header
header
header
header
header
19 Mars 17:38

Ett kaxigare Örebro

Jag har inte varit på många konferenser i mitt liv.
De jag besökt har överraskande nog handlat om fotboll och oftast enbart varit över en dag.
Så att åka utomlands i tre dagar för att konferera om hur ÖSK ihop med Örebroregionen ska kunna stärka sin position nationellt, ur ett massmedialt perspektiv i första hand, ungefär så, var något nytt för mig.

De allra flesta deltagarna satt med på alla föredrag och informationsmöten under förmiddagarna, och åt och drog några öl och några glas vin på kvällarna för att åter på morgonen sitta pigga och glada på stolarna i källaren på hotell Cumberland.
Några andra drog i sig lite mer på kvällarna men la sig i hyfsad tid för att orka upp, ytterligare några kom hem sex varje morgon och släpade sig ner och låg i stolarna med plågsamma ansiktsuttryck under sessionerna.
Sen fanns det några få som gjorde allt hela vägen ut och som jag inte såg förrens sista dagen, jag antar att dom hade nätverkat på annat håll under den ljuvliga vår-weekenden.
Vi väljer alla hur man vill profilera sig själv och sina företag.

Något som jag tyckte var glädjande under denna weekend var det budskap som trummades fram ifrån föredragshållare efter föredragshållare. ÖSK Fotbolls vd Jan Karlsson, Landshövding Rose Marie Frebran, Kommundirektör Lena Källström pratade alla om hur viktigt det är att stärka vår region, att bli tuffare, våga säga att vi är bra och har väldigt mycket att erbjuda här i småstaden Örebro. Örebro har länge varit en stad som ingen som inte varit här bryr sig om. Det ska visst bli ändring på det. På tiden säger jag...

Jag tänker naturligtvis inte påstå att någon av de här personerna har lyssnat på mig. 
Trots min enorma ödmjukhet så vill jag ändå bara påtala att jag skrivit ett antal krönikor i Nerikes Allehanda de senaste åren där jag ivrigt menat att vi är på tok för mesiga i Örebro. Att vi måste stå upp och skrika ut att vi är skitbra här och att det finns massor av områden där vi kan slå oss för bröstet. Vi måste bli kaxigare och mer utmanande!
Annars kommer aldrig någon att vända blicken åt vårt håll.

För cirka ett år sedan pratade jag även inför ÖSK:s medlemsmöte där jag rätt bryskt basunerade ut att ingen i Sverige bryr sig om ÖSK, dom varken gillar eller ogillar klubben, they just don´t care.
Jag hade gjort en ickevetenskaplig undersökning i ämnet där jag intevjuat runt tjugo personer, mediafolk, tränare, spelare, agenter mm...
Trodde då att jag skulle bli rullad i tjära och sedan utslängd naken på Rudbecksgatan, men ingen blev arg, många höll med. 

Konferensen gav svaret att från och med nu så är det en annan attityd som gäller ifrån folket i Örebro stad, från Närkeslätten och från alla som håller på med fotboll här i regionen. Återstår att se om vi kan leva upp till det.
Järnladyn Frebran har ju i alla fall tagit plats i fotbollsmaktens boning i SEF.
Hon kan ju gå i frontlinjen.

Kommentarer
StÀng
i förskingringen...

...lustigt att det inte erbjuds nĂ„got nöjaktigt, kreativt eller vinstbringade (eller Ă„tminstone uttrycks det sĂ„) i fina lilla Örebro, eller dito stĂ€der....NĂ€, det Ă€r bĂ€st att jag flyttar till Stockholm...för dĂ€r tar dom oss unga \"unika\" pĂ„ allvar! Man fĂ„r hur mycket media som helst om man bara sĂ€ger nu har jag bott i Sthlm i 6 Ă„r och fortfarande inte fĂ„tt en lĂ€genhet!!!!!!
Konstigt sa murveln, har du sökt i förorterna?..NÀ, för dÀr har jag ingen förankring, jag vill ha nÀrheten till mitt jobb...hahahahaha! Precis vad jag sa i Kasakstan nÀr jag ville bli hemsprÄkstolk:)
Gilla lÀget, allt kreativitet och förverkligande kommer inte frÄn toktÀtbygden STHLM eller metropolerna, glöm det och gnugga Kampradcellerna!!!
Gilla lÀget...om inte... glöm att du kan göra nÄgot intryck pga boendesituation!
Det \"dÀr\" finns dÀr, oavsett var du befinner dig!
P.F
:>D
Skrivet av:Preston Frame | 2009-03-20 01:43:54 |  Svara
 


18 Mars 10:20

London en fin stad-men inte min stad


Jag var mycket i London när jag var yngre, staden var på något sätt drömmen för de värderingar jag då hade.
Den engelska huvudstaden bjöd på allt det som jag var intresserad av, musik, fotboll, mode, pubar och allsång långt innan vi i svennesverige började fåna oss på Skansen. 
Ändå har London aldrig nått in i mitt hjärta av någon anledning.
Har allt för många minnen av skitiga och trånga gator, äckligt undermåliga hotell, allt för tidigt stängda pubar och nattklubbar med tvåmetersvakter med extrem muskelmassa som med en mörk och kraftfull röst alltid sa: 
Only members, sorry!

Inte ens när jag blivit lite äldre och lekt turist på riktigt med Å har jag på allvar gått igång på London.
Å jag vet verkligen inte varför. London och jag borde liksom vara ett.
Eller är det irländaren i mig som undermedvetet talar om för mig att dom där britterna ska du inte bry dig om.
Den kicken jag fick första gången jag vandrade runt på Dublins gator går inte att jämföra med mina Londonresor.
Å då var Dublin fortfarande inne i sin långa Törnrosasömn, den keltiska tigern hade inte vaknat.
Samma upprymdhet har jag upplevt under besöken i New York och Rom.

Men jag tänkte att jag nu under några dagar skulle se om känslan har förändrats, det är ju ändå ett antal år sedan jag senast haft tid att reka runt i city of London. Under mina jobb med Canal Plus finns sällan tid till annat än resa dit, sova, jobba och sedan resa hem. Ser närstan aldrig något annat än Paddington Station och fotbollsarenorna och sedan staden rusande förbi genom ett taxifönster.

Vi bodde perfekt på hotell Cumberland vid Marble Arch i ena ändan av Oxford Street, precis intill Hyde Park.
Under lördagseftermiddagen tog jag mig ut från hotellet och började gå Oxford Street fram in mot det som enligt min karta kallas West End. Det skulle finnas intressanta butiker här var det någon som sagt, men jag upptäckte snart att det var samma tradiga kedjenamn som i varenda storstad i Europa, några billighetsvaruhus och Starbucks Caféer var tusende meter, vilket i och för sig anses en smula positivt. 
Jag fortsatte bort mot Tottenham Court Road, svängde ner höger på Charing Cross Road där jag hoppade in på ett äkta Scottish steak house en bit ner på gatan. Ett sunkigt hak med röda sammetssoffor, som på amerikanska vägkrogar i filmer, fast sammet här. Restaurangen var så genuint skottskt att hela personalen och ägaren såg ut som kineser och pratade märkligt nog enbart bara kinesiska med varandra. Satt där rätt länge och såg Londoners och turister stega förbi utanför fönstret, skrev lite, slutslipade på föredraget, ritade lite i min karta, gammal kartfetischist som jag är, och tog en öl.
Mådde rätt bra därinne i detta sunkiga hak, brukar hamna på sånna ställen ställen istället för supertrendiga minimalistiska italienska pastabarer, säger väl en del om min störda hjärna, eller inte.

Nöjd fortsatte jag efter en dryg timma ner på gatan, svängde återigen höger in på Shaftesbury Avenue bort mot Piccadilly Cirkus, sprang snabbt förbi folkhavet och kaoset och alla kameror med objektiv större än alla ryggsäckar som hela tiden slår än i skallen vart man än vänder sig. Gick fort uppför Regent Street, vände lika snabbt in på Great Marlborough Street, in i gyttret av smågator med mer karaktär men ändå numer välpolerade och fina utan skvanker.
Mr Rare hade tipsat om lite småbutiker som kunde vara intressanta här även om hans egen favvobutik visst stänkt igen.
Sohos alla barer och restauranger låg lite längre in och här är det mysigt även om konferensdeltagare ifrån småstaden var smått chockade över att varenda pub och bar var gaybarer. Malplace var ordet och förvirrade ögon sökte igenkänning.
Själv var jag inte ute och busade allt för mycket, jag var där för att jobba.

Butiker var det ja.
Hade hoppats på att möta något annorlunda.
Men jag märker att ju mer jag reser, ju fler städer jag besöker så ser de mer och mer likadana ut när det kommer till shopping. I det fallet är globalisering så satans trist. Alla storstäder har sina gator med de svindyra lyxmärkena, de har svennegatorna med varuhus som saluför likriktade varor över hela jorden. Sedan finns det segment som jag själv alltid sökt efter, de små butikerna som tidigare hade lite egen touch med intressanta plagg eller skor som kunde hjälpa till att odla sin personliga stil. Men här längs med Carnaby Street, som haft storhetsperioder och nedgångar, ligger samma butiker som finns i Stockholm med likadana varor som i Stockholm, eller Göteborg, Malmö och Köpenhamn.
På gatorna runtomkring ser det nästan likadant ut. Eller också var jag bara blind.
Självklart finns det kläder och skor som jag gillar och kan tänka mig att köpa, men inget mer spännande än att jag kan vänta tills jag kommer hem. Inget unikt, eller åtminstone lite mindre vanligt.

Besviken gick jag tillbaka upp till Oxford Street och vände åter mot hotellet.
Stannade och tog en kaffe på Stabucks för att sedan segla fram i den enorma massan folk som gick här denna underbart vackra och soliga, och våriga lördag i mars 2009. Jag hade det bra, insåg vilken förmån det är att få möjligheten att åka med på dessa resor, ett bra jobb. Så visst njöt jag ändå trots det faktum som denna dag stärktes. 
London är inte min favoritstorstad i Europa.
Men om alternativet är att alltid stanna i småstaden och gnälla så åker jag mer än gärna till London då och då.
Det är definitivt ingen skitstad på något sätt.
Det är bara inte min stad.
Den talar inte till mig.

 



17 Mars 17:27

Heathrow, feber och en lyckad resa


Huvudet dunkade hårt, jag gick omkring ibland taxfree-hyllorna på Heathrow i London.
Hade precis inhandlat två pavor rom, en ljus brasiliansk som hette Sagatiba och en mörk klassisk Havana Club.
Var på jakt efter lite parfym samtidigt som jag kände mig allt sämre.
Heathrow terminal 5 är en fasansfull plats, alltid äckligt kvävande varmt, hysteriskt med folk, trångt och hög ljudnivå.
Ville bara därifrån.
På flyget mot Arlanda fick jag ont i varenda led i kroppen, ryggen värkte och jag försökte sova bort de dryga två timmarna hem, sedan ytterligare dryga två i buss till småstaden och då mådde jag verkligen riktigt skit. 
Försökte ändå hålla skenet uppe inför de över hundra deltagarna på resan.
Smög snabbt hem i duggregnet så fort bussen parkerat på hemmaplan.

Nu ligger jag här med feber och kass mage.
Tröttsamt.
Resan till London har ju varit så bra och lyckad.
Planeringen som ÖSK Fotboll schemalagt fungerade hundraprocentigt.
Är imponerad av organisationen och inser att klubben verkligen är på rätt väg.
Händer det inget oförutsätt negativt de närmaste åren som gör att det långsiktiga arbetet kraschar av någon anledning så kanske klubben når sitt första SM-guld 2015, det ingår i alla fall i visionen. 
Men men...det lär rinna en hel del vatten under broarna innan vi är där.
Visioner är en sak, att infria dom är förstås något annat.

Mitt uppdrag på resan var att hålla ett föredrag inför de 122 deltagarna minus de som gått och lagt sig sent natten innan och som hade vissa problem med att hålla jacken uppe och kroppen på plats i en stol.
Men de flesta var på plats.
Men med tanke på alla klappar på ryggen och fina komplimanger efteråt så antar jag att det var uppskattat.
Faktum är att jag var överväldigad av reaktionerna, om det berodde på ovanligt låga förväntningar eller att jag faktiskt gjorde ett väldigt bra framträdande låter jag vara osagt. 
Jag fick i alla fall en rejäl kick, fan så skoj det var.
Visst är det här något jag vill gör oftare.







12 Mars 17:51

Bizzi week and end


Lik Jack Nicholsons rollfigur i skräckisen "The Shining" har jag suttit insnöad i mitt hus hela vintern i väntan på inspiration och själslig kreativitet. Ibland har det i alla fall känts så även om ni vet att jag då och då har slitit ont.
Men jag har inte blivit galen, inte ens nära, även om frustrationen legat utanpå skinnet ibland.

Som alltid händer sedan allting på en gång och denna vecka har varit full av möten, intervjuer, textleveranser och förberedelser inför helgen. Jag har klippt mig och skaffat linser, hjälpt en vän att försöka få en kinesisk spelare till Sverige men misslyckats. Idag hade vi informationsträff och fotografering inför årets webb-tv med Nerikes Allehanda. Jag är med i år igen men de två andra antar jag att tidningen själva vill avslöja. Ett satsning som varit succé för tidningen, fotbollen är väldigt stor i Örebro, och det visar sig i antal unika klickar på inslagen.

I morgon åker jag till London med ÖSK och deras sponsorer. Över hundratjugo personer och runt åttio företag.
Det är visst rekord för klubben, som sagt, fotbollen är het här på närkeslätta. Min uppgift är att hålla ett föredrag under vistelsen i London och vara så förbaskat trevlig som bara jag kan vara. Har planerat föredraget i min skalle under en längre period men har denna vecka präntat ner delar som stöd på små skrivkort. 
Visst 'är jag nervös, det är jag alltid inför den här typen av uppträdanden men regel nummer ett för utveckling är att möta sina rädslor och utmana dom till duell och sedan svepa dom rakt i backen.
Det lärde jag mig tidigt. Att även om du är så skraj att du "almost pee in your pants" så gör det.
Det känns fantastiskt efteråt. Motsatsen är att backa och då lär du dig att backa är skönt och tryggt och då kommer du att backa resten av ditt liv. Våga. Jag har oftast vågat, fegat ibland och ångrat mig, nu vågar jag.
Men man vill ju vara bra precis som jag alltid eftersträvat när jag jobbat. Så nu har jag filat och filat och hoppas att min lilla story ska falla i god jord, eller vad det heter.

Vi ska gå på fotboll också, Chelsea mot Manchester City.
Kul att gå på Premier league-underhållning utan att behöva jobba för en gång skull.
Mer avslappnande och utan kostym, skjorta och slips.

När jag kommer hem på måndag då är det rock ´n roll mot den allsvenska premiären.
Har gjort klart med Canal Plus för ytterligare en säsong i rutan.
Trodde inte på det under en längre tid, men ett nej på annat håll blev en öppning och ett ja för mig här någonstans i februari. Runt fyrtio matcher kommer kanalen sända och jag kan köra alla, om jag orkar.
Ska bli skoj, är mer avslappnad inför teveuppdragen numer.
Ett löfte jag gav mig själv när mörkret låg som tätast och kylan sved som mest.
Lägg inte alla ägg i samma korg, sa jag och inledde operation "stå på fler ben".

Det kan hända att datorn stannar hemma på den här resan, så om det verkar som om Blohm har blivit nöjd och bekväm bara för att ni blivit så många som läser här så är det fel. Det blir intensivt i London och jag passar på att ta data-paus.
Återhämtning å så attackerar jag er med hett stoff när jag dunsar ner på slätta igen i början av nästa vecka.
OK?
Be good!

Here we go with Leeds United...we´re gonna give the boys a hand...stand up and sing for Leeds United...
Oops!
Var kom det ifrån?
Ja va fan, vi slåss med Scounthorpe och Oldham om kvalplatsen till The Championship.
Så nu när jag ska besöka ön kan jag väl få vara lite wild å sjunga fotbollsvisor även om jag lärde mig på en Chelsea-träff att jag inte bör göra det på Stamford Bridge på söndag.






10 Mars 10:25

FrÄn noll till noll igen med Joe Strummer

Satt sent igår kväll på min inlånade spinningcykel och trampade.
Svetten forsade och röven värkte samtidigt som jag märkte att mr Jingle var bedövad.
Jag hade ingen känsel när han skulle läggas i sin mest bekväma viloposition.
Panik, panik å så fick man stå upp och cykla i fem minuter för att väcka upp vännen min.

På TV:n framför mig hade jag satt på "Let´s Rock Again", en dokumentär med och om Joe Strummer.
Han var på USA-turné med sitt after The Clash-band The Mescaleros.
Vid ett tillfälle i filmen sa han att det var intressant att gå ifrån noll och till noll igen.
Han syftade förstås på att börja i punken med The Clash, att nå världskändiskap med fullsatta arenor, för att nu i filmen återigen vara tillbaka på bakgården där man varje dag måste fightas för sin uppmärksamhet å få sin platta såld.
Jag faschinerades över några klipp filmen.Till exempel ett där Strummer står utanför en radiostation och knackade på stängda och låsta dörrar som ingen kommer och öppnar, han ringer i porttelefon och bönar och ber om att få komma in och till slut blir han tvungen att säga att han en gång spelade i The Clash. Då blev han insläppt och intervjuad live i radiostudion där programledaren mest ville lira Clashlåtar och Strummer tjatade om sina Mescalerosditon.
Vid ett annat tillfälle stod han någonstans i Atlantic City och delade ut flyers till förbipasserande för att locka dom till konserten som Strummer med band skulle ha senare på kvällen. 

Det kan fan inte vara lätt att leva med ett sånt ras när man som Joe varit en av världens coolaste och grymmaste rockstjärnor. I filmen låter han rimligt avslappnad och ödmjuk över situationen men jag undrar vad han tänker innerst inne.
Joe Strummer är väl som de flesta andra stjärnor på olika nivåer och som syns och hörs i TV, radio och tidningar, han behöver kicken ifrån sin scen. Att stå på scenen var säkert hela hans livselexir, några andra alternativ fanns säkert inte.
Om det då innebar små, mörka och slitna rockklubbar inför trettio personer istället för fullsatta arenor så var det väl så det fick vara. The Mescaleros första platta gick minus, i filmen är dom ute för att promota det andra albumet och Strummer känner pressen från skivbolaget men vågar ändå inte sätta målet högre än till break even.

Inga jämförelser i övrigt men alla som jobbar i yrken där man på ett eller annat sätt varit offentliga, stått i rampljuset och på något sätt blivit upphöjd till någonting mer än en så kallad vanlig svensson, de kan nog känna igen sig i känslan över att ta steget bakåt i hierarkin. Om det bara vore att vara sann mot sig själv så kanske det vore lättare men det största problemet är nog omgivningens reaktioner mot dig som den till ytan lyckliga och lyckade individen.

Det ordnar sig alltid har jag jämt sagt när det blåst iskalla vindar rätt på mig.
Jag får väl börja städa(har jag ju gjort förr) eller bli flyttkarl om det krisar, jag har ingen prestige, det löser sig.
Men visst fan skulle det svida om man ena året sitter i TV och jobbar, med en lyckad fotbollskarriär bakom sig, för att nästa jobba på lager eller kanske köra taxi. Det handlar inte om att se ned på just de yrkena utan mer den känslosamma delen i raset på rankingstegen enligt omgivningen och den smittar förstås även mig i detta fall och gör en till en misslyckad och tragisk figur. Det är inte lätt att börja om när man en gång varit på toppen eller i alla fall i närheten av den.
Joe Strummer var för jäkla stark i filmen tycker jag, kanske beroende på att punkaren i honom aldrig försvann.
Han var en man av folket och trots sin storhet som rockstjärna lämnade han aldrig fotfolket utan lierade sig med dom ända tills hans allt för tidiga död 2002.



8 Mars 20:15

Henning Mankell-Italienska Skor


En man lever sitt liv isolerad ute på en ö, Han är bitter och mår själsligt dåligt.
Han har valt att bryta med samhället och försöker på något sätt späka sig själv via sitt dagliga bad i den isvak han varje morgon hackar upp. Kanske ett sätt att väcka det känslokalla tillstånd som han hamnat i.
Den enda kontakten med andra människor som han har är med den hypokondriske postmannen som då och då lägger till vid bryggan trots att mannen aldrig skriver några brev, inte heller får han några.

En dag står en gammal kvinna med rollator mitt ute på isen när han precis tagit sitt morgonbad i vaken.
Kvinnan heter Harriet och är en gammal flickvän ifrån ungdomen som han en gång valde att svika grovt.
Harriet är döende i cancer och har kommit för att kräva in ett löfte som mannen en gång givit henne, ett löfte om att ta med henne till en magisk tjärn som mannen för länge sedan beskrivit för henne, en tjärn dit hans egen far tog honom när han var barn. Mannen på ön bär även på fler mörka hemligheter. Han är bitter över livet, misstag och vägval som han gjort.

När Harriet dyker upp börjar saker och ting hända. Mannen infriar sitt löfte och de ger sig iväg på en resa mot skogarna i hälsingland där tjärnen ligger. Resan med dess händelser får mannen att med viss ångest och skräck att vakna upp ur sin bedövning. Han får reda på att han har en dotter, han träffar udda individer som valt att leva utanför samhällets centrum och hans dåliga samvete inför de saker som bidragit till hans eremitliv börjar vakna till liv.
Han vill be om ursäkt.

Det här är den första bok som jag läst med Henning Mankell.
Jag gillar normalt inte deckare eller om man nu kallar det kriminalromaner. Därför har det aldrig funnits någon anledning att läsa hans mest kända böcker om Kommisarie Wallander. De andra böckerna som han skrivit har jag aldrig tänkt på att kolla upp. Trots att han har skrivit en lång rad med olika sorters böcker.
Men när jag plockade upp den här och läste på baksidan så tänkte jag:
Why not?

Det här är kanske inte något av det bästa jag läst men jag fastande för tempot i romanen. Man är så van att allting går så fort i de flesta fall men här hasar sig berättelsen fram. Inledningen är direkt seg, men allt eftersom så börjar det hända saker och ju närmre slutet man kommer desto mer intressant blir det. Även dialogen är långsam på något vis, det pratas inte mer än vad som behövs. Huvudpersonen får chans att ställa mycket av de som han går och bär på tillrätta, om han lyckas med det får ni väl kolla upp själva om ni har tålamod med en roman som inte flyger fram i expressfart utan som ger dig själv tid att tänka efter.





5 Mars 09:40

Blod och köttiga sÄr men inga tÄrar

Jag gick upp ovanligt tidigt i morse.
Satte mig som vanligt, det första jag gör, på toaletten och gubbkissade lite grann.
Oftast är jag på gränsen till medvetslöshet vid tidiga mornar och kan sitta i minst en kvart och bara stirra in i väggen.
Gäspa och klia mig i håret.

Jag satt alltså ner och kissade.
En halsbrytande gärning enligt många män som anser det fjolligt att sitta på ringen like a girl...
Men hellre en aning fjollig än en äcklig äkta machoman som står och viftar med sitt vapen så att pisset studsar i både kakel och golv och på sittringen. 
Men jag satt i alla fall där och spanande in mitt cirka tio centimeter långa och färska ärr i ljumsken efter den senaste operationen. 

Fucking hell, tänkte jag.
När vi nu pratar män och vad som egentligen är macho.
Säger man inte att ju fler ärr en man har desto sexigare är han.
Lex Börje Salming...den manligaste av alla män i Sverige.
En man som har brutit allt, punkterat det mesta, skurit upp en del och stoppat puckar med ansiktet.

Så jag började leta efter mina egna tuffa livsmarkeringar över den åldrande kroppen.
Något att skryta med en sen natt på en efterfest i en mörk lokal längst in i en gränd i Saigon.
Låret tänkte jag direkt, det högra, djupt jack som krävde åtta stygn.
Ett pris jag fick betala efter det där hoppet med crosscykeln i 100 kilometer i tonåren.
Å så jacket vid ögonbrynet, ett minne ifrån en träplanka som dunkade in i min skalle när jag försökte fly ifrån ett latinogäng efter en blöt natt i Greenwich Village i New York 1988.

Imponerande macho om jag får säga det själv.
Blir man inte brudmagnet efter ett par sånna storys då är man verkligen rökt.
Om ingen polare råkar berätta vad som egentligen hänt för då är man rökt hur som helst.

För det känns inte riktigt lika tufft att säga som det är.
Att såret på låret kom efter att jag i 3 kilometer i timmen ramlat med min cykel rakt ner på en vass gatsten vid åtta års ålder.
Eller att ögonbrynsskadan kom efter att jag och en lagkamrat sprang in i varandra på en uppvärmning med fotbollstennis.
Blodet sprutade visserligen men visst hade det kännts mer okej om jag spräckt köttet i en brutal luftduell inför 40.000 åskådare. Å så nu mitt tio centimeter långa operationssnitt i ljumsken som en pundare sprättade upp efter att...förlåt, jag opererade pensionärsåderbråck som 42-åring. What a wimp!

Men det finns faktiskt ett Salming-wanna-be-ärr på kroppen som jag faktiskt kan plocka fram för att impa på den där vackra som blasé sitter med en paraplydrink och inväntar något spännande. Men det syns inte så mycket.
Ärret sitter strax ovanför läppen på min vänstra sida och är oftast dolt av mitt mörka manliga ansiktshår.
Ett minne ifrån mina elitår då en bortamatch mot Trelleborgs FF var bland det tuffaste man kunde genomgå. En stenhård armbåge ifrån ett mittfältssvin som slog upp halva läppen och öppnade upp ett hål där två tänder stack ut genom skinnet.
Köttit värre. Jag spottade blod, det forsade blod men jag lirade vidare efter lite behandling. Man fick göra det på 90-talet.

Riktigt macho va?
En man som varit med när det stormar.
To sexy for my body.
Typ.




3 Mars 17:08

Ivar Lo-pris och Fredrik Ekelund

En lustig liten tanke kom krypande upp mot hjärtat precis i detta ögonblick.
Jag satt och läste på författarlandslagets hemsida och insåg, med en stor suck, att jag är en mästare på att spela inofficiella landskamper. För att få representera författarlandslaget så måste man ha skrivit en skönlitterär roman och det har ju inte jag utan än så länge enbart en bok om mitt år som fotbollsproffs i Kina. Den boken gav mig däremot inträde till två träningslandskamper i Uppsala för något år sedan, antar att laget hade ont om folk. 
Men när det vankas mästerskap och roliga turneringar i Italien då är jag inte en godkänd författare.

När det kommer till det svenska a-landslaget så är det så att jag funnits med på planen i en officiell match, mot dåvarande Västtyskland, på Råsunda 1990. Annars är det inofficiella matcher i Växjös inomhushall som varit min melodi. Sånna matcher som troligtvis inte ens finns med i några register över spelade matcher för a-landslaget.
När det "riktiga" landslaget åkte iväg på vinterturnering till bland annat USA så fick jag fortsätta springa runt i kylan på hemmaplan. Med men inte med. Nära men inte tillräckligt nära. Så är mitt livs historia.

Detta har egentligen ingenting med det som jag nu ska skriva om och som var anledningen till att jag satt och läste på författarlandslagets hemsida. Jag läste nämligen om lagets kapten, Fredrik Ekelund, och det faktum att han tilldelats Ivar Lo-priset. 
Slutklämmen på motiveringen lyder:
"Med sin språkliga djärvhet och sitt engagemang för människan har Fredrik Ekelund förnyat arbetarskildringen".

Jag älskade verkligen Fredriks bok "Jag vill ha hela världen" och är det något som den boken står för så är det just den språkliga djärvheten och engegemang för människan inom det som motiveringen kallade arbetarskildring. Även om just den boken började hos akademikerna i universitetsvärlden men gick emot den andra sidan av livet.
Fredrik Ekelund är på väg att bli en riktig favoritförfattare och det säger jag verkligen inte "enbart" för att få plats i hans landslag. Just språket är det som jag fastnat för, alla svängningar och malmöitiska uttryck som flyger förbi texten.
Fredrik Ekelund skriver även väldigt olika typer av böcker, romaner, kriminalromaner och så hans bok om den brasilianska fotbollen som är hans stora passion i livet. Fotboll och Brasilien alltså.

 
"Nina och sundet" är den senaste boken som jag läst med Ekelund och jag rekommenderar den varmt.
En kriminalhistoria som i och för sig inte är den mest kluriga jag läst och det är nog inte meningen heller. Man vet ungefär vad som ska hända och vem som kommer att göra vad när det kommer till de bestialiska mord som utförs i berättelsen. Däremot vet man inte varför morden begås. 
Det är här storyn byggs, den handlar om Nina som haft en tuff uppväxt med en mycket orolig social situation. Hon är kall och längtar efter den stora hämnden, Nina har Ulrike Mainhof som förebild, styrkan och kontrollen. Hon bestämmer sig för än gång för alla göra upp med sin tragiska historia som slagit hela familjen i kras.
Berättelsen pendlar mellan nutid och en händelse för tjugo år sedan, en händelse som kriminalinspektörn och kriminalreportern nystar i för att komma fram till varför finansmännen brutalt har mördats. 
Spåren finns på båda sidor av sundet.

Ekelund skriver historier som handlar om Malmö som arbetarstad, hamnen, fabriker och i detta fall motsättningar mellan utsugardirektörer som inte drar sig för någonting för att uppnå maximal vinst till sig själva och arbetarna på golvet.
Och han är förjäkla skicklig på det också. Det här är inte enbart en spännande kriminalhistoria, utan jag får också en bra berättelse som lär mig en hel del om staden Malmö och dess karaktär som jag inte visste mycket om innan. 
Med både bakåt och framåt-perspektiv.




2 Mars 16:25

Mitt nya köksbord och besöksrekord pÄ blohm.se

Har suttit större delen av måndagen vid mitt köksbord.
Det har varit mitt skrivbord idag.
Arbetat hemifrån.
Det låter som en helt vanlig dag mitt i livet.
Men det är mer dramatik över detta än vad man kan tro.
För faktum är att jag aldrig varit någon köksbordsmänniska.

Under mitt liv har jag bott på knappt tio adresser sammanlagt och inte på något ställe har jag haft köket som någon sorts central mötesplatsplats i hemmet. För mig är det bara bönder som gillar att sitta i köket och dricka kaffe på fat och moffa i sig bullar mellan traktoråkandet. Själv har jag alltid varit obekväm på stela hårda stolar och bänkar, har längtat in till soffor och fåtöljer längre in i lägenheterna. Tills nu.
Spencer
En uppfräschning av köket har gjort att jag inte gör annat än sitter vid mitt nya köksbord och sköna fåtöljliknande stolar som man kan gunga lite nonchalant på medan en penna trummar lite tyst på bordskanten. 
Å doggen ligger bredvid och sover men med ena ögat i beredskap.
Frukost med NA och DN.
Sedan datorn och allt skoj som man kan göra med den.
Till exempel arbeta.
Och kaffe ifrån min helautomatiska professionella Jura Impressa Z5.
Sedan lite bokläsande och Spotify eller Itunes-lyssnande, men inte samtidigt.
Köket är mitt nya vardagsrum och TV:n saknar jag inte.
Jura Impressa Z5
Men snön öser återigen ner över villaförorten men den kan inte störa mig nu.
Vi har precis gått in i mars och vårfåglarna virvlade runt och levde rövare utanför fönstret tidigare idag.
Upptäckte en rolig sak under förmiddagen när jag för första gången på ett tag var inne och kollade besökstatistik på bloggen. Jag slog rekord under februari, den kortaste månaden hade mest antal besökare sedan starten. 
För en ickekommersiell blogg som ensam kämpar för att nå ut så måste jag vara väldigt nöjd. 

Fantastiskt roligt.
Tack alla.

Det ironiska i detta är att ju mindre jag skriver om fotboll desto fler besökare får jag.
Trots allt är det ju inte så länge sedan som sportmagasinet S hade bloggen på en lista över sportbloggar och samtidigt passade på att kalla min blogg kvasilitterär. 
Underförstått: Skriv om fotboll grabben och sluta med de andra pinsamma litterära försöken. 
Visst, man är ju inte Hemingway direkt, inte ens Lapidus eller Bob Hansson. 
Men någonstans verkar ändå mina enkla rader om livet gå hem.
Å halva nöjet är att försöka utvecklas som skribent, våga att försöka bli bättre.

Jag är inte ute efter att chocka eller kasta skit på andra.
Jag är inte ute efter att skapa debatt även om det vore okej om en text fick den effekten.
Å mode får min vän mr Rare skriva om...
Men enligt mentorn som också läser min blogg så ser han förändringar i mitt skrivande under tid.
Humör och social situation påverkar hur texterna ser ut och ska väl så göra.
Roligast vore om ni läsare blev överraskade åtminstone då och då när ni väljer att klicka på blohm.se men ändå känner er helt hemma och vet att ni få det ni vill ha när ni äntrar min hemsida.

Men men, jag ska väl inte sitta här och definera vad ni ska tycka och tänka.
Kanske går ni bara in för att få er ett gott skratt över en usel text, vad vet jag, egentligen.

Men vill ni så vore det jäkligt skoj om ni skrev en liten kommentar om vad det är som gör att ni återkommer till blohm.se.

Peace and Love!






28 Februari 16:13

Simple Minds anno 1981: Nyskapande?

Häromkvällen låg jag upp och ner vänd bakom min bardisk i lekrummet hemma.
Nä, jag var inte full. Hade inte ens luktat på korken.
Jag låg och spanade igenom mina gamla vinyler, eller den rest av cirka 250 exemplar som varit värda att spara.
Jag gör det ibland, helt utan anledning, trots att jag mycket sällan spelar dom.
Men nu hade jag läst att det gamla arenabandet Simple Minds har tänkt att komma ut med ett nytt album under våren 2009.
I min enkla hjärna tänkte jag direkt: Varför?
Bandet var ju slut redan innan 80-talet var över.
Jim Kerr som ett tag var det coolaste man kunde hitta på en scen var degraderad till en "has been" redan vid albumet "Street fighting years" som släpptes 1989. Till och med det tuffa rock´n roll äktenskapet med Chrissie Hynde från bandet The Pretenders var över redan 1990. 


Men det fanns en tid då Simple Minds var nyskapande.
1981 släppte bandet två fantastiska plattor, först "Sister Feelings Call och sedan Sons and Fascination".
Ljudbilden var någon sorts snäll variant av industriell synthpop med Kerrs röst som stöter ut textraderna och ledsagar oss genom låtarna. Framförallt var det "Sons and Fascination" plattan som hade de starkaste låtarna även om The American ifrån "Sister Feelings Call" var min absoluta favorit. 
Love Song var den stora hiten men låtar som In Trance As Mission, Sons and Fascination och Seeing Out The Angels är fortfarande fruktansvärt sköna och stämningsfulla att lyssna på. Låtarna håller helt enkelt.

1982 kom skivan "Celebration" men framförallt "New Gold Dream" som jag gillade väldigt mycket.
Men redan här började gruppen bli mesigare och tog steget mot mjukare pop.
Trots det står låtar som Someone, Somewhere in Summertime, Glittering Prize och Hunter and The Hunted stadigt i min hylla. Därefter inleddes väl egentligen Simple Minds storhetstid där dom tillsammans med U2 blev ett av världens största arenaband. Storslagna shower med bra trycke gjorde bandet ytterst framgångsrika runt 1984 och 1985.
Skivorna "Sparkle in the Rain" med hiten Waterfront och "Once Upon A Time" spelades överallt och Jim Kerr med sin basker ägde scenenerna världen över.

Men då hade jag redan lämnat bandet.
Inte beroende på att dom blivit berömda och älskade av alla utan helt enkelt beroende på att deras musik inte längre tilltalade mig. Men albumen "Sister Feelings Call" och "Sons and Fascination" lär alltid följa med mig i livet. 


Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlÀgg