header
header
header
header
header
28 December 22:20

Gott Nytt jävla År på er!

Jorden kommer aldrig mer att bli en säker plats att leva på. Planeten är överfull av hjärntvättade idiotextremister av alla de slag och jag är så förbannat trött på de skitnödiga livsförnekarna. De söndrar och härskar och vill göra människor till slavar under deras egna maktmedel och gud. Mordet på Benazir Bhutto är ytterligare en spik in i demokratins sönderfall. Jag har absolut ingen tro alls på att vår värld som den ser ut idag kommer att överleva.

Låter jag pessimistisk?
Då ska ni höra mig på en dålig dag!

Jag har en vän som är frilansjournalist. Hon var i Afghanistan 1996 och rapporterade när talibanerna intog Kabul och förde staden och människorna tusen år tillbaka i tiden. Två böcker har hon skrivit om sina erfarenheter därifrån och hon åker runt och föreläser i ämnet. Jag skulle vilja påstå att hon är expert på det politiska läget i området.

Hon har hela tiden varnat för vad som kan hända i Pakistan. 
Pakistan är det största hotet i regionen, smäller det där då är världen illa ute.
Landet är en kärnvapenmakt. Kaos och kärnvapen går inte ihop.
Indien har också kärnvapen.
Pakistan och Indien är grannländer och hatar varandra.
Afghanistan gränsar till Pakistan.

Booom.

Så jag är orolig. 
Det känns som att snaran dras åt mer och mer för varje dag som går. Jag får inte luft.

Om några dagar är det ett nytt år och jag hade hoppats att få inleda det på ett annat sätt. Visst, jag kommer säkert över den värsta affekten och lugnar ner mig lite grann. Men just nu känns det skit.

Därför. Återigen.

Gott Nytt jävla År till er alla.


Kommentarer
Stäng
Namn:
E-post:
Ämne:
Kommentar:
Säkerhetskod:
 


26 December 19:27

Erkännande och Avbön

Det var väl det jag visste. Helt plötsligt skulle allt vara över för den här gången. 

Samma visa varje år.

I morgon inleds mellandagarna. Årets absolut mest meningslösa dagar. En transportsträcka från en högtid till en annan och ingenting händer i den vanliga vardagen. 

Sedan är det nyårsafton.

Innan jag lägger ut ett av mina extremt sällsynta nyårslöften ska jag passa på att först göra ett erkännande som riskerar att kasta mig rakt ner i helvetet.

Jag har aldrig varit vidare barnkär. Har själv inga barn och har aldrig haft någon längtan efter det heller. 
Det söta och skojiga med fotografier på barn med mat i hela ansiktet eller videosnuttar med barn som kissar eller spyr rakt över pappas skjorta är en värld som inte roar eller charmar mig. Har ingen aning om varför det är så, kanske kan en eventuell framtida psykolog bena ut denna samhällsnormfientliga inställning. 

Detta leder mig fram till det faktum att jag alltid stört mig på nyföräldrar som struttar omkring och kräver total uppslutning kring deras lilla bäbis som alla ska titta på, gulla med, intressera sig för och prata om. De är så fruktansvärt självupptagna, har jag tyckt. Har alltid sagt att om jag ändå skulle bli pappa så skulle jag aldrig bli som Dom...

Nu har jag skaffat hund. 

Jag gör inga jämförelser i övrigt men julhelgen har varit rätt omtumlande beroende på denna valp som invaderat min vardag. Det finns en hel del saker som inte blivit som jag trott och det där om att inte bli som Dom studsar tomt mot betongen. 

För vad tror ni har hänt?

Jo, jag har farit runt ibland släktingar hela julhelgen och som värsta puttinutt-förälder suttit och visat upp min stiliga tik.
Jag har pratat hund hela tiden och suttit stolt vid matbordet  med en glögg i handen när Molly lugnt legat på filten bredvid och varit duktigt och sovit, jag har tindrat med ögonen när alla berömt hennes vänliga själ och kärleksfulla ögon.
När julklapparna kommit fram har de varit till Molly. Tuggben, bollar som piper när man biter i dom, kuber som man kan leka gömma levergodis i och annat mys. Då har jag legat på golvet med alla blickar på mig och gullat med ena örat och gottat mig åt åsikterna om att den där damen har mycket boll i sig och blir säkert en riktig hejare på fotboll när hon blir äldre. Ja, sådan far sådan dotter har jag sagt och lagt till sånt där om att: Visst är hon lik mig, vi har samma nos...

Det är här nyårslöftet kommer in i bilden.
Jag lovar att aldrig mer irritera mig på föräldrar som sitter och snufsar med sina barn på kaféer, jag lovar att aldrig mer förbanna de enorma arméer av barnvagnar som kör över folk på trottoarerna och om någon nyförälder söker min blick för en bekräftelse lovar jag att nicka glatt och le. Dom är ju liksom bara lyckliga och det är naturligtvis inget fel i det.

Ett undantag vill jag ändå skriva in i mitt nyårskontrakt.
Jag tänker inte sitta och skratta åt inskickade outhärdliga barnvideosnuttar under "America's Funniest Home Videos" på en av de där reklamkanalerna. Där går gränsen, det är inte kul.




23 December 23:30

Hon heter Molly Nolita Malone...

"In Dublin´s fair city, 
Where the girls are so pretty,
I first set my eyes on sweet Molly Malone,
As she pushed her wheelbarrow,
Through streets broad and narrow,
Crying cockles and mussels, alive, alive oh."

Jag vet, det är lite corny. 
Men så här i juletid när folk å ena sidan hatar hela skiten, å andra tycker att helgen är rätt skön, sällar jag mig till de som gillar högtiden. För nu får man vara lite fånig. Eller hur, folk springer ju omkring i fåniga julmössor och leker tomtar. 

Det har alltså dykt upp ett litet monster i mitt hus. Ett sött monster visserligen men ändock ett monster. Och då är hon ändå bara 7 månader än så länge. Tänkte lägga upp lite bilder här på bloggen men fick det inte att fungera.

Länkar istället till mitt lilla bildgalleri som ligger under rubriken "Vem är Blohm".
Där kan de som är intresserade av att följa en Irländsk Varghunds väg in i vuxenvärlden.
Kanske är det bara jag som är det, men ändå, bjussar i alla fall på det.

Här under når ni bildgalleri och Molly Nolita Malone.
http://www.blohm.se/?page=picture&cid=33

God Jul!



20 December 21:09

Remastered revolution

Tre dagar kvar till julafton. Jag vandrar omkring bland hysteriska människor som alla ska göra sina familjer lyckliga via kommersens frälsande kraft. Kommer själv inte vara en av dom, vi köper inte klappar längre. Det är inget ställningstagande emot julens fröjd, det är enbart en sorts utmattningssymtom efter många års slitande i papper och kartong. Dessutom finns det inte längre några barn i familjen som måste muntras upp med statusprylar att visa upp för kompisarna. Med andra ord. Det blir en avslappnad jul i år.

Däremot är det en annan sak som stressar upp mig dessa dagar. Det är en positiv stress, lustfylld, men dyr på sikt.
Det kallas visst remastring. Eller remastered albums på ett mer internationellt språk.
Ungdomsårens alla vinylkompisar som för länge sedan spelats sönder har nu börjat dyka upp på cd helt utan knaster. Kanske går det även att ladda ner det någonstans ifrån men så modern är inte jag. Det började med Lustans Lakejer för något år sedan. Nu rullar min personlige skivcoach ut nya nostalgiker varje vecka.


Köpte Joy Divisions "Closer" igår och den var allt jag hade hoppats på att den skulle vara. Underbart gåtfull ljudbild, Ian Curtis stämma som trollbinder. Samtidigt åkte The Cures "The Top" ner i shoppingkorgen. Lyssnade dygnet runt på den under något år där på 80-talet. Låtarna Dressing Up, The Caterpillar, Piggy In The Mirror, The Empty World och Bananafishbones är fortfarande en samling mycket starka låtar i mitt huvud. Nu måste jag väl köpa på mig resten av de gamla Cureskivorna, de innan raset.

Ytterligare inspiration till nostalgiköp fick jag på bloggen http://lerneby.nu/blogg/ 
Mats Lernerby skrev om att Sisters of Mercys "First, Last, and Always" nu kommit ut remastrad. Direkt beställde jag den och ska hämta den i morgon. Kan det bli bättre än att lira Sisters och Joy Division under den glada julhelgen...
Mats påminde mig även om de gamla favoriterna i The Alarm. De hade fallit i glömska längst upp i ett hörn i cd-hyllan. Nu väntar jag på nyutgåvor av deras första skivsläpp "Declaration" från 1984, otroligt bra, fortfarande.

Så va lugna kära julfantaster, jag deltar i köphetsen och bidrar till att samhället kryper framåt i sakta gemak.
Men jag gör det på mitt sätt.




18 December 12:37

En fantastisk söndag på Emirates Stadium i London

Rösten höll.
För er som följer Premier League och såg de båda tungviktsmötena på Canal Plus i söndags hörde kanske min röst under matchen Arsenal-Chelsea på Emirates Stadium. Den var väl inte så tokig va? Alltså rösten, i övrigt finns säker lika många åsikter som frisparkar och varningar under matchen. 

Däremot så hörde jag inget på mitt högra öra, en present från flygresan då landningen och tryckförändringarna proppade igen mitt öra-näsa-hals-system. Tur då att jag hade mr kommentator Fredriksson på min vänstra sida under större delen av Londonresan, eller otur kanske... 
 Den aldrig avtagande förkylningen fortsätter alltså att spela mig ett tjog med spratt. Man vet aldrig var den slår till nästa gång. Fan, jag är ju som en pensionär. Nu sitter jag här igen framför mitt kaosartade skrivbord och det bara surrar i skallen då hörseln fortfarande inte kommit tillbaka, det var ju en hemresa också. 

Men Emirates Stadium var fantastiskt. Ett rymdskepp insprängt ibland låga, slitna hus och trånga gator. Malplacerad kan man tycka ifrån det håll jag anlände ifrån i en liten svart London-cab. Men jag gick aldrig runt arenan, kanske såg det annorlunda ut på andra sidan. Men vilken arena, å vilken service, å vilken trevlig personal, å vilket pressrum.

Jag är inte världsvan när det kommer till fotbollsarenor, det måste sägas. Har varit runt en del, som spelare, eller en del jobb. Mest är jag van vid Sverige och de smaklösa pastasalladerna man bjuds på inför matcher i Stockholm, eller AIK:s sörja som dyker upp ibland men som man inte vet vad det är, egentligen. Eller den norska urvattnade och smaklösa Royal League lapskojsen som såg ut som både skit och spya-samtidigt. Men jag är inte bortskämd, jag äter och är tyst, vet heller inte så mycket om hur det ser ut på andra ställen än de uppräknade.

Men Emirates:
En buffé med trerätters, kött, fisk och vegetariskt, plus olika potatissallader och annat grönt, nyttigt och gott. Efterrättsbord med olika sorters meloner, hallon, björnbär, vindruvor, äpplen, päron, bananer och flera exotiska varianter jag inte vet vad det var. Ben & Jerry-glass i ett skåp för den som ville ha det till kaffet. Vin, öl, coca cola eller vatten bakom bardisken mittemot maten. Tyst miljö, sköna bord och stolar, plattt-tv-skärmar på väggarna överallt och ingen otrevlig adrenalinstinn Arsenal-wannabe-vakt någonstans. Med sitt lilla gula ackrediteringskort vandrade man runt där inne i det innersta som om man var på Trängens IP. Småklubbskänsla på den absolut högsta nivån.

IMPAD!

Sedan matchen:
Perfekta platser att kommentera ifrån, ruggigt proffsig teknikpersonal, vilket det är överallt i England säger de rutinerade PL-resenärerna. Tuff och ibland brutal matchbild, statisk första halvlek, låst och ibland lite trist då enbart några få misstag satte fart på tempot i de luckor som då uppstod. Gallas mål på övertid efter Cech tabbe satte fart på publiken.
Andra halvlek lika hård men mer dramatisk och öppen. Chelsea försökte och försökte men utan en anfallare av klass blir det inga mål hur hårt resten av spelarna jobbar och sliter. Med slutfacit i handen hade Arsenal kunnat vinna med fler mål då de fixade fram minst tre helt öppna lägen under slutdelen av matchen.  Arsenal var bättre i en gigantisk prestigeuppgörelse mellan två topplag och Gallas gick omkring på planen som en modern gladiator och tog emot de enorma hyllningarna från hemmapubliken efter slutsignalen. Chelsea-spelarna däremot tackade knappt sin publikkurva efteråt vilket förvånade mig. 

Tillbaka i pressrummet efter matchen med jobbet gjort blev det en flaska Kronenburg och sammanfattning av matchen mellan Fredriksson, mig, dansken och norrmannen. När lugnet åter lagt sig runt arenan tog vi alla, plus två Dagbladet-journalister och en norsk marknadschef, tunnelbanan in till stan och avslutade kvällen på en italiensk restaurang på en sidogata till ett tomt Oxford Street. 
Penne, pesto med pinjenötter och kyckling och ytterligare en öl, Peroni, samt en epresso blev slutresultatet.




15 December 12:16

En stänkare med Skåne Akvavit räddar inga röster

Fick inte ur mig ett enda ord.
Jag trodde jag drömde igen, jag gör ju det så ofta, drömmer.
Men ögonen var öppna, jag såg ljuset utifrån hallen som strilade in genom dörrspringan in till sovrummet.
Rörde på munnen och tog sats med magen, inte ett ljud. 
Panik. I mörkret kan ingen höra dig skrika.

Tänkte att den där stänkaren, innehållet i den lilla flaskan med Skåne Akvavit som jag drämde ner i halsen under den stillsamma julmiddagen på torsdagskvällen, skulle rensa bort allt slagg och överblivet infektionsmaterial. 
Jag tänkte fel. 

Örebro sportjournalisters julmiddag. 
Det är en träff som stått rätt mycket stilla genom åren, hög medelålder, mest män, gamla ideal, många som inte längre jobbar som journalister men ändå trevligt i all sin anspråkslöshet.

Bara en sån sak att festen hålls på Margaretas Festvåning. 
Namnet andas 40-tal, kanske 50-tal. Lokalen i en gammal paradvåning, högt i tak, rymligt och ett möblemang som både sett och hört en hel del genom åren. Traditionellt julbord, endast grishuvud saknades som prydnad på det av mat överfulla borden. Ingen sushi med andra ord. Men nubbar och lite Helan går och den som inte Helan tar...

Sedan en hyllning till Ola Hellstrandh, en gamäng av den gamla sorten som tyvärr inte längre finns ibland oss. En man i kostym, vit skjorta och fluga som kunde stå i timmar och kasta ur sig gamla historier på gränsen mellan verklighet och dikt. En mästare att recitera texter och myter ur sitt minne där alla gamla idrottare och journalistprofiler hette Slaktarn, Skojarn, Gök-Börje, enbente Lasse å trixar Conny. Artister som Ola finns inte idag då så mycket handlar om cred, att vara cool och inte släppa på masken. Ola var på riktigt, på gränsen till parodisk. Kommer på mig själv att tänka på någon av Robert Gustavssons figurer under den femton minuter långa kortfilmen om Ola som spelades upp innan lotteriet skulle dras och vinstborden tömmas. Ola höll tal, spexade, sjöng och var ständigt i centrum. En klassisk underhållare!  

Nu lördag.
Har nästan lyckats vara tyst i tolv timmar. Rösten finns där bakom den hesa fasaden. Ett drygt dygn kvar till avsparken på Emirates i London. Kommer åka och om sakernas tillstånd inte blir väldigt mycket sämre så sitter jag där som bisittare under matchen Arsenal-Chelsea. Jag är som en operasångare med en värmande scarf runt halsen, sippande på det varma honungstet. Man ska vara varsam mot sitt arbetsinstrument, har inte alltid varit det, måste vara det nu.

Till sist:
En lektion i lojalitet tagen från DN-sporten idag lördag. Stark kritik riktas mot basketlaget Akropols tränare Zlatan Hadziresic, laget ligger sist med noll poäng och supportrarna vill att den assisterande tränaren Ali Ganim ska ta över.

Då säger han så här i en kommentar:
"Jag stöttar Zlatan. Men skulle jag få en förfrågan att ta över laget så skulle jag inte tveka."

Med sånna vänner å så vidare...




13 December 16:11

Tillbaka på ruta ett


Jag trodde faktiskt att jag var på väg upp nu. Att jag stod på de sista trappstegen och såg ut över vidderna. Sikten var fri och jag mådde bra. Kroppen kändes spänstig på ett sätt som den bara kan göra på en ung fyrtioåring. Energin rann över kanterna, träningen var igång igen, löpning, styrketräning. 

Å så smockan mitt i plytet!

Vaknar en tisdagsmorgon med hela luftrören fulla av småspik och grus med vassa kanter. Tillbaka till ruta ett igen.
Hostar och skrapar längs kanterna i bröstkorgen för att rensa så mycket skit som det går. Det känns som att dra långa naglar genom ett köttigt skrapsår på ena låret efter en illa planerad glidtackling på ett åttiotalskonstgräs. Ahhhh...

Det var ju så mycket som jag skulle hinna med den här veckan. 

Istället sitter jag här och hänger på mitt kontor, på fjärde våningen, med utsikt över Järntorget. 
Hela Centralparken strax intill är upplyst med hundratals, kanske tusentals små ljus. 
Det är Lucia. 
Men jag kraxar som en skadeskjuten skata och på söndag ska jag till London.

Man kan undra om jag har separationsångest och framkallar sjukdomarna själv när något stort är på gång att ske.  
Veckan innan Spanien-Sverige i Madrid låg jag sjuk, det var en fight mot klockan och hostan. Nu ska jag sitta på Emirates Stadium på söndag och bisitta en viss herr Fredriksson i matchen mellan Arsenal och Chelsea. Det känns stort. 
Men det blir en ny kamp mot den där förbannade klockan, geggan i luftrören retar till hosta och med hosta är det omöjligt att jobba. Det värker och dunkar som det bara kan göra på en man i sina bästa år, andningen är tung och det är så förbannat synd om mig. I alla fall om jag får säga det själv, å det tänker jag göra.

För alla andra skrattar åt min smärttröskel, åt min hypokondri. 

Stackars lilla pojken...

Det finns ingen empati i världen längre. 




11 December 11:55

Fotbollsproffs=Manliga bimbos?

Vänner, oftast kvinnliga, som inte är speciellt intresserade av fotboll brukar då och då, när man sitter och diskuterar denna sport, påstå att de professionella manliga fotbollspelarna är motsvarigheten till de kvinnor som kallas bimbos.

De menar då klassiska begrepp som fåfänga, ytliga, lägger pengar enbart på kläder och kosmetiska produkter samtidigt som de anser att läsa böcker och annat djupt och utbildande alternativt smart är synonymt med tråkigt och grått.
Kroppen är viktigare än hjärnan och uppmärksamhet och fotoblixtrar ger näring till att leva.

Jag brukar svara att de grovt generaliserar och att långt ifrån alla spelare är på det här sättet. Men visst har pengarna och kändiskulturen ökat inom den professionella fotbollen där det personliga varumärket ska synas och där partyn med vackra kvinnor, spritbord och övrig kändis och krogmaffia ses som en viktig plats att vara på. Lyx ger plats i rubrikerna.

I söndags läste jag den stora intervjun med Björn Runström i Expressen som Johan Orrenius hade gjort. Det var en bra artikel och Runström ville få fram att han inte ville gnälla utan köra hårt, han var ett privilegierat fotbollsproffs som hade det bra bortsätt från att han bodde i bonnhålan Kaiserslautern i Tyskland.  

All respekt även för det då storstadskillen Björn är van vid puls och man trivs inte alltid överallt. Så är det.

Å andra sidan kan man välja hur mycket tid man vill kasta bort på ingenting eller använda till att lära sig mer om livet och sig själv. Det är här de där kvinnliga vännernas bimboattack(för att prata kvällstidningsspråk) kommer in i bilden.

Några delar från intervjun:
-Jag är nästan aldrig ute, säger han(Björn) och vräker ut sig på sin bruna soffa, placerad framför den gigantiska platt-tv:n som visar en gammal match mellan Roma och Livorno.

-Roma Channel är min favoritkanal. Här ligger jag och ser allt som går att se med Roma. Matcher, träningar, gamla matcher... Jag har inte ens tysk tv. Vad ska jag med det till? En massa dubbad skit bara.
Annars är soffan en god vän. Jag ligger nog i den åtta timmar per dag.

Längre fram i intervjun frågar Orrenius: 
Men har du kollat runt något då? Apropå att ta tag i sakerna.
- Kollat runt? Har du inte sett de tyska damerna?

I Björn Runströms värld cirkulerar enbart ett liv med vackra damer(gärna från Stureplan eller möjligtvis nöjesgatorna i Florens och Rom), shoppingarkader med lyxbutiker att handla i och att titta på gamla fotbollsmatcher på en gigantisk platt-tv. Allt annat är meningslös och då kan man lika gärna tillbringa åtta timmar om dagen i en brun soffa i Kaiserslautern i Tyskland. Mina kvinnliga vänner har kanske rätt ändå när det kommer till manliga bimbos.

Runström verkar inte ha en enda tanke på att man till exempel skulle kunna tänka sig att lära sig lite tyska under tiden i landet, ett rätt stort språk som kan vara bra att kunna i framtiden även om italienskan ligger närmare hjärtat.
Han har inte en tanke på att det finns böcker som man kan läsa som omväxling till platt-tv:n, inte heller verkar han kunna tänka sig att kanske studera några timmar om dagen. Kaiserslautern ligger inte långt från franska gränsen och en bit in ligger Champagne-distriktet. Varför inte ta sig dit och lära sig lite om den magiska lyxdrycken, kanske kan han då impa på brudarna när han kommer till mer fina och belevade områden i världen. Åt andra hållet ligger universitetsstaden Heidelberg med sin underbara arkitektur, sitt slott som vakar över staden från ett berg och med massor av internationella studenter(kanske snygga), kaféer, barer och en del butiker. Kanske inte Prada och Armani men ändå något värt att köpa för intjänade tyska pengar. Kaiserslautern ligger i ett område där man kan ta sig till minst fyra länder på några timmar.
Dit kan man kanske hitta om man orkar lyfta sig från sin soffa.

Jag känner inte Björn Runström men jag känner några andra som känner honom. De säger att han är en bra kille, de har säkert rätt. Men killen behöver en rådgivare. En proffskarriär tar snabbt slut om man har oflyt, det gäller att ta vara på den tid man får. När man sitter i en annan soffa i en lägenhet i Stockholm utan karriär, inte förrens då vet man vad ensamhet är.
 



8 December 23:04

24 timmar i Göteborg

Varför gråter alltid Göteborg när jag anländer till staden?
Är det personligt? Något jag gjort?
Även denna gång låg de stålgrå molnbankarna och slickade huden när jag stegade ut från centralstationen medan vattendropparna stänkte ner under kragen.
Men det blåste nästan inte alls.
Otroligt och kanske även en liten flört mot försoning.

På gatorna i det skumma ljuset smög gråa själar med färgglada kassar omkring och försökte skapa julstämning. Utanför NK trängdes dagsturister utanför skyltfönstren och inne i upplysta butiker och fullsatta kaféer brann kontokorten. Jag själv drog runt helt oplanerat som en luffare med stor väska på ryggen och rockarrocken på och fet skön halsduk virad runt halsen. Väntade på mentorn som var på gång men alltid är försenad.

Senare blev det vinkväll på liten trivsam krog och ännu mer väntan på rockstjärnan som blivit fast på flygplatsen i Stockholm i många timmar men som kom tillslut med humöret nedsvärtat av ilska. Vi hällde i han några röda glas å så va den problematiken löst. Livet blev helt plötsligt en fest.

Ännu senare som en alien på en stekarbar där det hippa klientelet stod och gungade till obegripliga ljudslingor med den där massiva dunkande basgången som ledstjärna. Har aldrig och kommer aldrig att förstå mig på detta beteende där folk står och svettas på varandra med färgade drinkar i händerna och fåniga leenden för att man inte kan göra annat än att le för att överhuvudtaget kommunicera. Man kan se arg ut också, men det vinner ingen på förstås, och då är det bättre att flina falskt och skrika sig hes i öron.

Rockstj'ärnan och jag stod där som hängbjörkar och sökte samförstånd angående den vidriga musiklistan, eller ljudlådan, och precis när jag trodde att vi funnit det så börjar han orera om att den här är fan bra... Jag tog ett steg tillbaka med avsmak i blicken. 

Mentorn höll hov inne i baren där alla är tjenisar och hej och du med honom. Han hällde upp drinkar i olika färger och storlekar, log brett och gungade ihop med lokalen. Mentorn tog hand om sina apostlar i nattens gnistrande sken och det sista jag såg innan jag flydde lokalen för att få luft och vett att leva igen var hans smajl i gröten av fyra madammer.

Avslutade natten med en oglamorös fylleburgare ihop med rockstjärnan och sedan två timmars snack om riktig musik i soffan hos mentorn med vatten i glasen. Vi talade samma språk igen och det språket höll fast kurs fram till 05.00 då rösten sprack och dog.



6 December 22:30

En vacker död stad

Vandrar omkring i Örebro och kör bil genom Stockholm.
Överallt byggs det, nya hus på gamla tomter. Det rivs och byggs upp, allt slitet och gammalt ska bort, nytt ska skina rent och lukta gott. Allt ser likadant ut, fasader av glas, lägenheter inspirerade av Big Brother, som att leva i en glaskupa. Kontorskomplex, affärscentrum, allt i glas, ljust, trevligt, ofarligt och dött. Vart tar städernas själ vägen när ingenting längre får lukta, knarra, luta snett eller vara svagt och se slitet och trött ut.

Amir Chamdin, sångare i Infinite Mass och dessutom regissör numer, sa så här i en intervju för något år sedan:
"Vi håller på att renovera ihjäl oss. Det är påtagligt lite som får vara fult i Sverige. Alla rostfläckar ska bort, ytorna ska vara rena och vi river allt som är ruffigt i staden. Men jag tror att folk blir deprimerade av att aldrig se något trash. Vi gråter knappt på begravningar längre"

Jag håller med fullständigt. 
Hurtighetsfaschister har tagit över vårt land och bygger de inte om våra städer till perfekta Truman Show-plaststäder så sitter de i teve och mässar och föreläser på skolor och företag om hur bra man måste må och hur mycket bättre man mår om talar om för sin spegelbild på morgonen hur bra man mår trots att man innerst inne mår skit. Det ska vara perfekt och alla mår bra och skrattar och leker på ständigt solbestänkta sommarängar. 

Tänkte även på det när jag besökte New York i somras. Manhattan är finpolerad i nästan varenda kant. Det ruffiga, skitiga och lite galna håller på att försvinna helt och fram växer lyxbutiker och supertrendiga barer och restauranger på varenda gata i varenda område. Det tidigare totaltrashiga Meatpacking District är på god väg att bli just rostfritt och renspolat. Nu läser jag att även den ökända alkoholistgatan The Bowery, som huserat och accepterat de mestadels misslyckade manliga finansmännen och advokaterna i stan, är färdigrenoverad och upplyft till trendstråk med dyra hotell och hippa butiker.

Någonstans är väl detta bra.
Men oftast är det det gamla och något slitna som ger städerna sin charm och karaktär. Det andas historia, det talar och känns när man trycker sin kind mot fasaderna. Man vet att väggar och tak har miljontals historier att berätta, bord och stolar i inrökta barer bär tragik och romantik. Sorglösa själar bakom bardiskar och trasiga gardiner vet att berätta om livet som det sett ut på riktigt genom åren i sina älskade kvarter

Det gamla lever. Det nya är dött, stelt och absolut ointressant. 

Arkitekter brukar irriterat säga att människor är alldeles för fästa vid det gamla och förstår inte charmen med det nya och fräscha. Men det ligger förstås i deras eget intresse att förändra och ta bort för att få plats med sina inglasade runkbås där fönstertittare inte längre behöver ge sig ut och begå brott utan bara sitta på sin balkong med en cigarett och ett glas vin och följa liveshowen.   

Men man tycker att politiker och andra makthavare borde ha ett bättre förstånd att bevara och vårda historien.

Nej förresten, det är förstås ingenting som pekar på att de skulle ha det. 

Absolut ingenting!


Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlägg