header
header
header
header
header
4 April 12:45

En resa tillbaka i tiden

Allsvensk premiär för mig igår och det kändes skönt att återse min gamla farled mellan Örebro och Norrköping via Finspång.
En väg som är som en god gammal vän man blir förbannad på då och då men som man ändå älskar innerst inne.


Staden Norrköping som var en grå, trist och trött gammal industristad när jag flyttade dit 1992. Fyra år senare hade staden vaknat upp ur sin slummer och är numer en av de piggaste småstora städerna i Sverige.
En vacker stad som tagit vara på de gamla fabriksområdena inne i city och gjort dom till sköna promenadstråk, butiksområden och café och restaurangstråk. Norrköping har blivit en ung stad med universitetssorl mitt inne i city till skillnad mot Örebro där alla studenter huserar i utkanten av staden vilket är så synd då de skulle behövas i ett centrum som är tyst och dött.

Hade inte längtan tillbaka till rötterna i Örebro varit så stark som den var när fotbollskarriären tog slut hade jag mycket väl kunnat ha bosatt mig i Norrköping. Jag är en småstadskille. Gillar lugnet och närheten.
Vill jag ha nått annat finns alltid bilen, tåget eller flyget som kan ta mig till en annan värld. Norrköping är fortfarande hemma, jag kände det igår.

Regin var nästan för perfekt. Jag kom in i stan via Norra Promenaden, svängde in på Kungsgatan och precis då, vid första trafikljuset, började Plura sjunga på radion. Jag hann knappt vrida upp ljudet innan Tracksikonen Kaj Kindvall stod och väntade för att ta sig över övergångsstället. Jag satt mitt i ett soundtrack om Norrköping och solen svepte in Kungsgatan i ett varmt sken. Jag passerade Bergsbron med "Strykjärnet" till vänster och de fantastiska vattenfallen till höger. Rullade långsamt upp för den lilla backen i slutet av Kungsgatan, förbi Pluras barndomshem i hörnet Sankt Persgatan(som han skriver om i sin bok "Resa Genom Ensamheten") och upp till rondellen vid Södra Promenaden.

Nya Parken tornar upp sig till höger och den gamla träningsplanen bakom Östra läktaren, där jag gjort otänkbart många träningar, ligger än så länge lite gråtrist. IFK Norrköping är återigen tillbaka i allsvenskan och det glädjer mig. Kan bara hoppas att resultatet blir bättre än förra gången så att klubben kan etablera sig i den serien de hör hemma. Men visst syns flagorna av den ekonomiska kris klubben hukat sig egenom de senaste åren, det kan inte en snygg modern arena måla över. Lite sorgligt att se det gamla klubbhuset tillhöra en privat företag men kanske är det det enda rätta att ha kontorshögkvarteret i den arena man spelar på.

Längtan var stor efter den här dagen, nervositeten gick att ta på. Ingen ville se samma kaos och nederlag som efter säsongen 2008 då matchen fick avbrytas för publikproblematik och sedan en tung förlust mot Djurgården som satte spår resten av den säsongen som utan sentimentalitet skickade ner klubben i Superettan igen.
Det gick bra för Norrköping denna gång. Vinst mot Gais på planen, över tiotusen på läktarna med god stämning inte bara ifrån hemmasupportrar utan även ifrån de cirka åttahundra-tusen grönsvarta supportrar som trotsade spöregnet som överföll stan en bit in i matchen. Trots att ett lag förlorade gladde det mig ändå att se de två allsvenska klubbar där mitt hjärta bultar som hårdast tävla mot varandra på allra högsta svenska nivå.

Fyra säsonger i IFK, varav tre mycket framgångsrika, stärkte banden till Snoka medan de två avslutningssäsongerna i Gais aldrig kan raderas ut. Upplevelserna 1999 och vid några stunder 2000 är bland de lyckligaste fotbollskickarna jag haft. Jag är nog allra mest förknippad med de grönsvarta idag det märker jag när jag reser runt men i Norrköping känner jag mig alltid uppskattad när jag är där.

När jag åkte hem efter matchen var jag tvungen att ta en nostalgisväng genom stan. Förbi min gamla adress på Södra Promenaden, ner till strömmen där dimman låg som en utandning från fem paket kubanska cigarrer över vattenytan. Inte många människor var ute, tre polisbilar cirkulerade runt, det var lite Sagan om Ringen över stämningen. Regnet slog lätt mot rutan när jag rullade förbi Grand Hotell, in på Gamla Rådstugegatan, höger utanför konserthuset, upp för backen och in på Kungsgatan igen. Strax lämnade jag Eneby Centrum bakom mig, det var helt tyst i bilen, radion var avstängd, en het kopp kaffe rök invid ratten i kopphållaren. Klockan var strax innan fem och det var fortfarande ljust ute.   

Kommentarer
Stäng
This article acvheie

This article acvheied exactly what I wanted it to achieve.
Skrivet av: | 2015-10-15 06:14:07 |  Svara
 
Re: Härlig läsning

Tack så mycket Philip! Roligt att du gillar mina tillbakablickar:-) Å bara för att man är 19 år betyder inte det att man inte har några minnen. Nostalgi är bra om man använder det rätt och inte blir bitter och för sentimental. Ha det bra!

Roffe Z: Du vet vad jag sagt om dina inlägg. Humphff!!:-)
Skrivet av:Blohm | 2011-04-05 01:32:28 |  Svara
 
Innerst


Och innerst inne, långt där bak, knappt märkbart, där bultar det ett litet ÖSK-hjärta!!

Som det gamla ordspråket lyder:
Det bor en liten ÖSK:are i oss alla!
Skrivet av:Roffe Z | 2011-04-04 19:18:48 |  Svara
 
Härlig läsning

Det är härligt att läsa dina inlägg. Även om jag bara är 19 år själv och inte hunnit uppleva så mycket, så blir man så glad av att läsa om dina nostalgiska inlägg, man påminns själv om de olika härliga minnen man har
Skrivet av:En himmelsblÃ¥ själ, Philip | 2011-04-04 13:24:42 |  Svara
 


27 Mars 23:51

Längtar till att få möta mig själv igen

"Du är ledsen. Du bär på en stor sorg."
Det var vad terapeuten hade sagt till Shane ett halvår tidigare.
Nu satt han på 23:e våningen och stirrade ut genom fönsterrutan på hotellrummet.
Regnet piskade mot rutan, långt därborta såg han hamnens alla containrar, kranar och fartyg.

Har under en tid haft känslan av att det är dags att göra ett nytt försök att börja skriva lite längre texter igen. De få raderna ovan är en liten tanke på en inledning. Det är ju så ibland att man bara behöver ett litet embryo att börja leka med.
Jag funderar på de få raderna här ovanför som sagt, samtidigt som jag har en fortsättning inne i huvudet.

Annars har jag haft svårt att få ur mig någonting som ni förstås märker på bloggen. Har tagit en mental paus från det regelbundna och ibland påtvingade skrivandet. Tillåter mig ett längre uppehåll som kanske gör att ni flyr fältet men jag behöver det. Lite rädd är jag att det är de snabba sociala medierna som tagit överhanden under en period. Man blir ju nästan nedknarkad i Facebook och Twitter-träsket.
Jag sitter numer med en hel frukträdgård på bordet framför mig. Macbooken förstås, iPhonen och nu också den nya iPad2. Det finns fan inte tid till nått annat än att pillra på de här fina frukterna. På ett sätt älskar jag det verkligen, på ett annat sätt hatar jag det eftersom det tar över ens liv, åtminstone mitt inre liv.

Jag hinner helt enkelt inte med att reflektera, känna in och möta mig själv. Istället blir det snabba fix på 140 tecken eller nån halvmesig kommentar på fb. Ytligt men samtidigt skoj, just nu. Bekräftelsebehov, roliga tillrop och längtan efter det perfekta kortcitatet som retweetas runt i landet.
Men jag behöver lite långsamhet. Ser fram emot att det allsvenska arbetet kör igång, och med det även långa tågresor där jag tänker som allra bäst.
I kupen öppnas mina sinnen och jag når fram till mig själv igen.
Längtar till det.



22 Mars 21:20

Bara en cool bild























Den irländska ambassadören Donal Hamill och Pelle Blohm vid Humlegården inför paraden förra lördagen. Två mycket stiliga boys.
Kändes mäktigt att leda den största St Patrick day paraden så här långt genom ett varmt och soligt Stockholm där trottoarerna stundtals var packade med fotograferande storstadsbesökare.
En egoboost bara genom att gå.



17 Mars 16:13

Happy St Patricks Day


Idag är det St Patricks Day. Irlands nationaldag.
Den 17 mars år 461 dog St Patrick, den man som påstås ha kristnat den gröna ön. Därför denna dag då den nästan mytiske St Patrick ska hyllas.

Det firas i en hysterisk dans i grönt som symboliserar det romersk-katolska Irland och Shamrocks(treklöver) som påstås ha använts av St Patrick för att undervisa kelterna i den heliga treenigheten inom kristen tro. Att bära Shamrock har även använts som en tyst identifiering och protest mot den engelska överhögheten genom historien eftersom språket och sederna var förbjudna. "The wearing of the green".

Från början var St Patrick day en enbart religiös högtid och var det långt fram i historien. De partyglada irländarna fick till och med under ett antal år runt 1970-talet klara sig utan public bars då de var förbjudna att ha öppet under just denna dag. Även om det har firats sedan 1600-talet så var det inte förrän 1903 som det blev en officiell helgdag. Fortfarande är det i grunden en religiös dag.

Men 1995 gnuggade irländska politiker sina kommersiella känselsprön tillsammans där dom beslöt att använda denna religiösa högtid till att marknadsföra Irland och dess kultur som är populär över stora delar av världen. Det beslutades om St Patrick Day´s festivals över flera dagar och från den stunden har St Patrick Day blivit en angelägenhet för irländare från Irland men kanske ännu mer via irlandsättlingar i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Argentina, Japan och nästan i varje europeiskt land där man kan vara säker på att det bor ett par irländare med en grön pub i gathörnet.

Men nästan lika många icke irländare har tagit till sig kulturen sedan dess. Musiken, dansen, litteraturen, ölen, människorna och festandet har fångat oss. Dessa firar också idag, om inte annat för att det är en vild fest liknande andra festivaler som sambakarnevalerna i Brasilien som även dom firas över stora delar av jordklotet.
Så även i Sverige. Alltså precis som St Patricks Day denna dag.

För mig själv blir det bara ett par Guinness på lokal i kväll medan jag lyssnar på våra lokala irlandsälskare i bandet Tullamore Brothers. Det lär bli fart på dom.
Fram till dess låter jag Spotify rulla med mina två ihopplockade låtlistor som ni kan joina om ni vill. Först den softa melankoliska  A Song For Ireland och sedan partylåtarna för kvällen på Ireland On The Rocks.

På lördag ska jag däremot vara Grand Marshal på St Patricks Day Parade i Stockholm. Det innebär att jag kommer gå först och leda paraden ifrån Humlegården klockan 1300, genom city och bort till Gamla Stan. Där kommer det bli musik, tal och dans. I paraden kommer det spelas säckpipemusik, trumslagare, hurlingspelare, fotbollspelare och det ska gå irländska varghundar(dock inte min egen som är för rädd).
Cirka 400 till 500 personer i grönt lär det bli på Stockholms gator.

Min roll är ett hedersuppdrag där jag just i år ska symbolisera vänskapen mellan Sverige och Irland. Jag har, det vet ni som läser denna blogg, en stor kärlek och känsla för Irland och den irländska kulturen.


















Temat i år är "Think Irish!"
Det handlar om att dra igång Irland igen efter en av de värsta ekonomiska kriserna i landets historia. Så här skriver en av initiativtagarna:
"Irland har haft det förjävligt sista tiden,
men vi vill komma igen genom det vi gör bäst- kreativitet och hårt arbete.
Det vi vill nu är att få Irland med i diskussionen, oavsett om det är
datakonsulter, mat och råvaror eller som turistdestination det handlar om.
Bara vi får en chans gör vi allt för att inte gör Svensson besviken!"


Läs mer:
Embassy of Ireland

Think Irish on Facebook

Swedish Irish Society

Pelle Blohm leder St Patricks Day firande med Sveriges irländare!



9 Mars 00:32

Örebro-Från våldets stad till vad?


Våldets stad? Vågar du gå ut?
Jorå, kollegor från andra delar av landet skickar passningar via telefon och mail. Örebro har äntligen satts på kartan.
Men inte på det sättet som man önskat.


Det har diskuterats och snackats om Örebro efter DN journalisten Ulrika By:s artikel häromdagen. Sveriges värsta våldtäktsman genom tiderna och styckmord har skickat bilder ut över landet om att allt inte står rätt till i vår stad.
Det har varit en jävlig tid för Örebro och Örebroarna.
Så jag lämnar det här och nu.

För det finns några andra saker än våldet i artikeln som jag bara måste kommentera. Om invånarnas mentalitet.
Låt mig få börja med det här med gnälligheten.
Jag inser att det inte spelar någon roll hur många gånger jag skriver och pratar om denna påklistrade bild av Örebroarna.
För jag har åtskilliga gånger just skrivit och pratat om denna falska etikett.
Jag har åtminstone bott på fyra olika platser, både i Sverige och utomlands, och det är ingen stor skillnad på gnällandet vart jag än bott.
Problemet med Örebro är att vi som bor här använder det för att ta död på diskussioner och fullt acceptabel kritik mot sånt som verkligen är kass. Det är fult gjort.

Till och med Staffan Werme skriver idag om detta på sin blogg
Han tycker att vi invånare varit gnälliga för att vi haft starka synpunkter på en busstrafik som efter omläggningar havererat enligt dom som ska till jobbet eller skolan varje dag. Precis som dom ska ut eller hem under nöjeshelger eller bara efter en vardagsmiddag inne i stan.
Själv har jag slutat åka kollektivt eftersom det inte funkar längre för mina behov.
Jag har inte heller hört någon som är nöjd och det borde väl betyda nått?
Eller fattar vi medborgare bara inte hur bra det dåliga och ogenomtänkta är?
Vi, det otacksamma folket...
 
Staffan fortsätter med att tycka att vi är gnälliga eftersom ombyggnaden av gator och torg tagit mycket längre tid än vad det hade behövt göra. Det har gett konsekvenser för hela cityhandeln som blöder som ett jack i halspulsådern.
Å så detta ständiga parkeringskaos. Ja, det finns parkeringsplatser inne i city, i parkeringshus som ingen vill stå i eftersom de flesta är dyra och drivs att hyenor med vinstmaximeringsyra varje dag. Parkeringshus som många är trånga och olustiga att parkera i enligt väldigt många jag pratat med. I synnerhet kvinnor.
Folkpartiet ihop med Miljöpartiet har tagit politiska beslut och gjort allt dom kan för att skicka ut människor från city.
Men torgen är ju fina, de som är klara. Det medges.
Det här är och har varit skit och det skäms jag inte för att säga.
För alla de andra som inte är nöjda, och som förhoppningsvis kommer visa det i kommande val, är inte gnälliga. De är modiga som vågar ha en åsikt i ett för dom viktigt ämne.
Det har inget med mentaliteten att göra.

Tillbaka till DN-artikeln:
Där börjar dom prata mentalitet.
Örebro har en lång historia där stora kollektiva moralok legat på invånarnas axlar. Socialdemokratin, nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen med idel starka manliga auktoriteter har stakat ut vägen för folket. Örebro är och har alltid varit en stark moralistisk stad, en stad där man ska hålla sig på mattan som invånare och lyssna till sin Förkunnare. Här har Peter Flack rätt i artikeln där han pekar på en stad med massor av informella nätverk som styr makten och de beslut som tas. Många politiker, oavsett tillhörighet, har genom historien haft positioner inom kyrkan, som sedan suttit i idrottsstyrelser, loger eller på andra maktstolar.
Makten hänger hela tiden ihop på något sätt.
Så har det varit sedan 1800-talet och det präglar oss starkt även idag.

Detta har också lett fram till en jantelag där den som börjar växa för mycket ska slås ner i skorna igen. Annorlunda är fel. Lika som massan är rätt.
Jag har själv upplevt detta och flydde från Örebro i tio år innan längtan tillbaka till själva staden blev för stark. För Örebro har jag starka känslor inför.
Jag vill bo här även om det tog lång tid innan jag kände mig välkommen av invånarna. Jag ansågs för kritisk, obekväm och tog för mycket plats.
Kanske är det fortfarande så.

Nåväl, det är inte viktigt nu. Jag är inte viktig just i detta fallet.
Örebros framtid är viktig.
Så även om Werme på sin blogg gärna tar åt sig äran för all den framgång som Örebro haft de senaste åren inom väldigt många områden så är det fortfarande mycket att göra. De informella nätverken kvarstår, staden är fortfarande starkt moralistisk där de styrande vill detaljstyra allt som har med uteliv och nöje att göra. Buss och krogbeslut har visat på detta.
Att vara krog, kaféägare eller annan näringsidkare i innerstaden är som om man vore djävulen. Varje dag hör jag svordomar över byråkratiska regelverk som enbart verkar vara till för att just djälvas med djävulen.
Politikerna kallar det för att göra det finare i centrum.
Allt ska se exakt likadant ut. Sterilt.
Nya initiativ med nöjestouch motarbetas ständigt för ska något göras ska det göras ifrån toppen ner till medborgarna.
Melodifestival och Kungabesök för att ta två exempel.
Bröd och skådespel till folket. Jag hör detta ständigt där jag rör mig.























Som jag sa på kommunens chefsforum i vintras:

"Politikernas och kommunens roll bör vara som en dammsugare som sveper över staden för att leta upp alla de enormt duktiga entreprenörer och idétrixare som finns utanför kommunstyrda organisationer, som City Örebro och Örebrokompaniet till exempel."
Men då måste man böja sig lite längre ner än till midjan, för att hitta de unga gräsrötter som bara väntar på att få utlopp för sin kreativitet.
Det vibrerar i undervegetationen här i stan. Släpp lös tyglarna.
Sluta moralisera, lägg av att hålla varandra om ryggen och stäng ute de som inte vill sitta och frottera sig i slutna rum. Sluta bilda en miljon olika nätverksorganisationer och gör hela Örebro till ett enda öppet nätverk utan medlemsavgifter och krav över att behöva tillhöra någonting.
Gör det via träffar dit alla är välkomna utan krav på något tillbaka.

Örebro håller på att byta identitet. Många gamla bromsklossar håller på att försvinna. Inflyttningen till stan är stor och det kommer att bli vår räddning.
Dynamiken mellan de eftertänksamma och kritiskt granskande Örebroarna(som jag tycker är viktiga och bör inte blandas ihop med bromsklossar) och de nya med andra erfarenheter och kanske annan mentalitet kan skapa något stort.
Jag är säker på att vi går en fin framtid till mötes. Trots allt.



4 Mars 10:45

Ett underbart London å så Ying och Yang


Det är snart en vecka sedan jag var i London och kommenterade Carling Cup-finalen mellan Arsenal och Birmingham. En vecka som präglats av halsont, huvudvärk, ledvärk, trötthet och deadlines.


Jag hann knapp hem innan jag kände att kroppen var på väg att sänkas ner i ett hål efter att ha hoppat uppe på toppen under hela januari och större delen av februari.
Men så är väl livets ying och yang.
Londonresan var fantastisk men kort. Hade glömt hur kul det är att jobba med fotboll i England. Inte bara för fotbollen i sig utan lika mycket beroende på alla som jobbar runt matcherna. Det är otroligt professionellt, alla är trevliga och tillmötesgående. Trots sitt världsherravälde inom broadcasting football så är alla som jobbar mycket ödmjuka och hjälpsamma. Ställ en fråga och dom löser det.

Wembley hade jag aldrig tidigare varit på så det var kul av flera olika anledningar att få jobba just där. Åkte tunnelbana ifrån Baker Station ut till arenan tillsammans med en vagn full av Birminghamsupportrar. Barn tillsammans med föräldrar, rätt packade och sjungande 20-plussare käkande chokladwienerbröd och en och annan äldre man i skägg. Dock väldigt få kvinnor. Fotboll verkar fortfarande vara en väldigt manlig bastion. De sjöng alla mer om Aston Villas tillkortakommanden än om Arsenal vilket de få röda supportrar i den vagnen mest skrattade åt.

Stämningen inne på arenan var grym med 50-50 principen där de röda och vita dominerade ena sidan och de blå den andra. Matchen är inte mycket att orda om, det är old news, men som jag skrek i sändningen är alltid underdog-vinster roligare, mer vilda, chockerande och spontana. Glädje hos de som inte förväntar sig det glimmrar alltid mer av gyllenguld än topplag och favoriter som mer ritar in ytterligare ett sträck i sina segerpokaler.
Jo, jag vet att inte Arsenal vunnit nått på för dom provocerande lång tid men klubben är stor och mäktig med ett totalt sett fullt prisskåp i jämförelse med Birmingham. Men visst, spelare för spelare så hade i och för sig Birmingham överlägset flest titlar i jämförelse med Arsenalspelarna.
Så resonemanget haltar på individuell nivå men klubbmässigt stod de blå med endast en pokal tidigare i historien. Ni fattar va?

På kvällen gick kollega Peter Henriksson och jag ut och käkade och drack en pava vin tillsammans. Med oss var min Stockholms-irländska vän, Philip O´Connor, som var i London för att jobba på Reuters nyhetsdesk under några dagar. Vilket var en trevlig överraskning då vi möttes på flyget till London utan att ha koll på detta.
Strax efter tolv drog Peter och jag oss tillbaka till hotellbaren för ytterligare ett glas vin innan det var dags att duna in.

Henriksson hade bokat in oss på femstjärnigt så jag hade gärna tillbringat några dagar till i den minilägenhet jag sov i.
Det var ett italienskt superhotell vid namn Baglioni. Man hann inte in i foajén innan två personer kom och skulle ta hand om väskor, rocken och kostymen sedan var det en guidad bana till rummet med personlig eskort som visade hur alla tekniska prylar fungerade inne i rummet.
Suverän service om det hade behövts. Ingenting var omöjligt.
All hjälp var bara ett personligt telefonnummer bort.
Jag bor gärna här igen!

Hemresan började med brittisk frukost och sedan en caffe latte på ett Starbucks runt hörnet.
Vi hade bokat flyg så vi kunde softa lite på förmiddagen.
Sedan taxi ut till Heathrow, incheckning, säkerhetskontroll, lite inköp av parfym och rom, en perfekt kombination och sedan flyget hem.
Det var en perfekt resa, allt funkade in i minsta detalj, alla var trevliga och hjälpsamma. Har aldrig varit med om maken. Till och med mannen vid metalldetektorn vid säkerhetskontrollen skrattade och var glad.

Allra bäst var SAS-personalen vid incheckningsdisken som snabbt och med gott humör löste mitt problem av kvarglömd kavaj, skjorta och slips i planet på utresan. Stort tack till den engelske gentlemannen som gick och hämtade min resegarderob vid gaten och överlämnade den till mig vid incheckningsdisken.
SAS får mycket skit men denna resa möttes jag bara av god service och trevlig personal. Dessutom både gick och landade planet i tid, ja vi landade till och med tjugo minuter tidigare på utresan vilket hjälpte mig att vara lugn vid resegarderobsfadäsen. Som sagt, alla var trevliga, överallt där vi drog fram.

Så den eviga balansen mellan ying och yang satte klorna i mig så fort jag kommit hem. Sjuk och en lista full med deadlines har varit the story sedan hemkomsten till småstaden. Pillerknaprare för att orka knacka text under hela veckan. Nu slut som människa med en text kvar som ska fixas under dagen. De andra klara, två till hundra procent, en till åttiofemprocent.
Det ska nog lösa sig. Ikväll får jag nog sova...




23 Februari 22:35

En förlupen kulturkommentar flyter upp

Bodil Malmsten sa det så bra. I ett urklipp som jag sparat funderar hon över varför det i Sverige är så viktigt att diskutera sanningen i litterära verk. Om jaget i romanerna är autentiska eller inte. Hon fastslår att i Frankrike är ett litterärt verk ett litterärt verk och ingenting annat. Att det hela tiden tjafsas om sanningshalten i Sverige menar hon beror på dålig självkänsla.

Svenskarna har dålig självkänsla och det visar sig även i TV och reklamen, allt ska flabbas bort, folk ska förnedras och vara dumma för att vara roliga, menar Bodil. Jag tycker att Bodil har en poäng här.
Trots vårt världsrykte för svårmod, allvar och död så vågar vi inte ta någonting på allvar. Vi är ett ytligt och skrämt folk. Allt vi gör följs upp av kommentaren:

”Man måste ju våga bjuda på sig själv lite grann.”

Å så ett litet garv i samband med det.
Vi är ett skitnödigt folk, ofarliga men ängsliga över vad de andra ska tycka.
Någon kan ju ta mig på allvar, lika bra att skoja bort det.

 

Jag tänkte på det här när jag lyssnade på den kulturdebatt som drog genom landet för ett tag sedan. Den om förslaget på ett nytt Operahus i Stockholm och hur det skulle finansieras. Där kulturminister Lena Adolsohn-Liljeroth tyckte att kulturjournalistiken är för svår och att den borde ta efter sportjournalistiken som, enligt henne, är mer inkluderande.
Att just det skulle göra att svenska företagsledare blev mer benägna att satsa sina pengar på kultur istället för idrott som är vanligt idag.

Jag tror det hänger ihop med det som Bodil Malmsten sa i det där urklippet.
Vi är rädda för det motstånd som kulturen ibland kan stå för medan idrotten är fullständigt ofarlig och på många sätt väldigt enkel i sin dramaturgi.
Nån ska vinna, resten förlorar, förutom i lagsporter där det kan bli oavgjort ibland.
Lägg till ölen som företagarna tryckt i sig i sina VIP-loger innan och skränet från tusentals strupar när domaren råkar blåsa fel någon gång.
Enkelt, folkligt och utan krav på att egentligen förstå någonting.

Kulturen behöver inte alltid vara svår och inåtvänd men jag tror att många tror att det är så. Kulturen ska tolkas och förstås på något högre plan. Kulturen är svart i sin färg. Skulle jag beskriva den skulle det bli just svart med polokrage. Det är jag nog inte ensam om att göra.
Jag har varit rädd förr och är fortfarande ibland rädd för kulturen, för kulturarbetare är välutbildat folk. Allvarligt intellektuella.
Tror man i alla fall fast jag numer förstått att det många gånger enbart är en fasad.

Lagidrottare, som är den världen jag kommer ifrån, är i regel rätt outbildade. Tränare, ledare, styrelsefolk kommer ofta ifrån samma värld.
Sponsorerna då? Dom som i så fall skulle sponsra operan.
Ja dom är säkert välutbildade men långt ifrån alltid intellektuella. Det är ett rätt enkelt folk det också men sådana som orkade ta sig igenom skolan.

 

Personligen tycker jag att det är oerhört sorgligt att vi lever i denna relativt kulturfientlig tid.
Själv är jag uppväxt i ett nästan kulturbefriat hem och hade inga tankar på att läsa böcker, se på konst, gå på teater eller något annat förrän jag var en bit över tjugo år och fick boken Gudfadern i min famn.

Musik var det enda förutom idrott som fick plats i mitt liv.

Jag minns plågsamma skoluppgifter där man skulle läsa och analysera Pär Lagerqvist, jag minns ännu mer plågsamma skolutfykter upp på stan för museumbesök som jag inte fattade någonting av. Däremot kunde ett besök på Hjalmar Bergman teatern åtminstone vara lite spännande. Men inte särskilt intressant. Jag vandrade helt enkelt på en kulturell golgata där varje stopp var en pina. Men det förändrades i och med Gudfadern som jag fick i handen av en lagkamrat som utbildade sig till lärare. Gudfadern var en dörröppnare.

Sedan dess har jag öppnat och gått igenom dörr efter dörr efter dörr. Mitt kulturella intresse har ökat för varje år, jag har utvecklats och vågar närma mig sådant jag ännu inte förstår. Visst är det en kamp ibland, men det öppnar mina sinnen och jag tror att jag blir en klokare och intressantare människa av min kulturkonsumtion.

Men visst, jag erkänner att jag inte förstår mycket av verk som Anna Odells test av psykvården, eller att graffittimåla ett helt tunnelbanetåg och kalla det konstprojekt. Jag kanske når dit en dag, eller inte. Det spelar liksom ingen roll vilket. För det viktigaste för mig är att jag öppnade mina ögon och upptäckte något nytt som har berikat mitt liv. 

Det borde även de där pengamänniskorna göra om det nu stämmer att dom känner motstånd för att sponsra en kulturell långsiktig institution eller bara en teateruppsättning på ett års kontrakt. Öppna plånboken för satan...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




17 Februari 23:01

Ensamvargens ensamhet...


Ensamvarg. A looner.
En som står utanför och trivs med sig själv och sin valda ensamhet.
Är det ett karaktärsdrag som man föds med eller har man blivit formad till det?


Att stå utanför en fritidsgård med en vinare i handen, lite lurig och se in genom fönstret, lyssna på "Don´t you want me" med Human League och veta att alla de fina tjejerna finns därinne. Medan du står utanför med tuff rustning men med en sorg därinne. Jag vill stå här, nästan ensam, med vinaren...intalar man sig.

Jag klarar mig nog ska ni se. Så man bygger på sin rustning.
Växer, blir äldre.
Troligtvis fortsätter man att stå utanför och titta in. Kanske ger man sig själv chansen att ta sig in för att få tillhöra men modet sviker än.
Du blir ändå aldrig en del av det här tänker man där man sitter och synar bluffar.
Det är lättare att bygga sin rustning för sitt eget försvar och bli stark på egen hand.
Man lär sig, det blir en vana att se sig som den utanför.
Kanske bygger man även små murar mot omgivningen för att inte behöva bli sårad.

Det är möjligt att man aldrig firar sina födelsedagar på annat sätt än i sin självvalda och konstruerade ensamhet. Se omgivningen dansa sig galna på sina fester som man blir bjuden på för man är ju ingen enstöring trots allt.
Man deltar ibland, känner en massa människor, men när det drar ihop sig blir man lämnad därhän å så vaknar reflexen från kvällar utanför fritidsgårdar med vinare i handen och en tuff rustning över bröstkorgen.

Många gånger går man hem genom natten med kragen uppfälld mot den kalla vinden. Hakan borras ner bakom halsduken, blicken slår ner i den svarta asfalten för att dölja de vattniga ögonen för människor man möter.
När man kommer hem häller man eventuellt upp en liten whisky och gråter en stund. Det är lördag dagen efter och förhoppningar finns att någon ska ringa för att hitta på nått. Men ingen ringer så man får ringa upp själv.
Bjuda in sig själv. Eller så blir man kvar framför teven hela kvällen.

Så är man vuxen. Invanda mönster har växt till självklarheter.
Man har lärt sig att stänga av. Inners inne vill man ha kärlek, vänskap och på djupet gemenskap. Du vill hitta på saker men har ingenstans att vända dig.
För ensamvargen har slagit bo och vägrar förändras trots att du på ytan kanske förändrats till något starkt, till något andra ser upp till.
Innerst inne är du ändå samma riddare med skinande rustning för att skydda dig mot sånt som gör ont.
Du vill men kan inte längre vara den sociala figur som du drömde om som tonåring.
Väljer ensamhet för du orkar inte med nätverkanden, höga tonlägen och ytliga klappar på axlar. Du söker något äkta men vet inte var du ska söka.

Du är en sorgsen själ som söker ett bo.
Inte olycklig utan vilja att leva det här livet utan bara sorgsen ibland.
Men rätt ofta glad och nöjd för det mörka är gömt för andra och sig själv.
En överlevnadsinstinkt som tränats på under många långa år.
Det finns många där ute, många som döljer sin svärta.

Slutligen är man så formad av sitt liv att man inte ens ser de som vill in och se vem man är. Kanske stöter man bort människor utan att man tänker på det. Utstrålar just det ensamvargsylande som man hatat i hela sitt liv.
Människor blir rädda. Vem är du, tänker dom kanske.
Svaret skulle kunna bli:
Det är ingen idé att ge sig hän, att försöka, för att jag vet att du kommer svika mig i slutändan...
Om det är sant eller inte spelar ingen roll för det finns inne i ditt huvud och har ingenting med verkligheten att göra.
Du har skapat ett tankemonster, kanske finns alla de du söker mitt framför dig.

Till sist hamnar man kanske utomlands. Långt borta från sin egen hemmiljö.
Du återser bekantskaper för första gången på många år. Du har inga förväntningar alls. Kommer dom ihåg dig? Nä, det gör dom nog inte...
Men det gör dom.
Dom öppnar vägen in till deras hjärtan. Gör allt för att man ska känna sig välkommen. På fyllan talar dom till dig, berättar hur mycket dom tycker om dig, hur glada dom är för att du är där och besöker dom.
En annan kultur. En annan närhet. Det är okej att släppa på masken.
Du tappar allt, din rustning faller platt till marken och du suger in all den vänskapskärlek som fattats dig under hela ditt liv.
Kvällen slutar med att du står och gråter floder på ditt hotellrum.
Tänker på ropen i natten ifrån de nygamla kamraterna.
Kom tillbaka snart. Vi saknar dig.
Det är så vackert, så naket och ärligt.




14 Februari 10:11

Premiär i skidbacken...

Krossad och ledbruten placerar jag mig åter framför datorn och inleder detta år på något sätt.
Kanske går jag efter den kinesiska intervallen, kanske inte.
Men nu börjar allvaret och jag känner lite ångest inför det.


Krossad och ledbruten eftersom jag för fösta gången i mitt liv tillbringat några dagar i fjällvärlden och åkt skidor och skoter i solsken, snöoväder och fullskalig storm.
Det krävdes bara två teståk i liten backe för att få ordning på skidorna, därefter drog jag vidare mot större uppgifter.
Starka ben, bra balans och erfarenhet av att spela ishockey gav mig nog vissa fördelar i konsten att åka skidor utför.
Även om jag förstås inte blev grym pronto så satt trots allt rörelserna hyfsat bra och innan den andra dagen var slut stod jag på fjällets topp och slängde mig ut för...
inte den värsta backen kallad "Skräckbacken" men väl en rätt brant backe strax intill.

Åkte skoter dagen efter i en förlamande kyla där jag förfrös delar av mitt ansikte. Skoter genom skog, förbi dalgångar och upp på fjället med utsikt över Åreskutan. Otroligt mycket snö hade fallit kvällen innan, turen blev inställd på morgonen istället drog vi iväg på eftermiddagen. Vi åkte i trånga spår där skotern slog och vred sig som om den inte ville vara med. Jag ville gasa på och busa lite men mannen med flaggan på skotern längst fram var inte lika entusiastisk. Vi stannade i en modern variant av sameby, hälsade på en ren och åkte tillbaka. Just det var inte så coolt.
Annars bjöds vi på en fantastisk vy över fjällvärlden, solen glänste och gnistrade i snön med bergstopparna som vy i kulissen. En underbar känsla.
Kändes lite som att vara på månen, kan jag tänka mig.

På kvällarna firades födelsedagar, först min 44:e och sedan och framförallt min systers 50års-dag.
Det var hennes resa, hon som bjudit med släkten och nära vänner i en maxad mix. Det blev lugnt, inte allt för mycket party, men ändå ett gäng stänkare och halvsena kvällar för de som orkade. Jarg orkade, fram till hemresan där jag dog i bussen hem och fortfarande ett och ett halvt dygn senare inte riktigt kommit tillbaka in i matchen.

Men nu börjar allvaret. Efter en sysslolös vinter börjar det blåsa upp till storm igen. Deadline på ett gäng texter inom kort, en plötslig kommentatorsuppgift på Wembley med Ligacupfinal, allsvenskt kontraktskrivande, recensionsläsning, debatt om Örebro Citys framtid och en del annat pyssel.
Träningslägret under januari fick fart på min slappa och slöa kropp igen, nu är det hög tid att väcka upp hjärnan och kreativiteten. 
Ruska om, stoppa skallen i iskallt vatten och börja skriva...
Come on!




7 Februari 22:45

En dröm om någonting annat



Häromdagen såg jag mig själv sittandes i någon sorts dimma.
Jag hade hatt på mig, nedtryckt över skallen.
Jag satt med en cigarett i mungipan och rökte sådär fräckt som dom gör på filmer från innan det hälsosamma 2000-talet. Lite som Harry Schein.
Jag satt vid ett skrivbord belamrat med böcker och högar av pappersbuntar, tidningsurklipp och andra dokument. En enda röra.


Det kunde även ha stått en glas whisky någonstans, till hälften uppdrucket med flaskan intill. En lampa skulle hänga lågt med ett omysigt iskallt vitt sken.
Jag skulle vara en grym skjutjärnsreporter med eld i texten, en till ytan osympatisk fan som enbart tänkte på sig själv och sitt yrke. En vagabond som drog runt i världen och speglade den ur sitt urmörker. En textkrigare med ett varmt hjärta under det osympatiska yttre. En nyfiken själ, en orolig själ som vill vidare.

Jag såg mig själv så här inne i den där dimman och insåg att det inte bara var någon sorts rusdröm utan även en stor big fucking lie.
Där satt en rätt löjligt stereotyp som aldrig skulle kunna vara jag.
En riddare från the past där idealen såg annorlunda ut.

Men kanske är det även en sorts dröm. En dröm om att vara någonting annat. En dröm om att kunna få leva livet där ute med texten som smattrar fram där jag sitter med mina fingrar ovanför och på bokstävernas knappar på datorn.
Hur skulle jag inte älska att få resa ut och sända hem.
Rapportera och informera.
Sitta på hotellrum, i barer och kaféer.
Studera och skriva.
Prata med människor, höra deras livshistorier och gripas av dom...


Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlägg