jag borde ha promenerat mycket mer tidigare, det väcker själen, det skapar bilder som i och för sig säkert är mycket vackrare idag än vad de egentligen var då i de tidiga tonårens explosiva hormonfabrik.








10 Januari 00:01

Brevet till Anna

I jakten på nya läsare till den här bloggen har jag börjat registrera mig på olika bloggportaler eller vad det nu kallas. Jag gillar att skriva men det där med tekniken är det jobbigare med. Det snackas om RSS som jag har förstått att jag måste fixa men inte gjort. Ja, ja, det löser sig nog. Men fler läsare ska jag nå även om statistiken redan nu är ständigt ökande.

Men hur finner man nya läsare i den djungel som bloggandet är?
Tja, jag vet inte men det här kanske är ett sätt.

Mest sökta termer på just bloggportalen.
1, Sexnovell
2, Sexblogg
3, Emilias mamma
4, Swingers
5, Sex
6, Kungsholmsmordet
7, Tito Beltran
8, Blondinbella
9, Sexblogg(igen)
10, Carolina Gynning

Lägg till allt Stureplansslask, skvaller och skitsnack, krydda med lite skönhet och mode och avsluta med lite kändisfoton så har jag receptet på att nå ut. I alla fall om man ser till den statistik som finns att tillgå på bloggsamlingscentralerna.
Men vad vet jag, en novis.

Hursomhelst:
Kom att tänka på en bitter och cynisk gammal vän som heter Peter. Han gillar inte den nya värld vi lever i. 
Jag har skrivit hans historia. Den är inte munter men ärlig så som jag förstår det. Här är en del av den historien.

Brevet till Anna

Läs om ni vill!



7 Januari 23:19

LĂ€ngtan

De säger att jag alltid längtar någon annanstans. 
Rätt kanske.
Den mentala rastlösheten brinner i min kropp.

Stod trött i duschen häromdagen och kände plötsligt en stark krampaktig lust att ge mig av.
Lediga dagar under långa helger som julen och nyår och trettondagar ger för mycket tid åt farliga tankar.
Fria tankar.
Undertryckta behov och viljor bubblar upp genom det varma blodet. Rutinens trall som annars sätter stopp för den vilda sidan av livet är sårbar under de avslappnande helgerna.

I samma rörelse kan den lilla staden jag bor i stundom bli allt för liten, en aning kvävande och stillastående. Tankarna krymper och tappar i kraft och nyfikenhet. Då behöver man ge sig iväg på något sätt, rent fysiskt eller i fantasin.

Fotbollen har tagit mig runt stora delar av världen, andra delar av samma värld har fotbollen gjort det möjligt(ekonomi) för mig att se. Resor och flyttar har gett nya intryck, erfarenheter, möten. Att leva utomlands är en mycket märklig situation. Även om man är dödligt seriös i allt det man gör så vibrerar ändå ett lättsinne i vardagen. Kanske handlar det om att kraven på att upprätthålla sitt anseende och leva upp till familjens och vännernas förväntningar, som hämmar än på hemmaplan, inte tynger på samma sätt i ett land där allt börjar om på nytt. Man är det där oskrivna bladet som det snackas om ibland. Man är nybyggare och nyfiken på allt. Man träffar folk från hela världen, minuter, timmar, sedan är dom borta. Märkligt.
Food, Drink and Entertainment
Därför kan jag ibland längta mig galen efter de där sköna dagarna i Kina när man gled runt på 4 och 5-stjärniga hotell och drog en kaffe och ibland någon öl i foajébaren där den där speciella intenationella känslan alltid infann sig. 
Affärsmän från hela världen, turister och andra som tar sin väg genom hotell och bar. Miljön kittlade fantasin om människors olika livsöden. Där satt jag gärna i flera timmar om tid fanns. 

Men just nu ser jag mig själv på den där baren i hörnet i Rom där man kan sitta och leka italienerfaren och se ut mot mäktiga Pantheon och alla förvirrade turister, jag ser mig själv på flygplatser med en kopp dyr kaffe i handen och på väg mot någonting okänt,  jag ser mig själv förra sommaren på Brooklyn Bridge med solbrillor och svettdropparna i pannan.

Jag längtar ut igen.









7 Januari 11:35

Pelle Blohm Appreciation Group

Inte ska väl du Pelle...

Vem tror du att du är...

Jo, det ska jag visst!
Har bestämt mig för att bli tuffare i år.
Våga stå upp för att jag verkligen haft en fin karriär och fortfarande har en fast annorlunda nu.

Därför tänker jag tala om att det på Facebook(ett ställe jag själv inte opererar på av ett antal olika anledningar) numer finns en grupp som heter just Pelle Blohm Appreciation Group. Ska visst gå att logga in sig där och ansöka om medlemskap.
Det har en hel del redan gjort.

Tack för det!

www.facebook.com var det alltså. Sök sedan på gruppen så finner ni den.


Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlÀgg