header
header
header
header
header
8 Oktober 23:14

A man you donÂŽt meet every day...

U2 var det som öppnade mina ögon mot Irland. Men det var The Pogues som gjorde att jag behöll dom öppna. Det var The Pogues som gjorde att ögonen borrade djupare och djupare ner i den irländska folkmusiken via deras egna folkrock/punk. När jag första gången fick skivan Rum Sodomy & The Lash i min hand och satte den i skivspelaren så var det som att en hel ny värld öppnade sig. Jag hade aldrig hört något liknande. Soundet talade direkt till mig och jag fullständigt exploderade av lycka. Och det har aldrig gått över. Jag letar fortfarande efter nya band med samma influenser och hittar dom då och då men aldrig med samma klass. Under en lång tid var jag trött på låtarna och eftersom bandet inte längre finns och geniet Shane MacGowan inte släpper nytt material allt för ofta så har jag inte lyssnat på The Pogues speciellt mycket de senaste åren. Det har nog varit bra.

För när jag idag nåddes av nyheten att irländaren, bandmedlemmen, gitarristen Phil Chevron hade avlidit av sin cancersjukdom så bestämde jag mig för att trixa ihop en Spotifylista till hans ära. Jag lyssnade igenom nästan alla låtar och fan vilken kick jag fick. Det är enastående vilken lång rad av enbart skitbra låtar som detta band spottade fram under en massa år från mitten av 80-talet till början av 90-talet då bandet började krackelera och till sist falla isär. Chevron själv lämnade bandet 1994 mycket på grund av alkoholproblem.

Vi är många musikintresserade som någon gång i våra livet fallit lite extra för ett band och kanske ett album. The Pogues är och kommer alltid vara just det bandet för mig. Rum Sodomy & The Lash kommer vara den skivan även om If I Should Fall From Grace With God och Hell´s Ditch är två andra fantastiskt bra skivor. Vila i frid Phil Chevron! Jag trodde alltid att Shane skulle gå först.


Kommentarer
StÀng
You've imesesrpd us

You've imesesrpd us all with that posting!
Skrivet av: | 2015-10-15 07:46:33 |  Svara
 
This piece was a lij

This piece was a lijefacket that saved me from drowning.
Skrivet av: | 2015-10-15 06:41:19 |  Svara
 


6 Oktober 18:28

KĂ„seri i Örebro Konserthus


I lördags var jag inbjuden till Örebro Konserthus för att kåsera om mitt förhållande till klassisk musik. Dom som känner mig vet att det förhållandet i princip är noll. Åtminstone på ett personligt plan. Rent allmänt finns ju den klassiska musiken runt än hela tiden inom all möjlig populärkultur. Så mitt kåseri handlade om just det. Att jag inte vet någonting om den klassiska musiken men vill lära mig. Humor var sättet jag försökte framföra det på och jag tror att det fungerade om man ska gå på de spontana reaktionerna. Cirka hundra personer tog plats i Wirénsalen där jag talade.  

Efter mitt lilla bidrag denna lördag eftermiddag satte jag och min Åsa oss i publiken för att lyssna på eftermiddagskonsert med den internationellt erkända mezzosopranen Katarina Karnéus. Hon framförde nått stycke ur Lady MacBeth, sedan spelade Svenska Kammarorkestern Örebro själva i ett mellanparti och så kom Katarina tillbaka och avslutade konserten. Jag hade inget program så jag vet ärligt talat inte vad som framfördes men det var en positiv upplevelse. Går nog gärna igen vid tillfälle.
Rock on!

 



6 Oktober 17:30

Veckans NA-Krönika: "Om manlig vÀnskap"




6 Oktober 17:04

Mitt möte med förbundskapten Hamrén...


I torsdags åkte jag upp till Arenastaden i Solna för att intervjua Erik Hamrén inför den extremt viktiga matchen mot Österrike nu på fredag. Vi spelade in mitt möte i restaurang "Slagteriet" som ligger i samma byggnad som Svenska Fotbollsförbundets kontor. Jag hade en timma på mig och vi snackade cirka 40 minuter under inspelning och några minuter till efteråt. Hur många minuter som sedan sänds innan matchen i Kanal 5 det får både jag och ni vänta på att se. Kan och får inte säga så mycket mer om själva intervjun men kul var det.

Livets svängningar är häftiga ibland. Fick denna chans tack vare mitt reporterinhopp i Kazakstan. Ett jobb jag inte skulle göra men fick göra på grund av flygförseningar och inställda flyg som gjorde mig till den där "Ensamma mannen i Astana." Nu hoppas jag bara att intervjuen blev så pass bra att jag får fler chanser som intervjuande reporter i framtiden.



6 Oktober 16:29

Blohms Irlandsresor snart pÄ G!

 


Irland Dublin

Jag upptäckte Irland via U2:s musik redan i början av 80-­‐talet. 1992 besökte jag Dublin för första gången och staden var precis det jag hade hoppats att den skulle vara. Full av liv och varma människor. Det är Dublin fortfarande trots den djupa ekonomiska kris som de sakta håller på att återhämta sig ifrån. Irländarna har alltid fått kämpa och det har gett dom en avslappnad ödmjukhet som man som besökare älskar. Dublin är en stad full av nöje, musik, litteratur, sport och en dramatisk historia. Allt hänger ihop med varandra. Njut av stadens dryckeskultur på de många pubarna eller via besök på Guinness bryggeriet eller Jamesons whiskey destilleri som båda ligger centralt. Lär er mer om den keltiska sporttraditionen på museumet vid Croke Park eller kolla in en hurlingmatch på samma arena. Vill ni ta en paus från stadslarmet och få en känsla av det gröna Irland finns halvön Howth Head 20 minuter med tåg från stan. Vandra på klippkanten och avsluta med en lunch i den lilla fiskebyn med samma namn. Häng med mig till Dublin. Ni kommer inte ångra er. / Pelle Blohm


 




29 September 23:54

Poesi och power i Bronx


Förra veckan såg jag den här mycket starka dokumentären från Bronx i New York där struliga ungdomar från fattiga och svåra förhållanden bygger självkänsla och identitet genom att erövra språket och helt naket berätta om sina tuffa liv.
Dom gör det via något som deras skola kallar power writing. Det är sådana här berättelser som ger hopp. 
Ge er gärna lite tid och kolla igenom dokumentärfilmen. Den ger energi!

Tillsammans med några andra intryck när det kommer till läsande, skrivande och språket som jag fick förra veckan skrev jag också en krönika i Nerikes Allehanda i lördags om ämnet. Rubriken blev "Språket är power"  och texten är mer inriktad på svenska förhållanden där pojkar och unga män inte läser skönlitteratur vilket är ett problem enligt forskningen. Ni ser en annan text i ämnet på en bloggpost längre ner. Är innne i detta nu och tycker att det är viktigt. 



27 September 00:23

En dag i Stockholm...

Kom hem från Stockholm idag runt halv två med pressen av två deadlines hängade över mig. Har suttit och skrivit halva dagen men bara hunnit med den ena texten. Får försöka köpslå lite med den andra som jag vet brukar kunna vara lite slirande i exakt dag.
I Stockholm var jag för att först deltaga på ett möte, eller en så kallad Tankesmedja, om svensk fotboll. Varje gång bollas ett ämne upp med en gäst som håller ett litet kort föredrag och sedan kör diskussionerna igång. Det är väldigt stimulerande och utvecklande rent informativt.
Vi ses cirka en gång i kvartalet, käkar lunch, kör mötet och ibland hänger kvar för att surra vidare om annat värt att snacka om.

Senare framåt kvällen blev jag intervjuad av Anders Cedhamre som är mannen bakom poden Agendasättarna som ligger på Expressens webbsida. Vi spelade in i en lite studio i Expressens lokaler i huset på Kungsholmen. Cirka en timmas snack som kändes som tio minuter. Tyvärr kommer inte avsnittet sändas förren efter nyår. Jag är liksom inte först i raden av intervjuobjekt. Femtio intervjuer är redan inspelade och ligger förutom på Expressen även Agendasättarnas egen hemsida. Gå in och lyssna. Finns en hel del intressanta intervjuer där.
Däremot får ni alltså vänta rejält på min då det redan finns en hel rad andra i pipelinen under hösten och första delen av vintern.
Som gammal defensiv central mittfältare så är jag van...

När jag ändå var i Stockholm så passade jag på att träffa min gamla lagpolare Lasse Eriksson och ytterligare en skön snubbe som heter Hasse Gänger. Vi drog runt på småställen på Söder och drog några bira, gick på konsert på Fritz Corner och vidare till några nya ställen. Men som de gamla gubbar vi blivit blev det rätt tidigt i bingen ändå. Dom skulle jobba och jag behövde komma iväg hyfsat från Huvudstaden. 




24 September 22:44

"Unga mÀn och pojkar lÀser"


Unga män och pojkar läser inte skönlitteratur. Det är ett faktum som blivit ett problem. Det visar sig att dom får svårare att hänga med i skolan, att förstå det dom läser och få ihop sammahang. Det i sin tur kommer naturligtvis påverka samhället negativt. Just nu diskuteras det här runt om i landet. Flera olika projekt för att få killar att läsa är på väg att sjösättas. Både nationellt och lokalt. 

I dag var jag med på ett möte med en referensgrupp i en förstudie som har namnet "Unga män och pojkar läser." Det handlar om att höja statusen på litteratur, läsning och biblioteken hos unga män i Örebro Län. Vi var kanske femton personer från olika organisationer, studie-och utbildningsförbund, kulturhuset och kommunen som utbytte tankar och idéer om vad som behöver göras och hur.
Det var ett första möte som förhoppningsvis leder vidare till någit mer konkret arbete framöver. Intressant var det för mig åtminstone att se lite hur det går till i den här världen. Det är ett område som jag brinner för eftersom jag vet vad läsningen gjort för mig. Utan den hade jag troligtvis inte jobbat med det jag gör idag. Läsningen har gett mig ordets makt, byggt på och breddat mitt språk och hjälpt mig att förstå sammanhang och analysera text. Även mitt jobb som expertkommentator i fotboll har haft stor nytta av läsningen där ordförådet blivit påfyllt och det i sin tur gett mig ett bättre och mer varierat språk. Det ska bli spännande att se vart det här tar vägen. 

Här har ni ett par länkar i ämnet. Först kan ni läsa lite mer om just projektet "Unga män och pojkar läser"
Den andra länken är ett samarbete mellan Örebro Stadsbibliotek och SISU Idrottsutbildarna. En blogg som heter Kom in i matchen. 




23 September 16:07

Höstens dagar...

Sommaren är underbar men jag har alltid älskat hösten lika mycket. När den ibland tryckande värmen och pressen att alltid ha kul och må bra sakta går in i viloläge då vaknar jag. Även om jag skräms av den långa mörka kalla period som kommer efter hösten så får man försöka njuta i nuet. Den här helgen har jag och min irländska varghunden Molly Malone njutit av nuet på landet i Karintorp, Åsbro, Sverige, Världen, Universum, Utopia. I love it!


"Höstens dagar äro genomskinliga
och målade på skogens gyllne grund...
Höstens dagar le åt hela världen.
Det är så skönt att somna utan önskan,
mätt på blommorna och trött på grönskan,
med vinets röda krans vid huvudgärden...
Höstens dag har ingen längtan mer,
dess fingrar äro obevekligt kalla,
i sina drömmar överallt den ser,
hur vita flingor oupphörligt falla..."

Edith Södergran
 

« Föregående » Nästa



21 September 20:30

LÄt inte egon stÄ i vÀgen för utveckling...


Sedan i januari förra året skriver jag krönika en gång i veckan på NA:s Örebrosida. Det kan handla om nästan vad som helst men bör åtminstone då och då hamna om just Örebro. Det gör den krönikan jag skrev idag lördagen den 21/9.

Vill ni läsa mina andra krönikor?
Leta här. 


Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlÀgg