header
header
header
header
header
21 December 23:11

We Carried Your Secrets- Theatre of Witness

Tidigt i år besökte jag den av politiskt våld utsatta Nordirländska staden Derry/Londonderry. I 30 år pågick ett ”krig” mellan republikaner och lojalister. Katoliker och protestanter. Terrorister från två sidor som mördade och sprängde bomber. Barn, mödrar, pappor, tonåringar, pensionärer. Dödade av meningslöst våld som gick från generation till generation. 


Detta i en 
stad något mindre än Örebro, en delad stad där de stridande bodde på varsin sida om floden. I kulturhuset The Playhouse fick jag ta del av en teateruppsättning som hette ”We Carried Your Secret.” Sex personer som berättade om sina liv instängda i våldet. En polis, två terrorister, en ung kille vars far blev mördad, en dotter till en polis och en vilsen ung man som försökt navigera i tystnaden och rädslan. 

Från båda sidor. Alla fucked up på sitt sätt. Ingen som tidigare berättat. Tårar, misstänksamhet, ilska, avsky. Här möts dom. För första gången. Alla har mått skit i hela sina liv. Sår som aldrig helt läker. Men de möts, berättar, lär sig förstå och så kramen mellan polisen och den unga killen vars far mördats av en maskerad lojalist. 
I ett samhälle av hat och våld finns inga vinnare.

Detta är en urstark dokumentär om hur teaterföreställningen kom till.

Ovanstående text är ett utdrag från min NA-krönika idag. Ni kan läsa den i sin helhet under "Kan vi förstå att leva i våld och hat"


Kommentarer
Stäng
It’s the pity you ac

It’s the pity you actually don’t pssoess a donate switch! I’d most likely donate to this superior site! We suppose that for now i’ll are satisfied with book-marking as well as adding your own Rss feed in order to my personal Search engines aounts. We appear forth in order to recent posts and can show this particular web page along with my personal Myspace group:
Skrivet av: | 2015-11-11 22:44:39 |  Svara
 
Acho muito interessa

Acho muito interessante. Por vezes lebmro-me de fazer um exerc cio que consiste em durante um dia nunca mencionar a palavra N O obrigando-me a ser o mais positiva e optimista poss vel e acreditem d c uma trabalheira
Skrivet av: | 2015-10-15 06:35:16 |  Svara
 


21 December 22:47

Niklas Mesaros: Mästere i Poetry Slam

Jag gillar det här. För två veckor sedan fick jag reda på vem han var på en glöggträff hos en granne i Karintorp vid fritidshuset. Sonen till värden heter Niklas Mesaros och han berör rejält via sina ord under sina poesiuppläsningar. Sök på nätet. Han finns lite överallt.



16 December 22:28

NA-Lördagskrönikan




16 December 22:13

Audioboo del 1

Robert Sandqvist är en av ägarna till både Lilla Örebro och Stora Örebro. Två restauranger och barer i centrala stan. Stora Örebro fyllde två år häromdagen så jag passade på att prata lite nutid och framtid med honom.



16 December 22:06

Audioboo del 2

Lyssna på Torkel Freed, chef för resebyrån Contour Air, när han berättar om sitt favoritresemål Uganda. Ett riktigt äventyr...



16 December 18:05

Ă–rebro Stadsbibliotek Adventskalender med boktips

Följ bibliotekets adventskalender på Facebook. Varje dag presenterar en känd örebroare en favoritbok.

 
 

Besök bibliotekets sida på Facebook där vi varje dag fram till och med julafton visar böcker som kända örebroare rekommenderar. Kanske hittar du bland dem en bok som du kan köpa i julklapp!

I lucka ett hittar du Pelle Blohm, före dette fotbollsspelare i ÖSK, bloggare, skribent i NA och sportkommentator i tv. Pelle tipsar om "Keltens drömlänk till annan webbplats" av Mario Vargas Llosalänk till annan webbplats. "Boken förenar två stora intressen, Irlands historia och kolonialismens historia", säger Pelle.

God advent!

Örebro Stadsbibliotek Länk till Adventskalendern med fler boktips.

Örebro Kommuns sida. 

 
 
 
 
 
 

 
 
 



13 December 16:27

Audioboo på försök...

Har påbörjat en liten serie av tre minuters intervjuer via en funktion som heter Audioboo. Den här är den andra i raden men jag kommer strax lägga upp den första också. En träning för mig att intervjua personer live och ett lite kul inslag i vardagen. Säg gärna vad ni tycker om det ni ser och hör. Tanken är åtminstone att den här ska följa med mig under nästa år så att det blir en längre serie av olika ämnen från både Örebro men även när jag är ute och reser i olika forum. 



13 December 15:53

Blohms Dublin i maj 2014


Det börjar närma sig nu. Contour Air´s resekatalog för 2014 kommer snart ut och där kommer ovanstående sida finnas med. Blohms Dublin som jag skrivit om tidigare. En intensiv femdagarsresa i maj nästa år med sport, historia, natur, dryck, musik och nöje. En gruppresa med visst utrymme för egna promenader och nattliga äventyr.

Men det kommer även finnas möjligheter att boka egna skräddarsydda resor helt efter smak och intresse. Förutom ovanstående områden kanske golf eller mer äventyr runt om på Irland. Ja kanske till och med Nordirland om intresse finns.

Jag finns här förstås. Men även på pelle@blohm.se eller 070-5707373.
Hör gärna av er så kan vi prata lite om Irland och dess fördelar. 

"Síocháín Agus Gra" 



12 December 13:04

Blohm lucka nr 9: Spotifylista med musik för julen

NA har frågat 24 stycken Örebroprofiler om dom vill sätta ihop en personlig Spotifylista att lyssna på under den kommande julhelgen. Det behövde inte vara julmusik utan musik man gillar rent generellt. En kort motivering ville dom också ha med. Så här lyder min:



""Julen är en glädjens högtid. En tid då familjer samlas och stärker sina band. Men julen innebär även en massa andra känslor för människor. Kärlek, sorg, ensamhet, rädsla, brustna hjärtan och längtan. Den här listan är en rad låtar som ska spelas efter att röken från middagar och julpaketsöppningar lagt sig. Lugna låtar till den sista glöggmuggen. Det är stämningsmusik för de som ser glädje och tröst i det sorgsna och hoppfulla. Sånger från mig till er…"

Å här är listan: Blohm i NA



12 December 12:54

NA-Lördagskrönikor



Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlägg