header
header
header
header
header
27 Augusti 22:09

Lite som att komma ut ur garderoben

Det sägs ju att mycket av det man upplever som barn följer med in i resten av livet och stannar där för att visa sitt fula eller möjligtvis vackra tryne då och då när någon händelse eller lukt stampar in i medvetandet och rör om.
Psykoanalysens Freud ville ju alltid ner och grotta i de mest mörka och dammfyllda hörn av livets erfarenheter för att finna lösningar på individernas gåtor. Han hade väl antagligen rätt, man samlar på sig ett lager av bra och dåliga erfarenheter där nere i det där innersta och mörka av ens medvetande. Sedan kan man alltid tvista om det är rätt att sticka ner sitt finger där för att röra om i grytan eller om man ska låta gravfriden råda.

Satt och jobbade i förrgår kväll framför teven, betalade räkningar, skrev lite, läste om en massa kollegor som fått nya jobb inom mediavärlden. Jag satt där och på teven gick en dokumentär om dansband. En under många år föraktad musikstil som endast "Loket" velat stå upp för när vindarna varit sibirienkalla. Programmet andades mycket 70-tal och därmed mycket av min barndom. Tänkte först inte så mycket på det men så började Flamingokvintetten dyka upp och lira lite låtar i programmet och då vaknade urmodern i mitt inre. Jag ville först inte veta av det men något vemodigt och lockande, eller var det kanske skrämmande, började skaka om runt i mellangärdet.  

Jag är nämligen uppväxt i en dansbandsälskande familj. Visst var Elvis den största idolen för min far men min mor som är en bondtös ifrån Viby på Närkeslätten älskade och älskar än idag låtar med blå ögon, kärlek och svek och brustna hjärtan.
Flamingokvintetten, Vikingarna, Streaplers, Cool Candys, Sten & Stenley, Sven-Ingvars, Stefan Borsch och många många fler stod uppradade i hyllan hemma. Å som ett litet barn är alltid föräldrarna idolerna som man vill efterlikna och göra samma saker som. Så självklart lyssnade jag på dansband när jag var liten.

För mig är det lite som att komma ut ur garderoben men Flamingokvintetten var mina allra första musikaliska idoler.
Ja, jag bjuder på den. Kommer ihåg ett album, som var favoriten, där bandet lite lätt och ledigt hoppar ner ifrån någon slänt, dom har rosa glänsande kostymer på sig och om jag kommer ihåg rätt långt hår, det var ju 70-tal.
I programet åkte en medlem i bandet till en nedlagd dansbana rätt ute i skogen någonstans, ruttna plankor, tak med hål i och en gammal sliten affisch som svagt visade att bandet en gång för många år sedan hade spelat på denna folkpark. 
Storhetstiden för dessa platser är sedan länge över men dansbanden är på väg tillbaka och nu i höst startar SVT en programserie i ämnet, har jag läst. 
Jag tänker inte följa serien. 
Jag slutade med dansband innan jag knappt börjat.

För det dröjde inte länge innan jag förstod vad jag höll på med och började göra uppror mot överheten, föräldarnas idéal var helt plötsligt fruktansvärt fel. Jag blev som alla andra med Sweet och Slade, kanske lite Status Quo innan jag nådde fram till åren med punk, svartrock och hårdrock.
Ordningen var med andra ord till vissa delar återställd.


Kommentarer
StÀng
Tvinga ut Presn ur garderoben!

what happend? Ta Presn alias Rockstnarnan som guest writer, han verkar understimuleraf, kreativ och skrivsugen! Gogogo! Kan han inte ge oss en download i alla fall?
Skrivet av:Menrn | 2008-09-03 23:34:47 |  Svara
 
Re: Elvis?

Studiomannen, Berner, Tommy, Presn Frame:
Kul att ni gick igÄng pÄ dansband Ä barndomens musik, man fÄr ju liksom leva med sÄnt vare sig det Àr pinsamt eller...ja pinsamt:) Men du Presn Frame har ju haft en helt annan intellektuell nivÄ, men sÄ blev du ju rockstjÀrna oxÄ:) Vi andra fÄr försöka hÄlla hög profil trots garderobens öppna dörr. Rock On!
Skrivet av:Blohm | 2008-08-31 11:41:41 |  Svara
 
Elvis?

Buggade sÄ stenhÄrt med dottern (5Är) sÄ att svettbandet halkade pÄ sniskan ikvÀll, ytterst spontan uppvisning i arytmik för min del...vad vi groovade loss till, ja, Àr det inte Cirkus hoppalÄng, sÄ duger tydligen bara en sak....Elvis Presley?!? Har ju alltid diggat det kgrottiga fd. jazzmusikersvÀnget som Scotty och farbröderna backade yngligen/dagslÀndan Elvisp med...men hur det öset blev förknippat med stillasittande melodibilhorns raggare och dansband har gÄtt mig likt en frÀsande Concord över huvudet!? Men faktum kvarstÄr...
Barndomens musik stÄr fast...Dean Martin och Nancy Sinatra/ up, up and away in my beautiful ballon...Beatles/ Rock n roll music, Ingen Elvis dock, om man inte var bortbjuden för dÄ satt jag och diggade bÄde Elvis och Janis(?) med lurar pÄ multimedia anlÀggningen frÄn Phillips( grammofon med kassettbandspelare, WOW!) samtidigt Bill Haley pÄ, hÄll i dig...STENKAKA! NÄgot senare (och förklaringen till nuvarande produktion antar jag;) Cher/ Dark Lady, Wings/ Live and let die, och faktiskt....Sweet, men dÄ enbart för \"the man with the golden arm introt...sen blev det visst trumsolo och vem orkade i baktiden eller för all del Àven i framtiden lyssna pÄ sÄnt???
Jag hyser en högst egen teori om att musik som man börjar spontangnola pÄ avslöjar ens egentliga musiksmak...en vÀn börjar alltid gnola pÄ \"en sockerbagare...\" och jag sjÀlv hemfaller ofta till \"Sra Nordsjön\" av Harry Brandelius..........kan den teorin vara med sannigen överenstÀmmande???
P.F
ps. Stray Cats spelade pÄ Berns ikvÀll....orkade inte gÄ dit. förresten sÄ hade jag inga tatueringar att flasha....förum en frÄn kidsen, men jag vet inte hur högt SvampBob stÄr i kurs en kvÀll som denna! ds
Skrivet av:Presn Frame | 2008-08-30 01:50:18 |  Svara
 
Musiksmak

Jag kÀnner igen mig i dig. Mina förÀldrar Àr dansbandsfanatiker. I mina första Är gillade jag Sven Ingvars, men i och med att man började pÄ högstadiet och musikintresset g fart sÄ upptÀckte man först T.Rex, Slade och Sweet, sedan blev det Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath. Dryga 30 Är senare sÄ har dessa band fortfarande en plats i mitt hjÀrta. Min musiksmak har breddats, men dessa favoritband frÄn nÄrstiden kommer nog att finnas kvar resten av livet. Förresten sÄ gillar jag Àven Sven Ingvars ;)
Skrivet av:Tommy. | 2008-08-28 16:49:37 |  Svara
 
Dansband Ehhe...

Hamna pÄ en fest dÀr musiken Àr dansband istÀllet för Rock Àr som att bestÀlla en Guinness men fÄ en Pripps BlÄ lÀttöl. smaklöst sörja utan spÄr av vare sig styrka eller pondus.
Personer som Nylin strÀvar efter att efterlikna en brandfilt. Vill slÀcka det som glöder av egen kraft. Visst kÀnns saker som Àr negativa som en brÀnnskada, men Àr ofta ett blÄmÀrke. BlÄmÀrken försvinner men Àr samtidigt tecken pÄ att man Àr med i fighten. =)
Rock On Pelle =)
Skrivet av:Berner | 2008-08-28 11:04:37 |  Svara
 
Fin dokumentÀr

Jag har en del att brÄs pÄ eftersom min morbror i mÄnga Är förr spelade i dansband. Men det var dÄ. Jag kÀnde ocksÄ nÄgot slags vemod nÀr jag sÄg dokumentÀren. Jag har dessum med mig rÀtt mycket ut nÀr jag jobbar som DJ. Det hÀnder nÄgon gÄng ibland att jag spelar det - för jag spelar pÄ alla möjliga stÀllen. FÄr se nu ifall den hÀr kommentaren fastnar! har inte lyckats hittills.
Skrivet av:Studiomannen | 2008-08-27 23:55:31 |  Svara
 


27 Augusti 12:38

KvasilitterÀr bloggare!

Jag brukar aldrig köpa eller läsa Sportmagasinet S, det finns ingen tanke om varför utan det har helt enkelt bara blivit så.
Därför hade jag ingen aning om att listjournalisten Lars Nylin hade rankat sportbloggar i det senaste numret av magasinet. Men efter att min statistiksida visat att det helt plötsligt fanns en massa länkade ingångar ifrån tidningen Barometern så var jag tvungen att kolla upp varför. Där fanns jag på en lista som påstods komma ifrån S och där jag återfanns på plats 13 av 15 bloggar. Så jag gick och köpte magasinet S av ren egoistisk nyfikenhet.

Å där fanns jag med bild och allt.
Roligt förstås var den första tanken då det självklart är positivt att överhuvudtaget finnas med på denna exklusiva lista, en pr-plats som kanske kan leda till mer trafik. Men eftersom Lars Nylin väljer att vara lite elak också så blir det precis som vanligt och det är tyvärr mänskligt, jag stirrar mig blind på det negativa.
Nylin kallar bloggen kvasilitterär.
"Sila de mest uppblåsta pretentionerna..." skriver han.
Jag var tvungen att ta ordboken och slå upp den exakta betydelsen även om jag visste att det knappast var positivt.
"Oäkta och sken-halv, t.ex kvasivetenskap" stod det i Bonniers Svenska Ordbok.

Kanske menar Nylin med detta att vissa av mina texter är usla, det står jag i så fall ut med. 
Men om han verkligen menar det som kvasi verkligen står för så blir jag irriterad.
Allt det som skrivs här på blohm.se är äkta och kommer rakt ifrån mitt hjärta, Jag har pretentioner och har som ambition att vara litterär i delar av det jag skriver. Jag har en ambition att utvecklas för att till sist bli en så jäkla bra skribent som jag bara kan bli. Jag tränar och tränar för att lyckas och det är fan så äkta som det bara kan bli. 
Som Nylin skriver så har jag skrivit en bok, den lär knappast vinna några litterära priser även om många som köpt den skrivit tillbaka att de gillat den väldigt mycket. Jag är stolt över det bokprojektet. Mitt nästa litterära försök är inne på upploppet efter massor av träning och omarbetningar då det inte varit bra innan.
Men jag har ambitioner med mitt skrivande, jag har pretentioner även om jag  inte strävar efter konstnärlig bekräftelse.

Jag vet att jag inte kommer att lira i litteraturens Champions League, troligtvis inte ens i allsvenskan men den här bloggen och mina andra texter som jag skriver tänker i alla fall sträva efter att bli så bra som är möjligt. För äkta är det redan.
Så ni som tar er in på min blogg får stå ut med mig och mina uppblåsta texter, jag kommer att fortsätta skriva så som jag vill skriva. Jag vet nämligen att det finns en hel del som gillar det, som uppskattar just de bitarna som far iväg i tankar och filosofiska resonemang som jag själv brottas med i mitt liv. 

På ett sätt kan man säga att min blogg inte är en sportblogg, den är min ventil till den andra världen. Jag lever med fotbollen i och med jobbet, men jag har så mycket annat inne i min skalle och det vill jag ut med här.
Det kan säkert kallas väldigt mycket.
Pretentiöst.
Uselt.
Pinsamt.
Men det kan inte kallas oäkta.



24 Augusti 21:44

Naturen tar över

Jag gör så ibland när jag är ensam på en lördagkväll.
Leker ungkarl igen.
Ja,ja,ja, ta det nu lungnt. Jag menar inte så som jag tror att ni tror just nu.
Det handlar mer om primitiva matlagningsförsök, dricka en burk öl och klia sig lite grann i skrevet framför teven.
Kanske hyr jag en film eftersom det alltid är piss på den där teven, men inte den här gången.
Ofta köper jag en stor påse med smågodis som jag trycker i mig efter middagen, men inte denna gång.
Jag hann dricka en glas rött innan jag kom på att jag inte varit iväg för att skaffa rätt proviant.
Å bil kör jag inte med ett glas rött i kroppen, det vore ju dumt.

Hade tänkt att göra en massa saker nu när jag var helt ensam hemma men istället blev jag helt tom och passiv.
Visst fick jag ihop fyra kapitel av min sista genomläsning av romanen som jag stångat mig blodig emot under en lång tid.
Men därefter låg jag med död blick under en filt och spanade in i bruset från teven.
Några promenader med doggen var tvungna att genomföras och dom gör man ju gärna.

Det är vid sånna tillfällen jag till slut hamnar framför pensionärskanalen VH1, musiknostalgi, men inte denna gång.
Jag fastnade på History Channel som visade ett coolt program om hur världen skulle se ut om vi människor plötsligt en dag helt sonika försvann ifrån jordens yta.
Vi tycker ju att vi är rätt bra, att vi gör så många bra saker, bygger skrytmonument för att framstå som unika, vi forskar fram helt sjuka kunskaper om vår kropp, vi gör maskiner och utvecklar den digitala världen så att man knappt tror att det är sant, vi klonar djur, genmanipulerar växter och bygger samhällen som bara blir större och större, högre och högre.

Men det intressanta var att allt det vi byggt upp och är så stolta över skulle försvinna helt och hållet inom ett par hundra år.
Till och med städer som New York skulle tas över helt och hållet av naturen om vi människor inte underhöll det vi byggt upp. Det lär inte stå upp om tusen år som mycket av de gamla sten och lermaterialen gjort.
Ett exempel ifrån Ukraina och Tjernobyl visade att en stad redan efter cirka tjugofem år nästan är helt demolerad när det kommer till material i hus och vägar. Växter bryter sig igenom allt och djuren återvänder och frodas då vi människor inte är där och skjuter ihjäl dom. 

Sedan fortsatte programmet och visade vad som skulle hända efter tjugofem år, femtio år, hundra år och upp till tvåhundrafemtio år, sedan klickade jag bort programmet. Det blev för deprimerande.
Väder och vind skulle bryta ner allt material tills det helt enkelt ramlade ihop i små högar, vägar skulle brytas sönder, broar skulle kollapsa, städer skulle falla ner i underjorden då vatten i avloppsgångar och tunnelbanor undergrävt jorden så att allt faller ner i djupa hål. Å så dessa djur och växter igen som gjort städerna till skog och djungel.
Dessutom skulle böcker, filmer, fotografier, datainformation och all annan kunskap som sparats genom årtusenden försvinna. Allt vi strävat efter, alla landvinningar, all kunskap, all forskning skulle vara helt borta.

Skulle någon komma flygande genom rymden och landa på jorden om femhundra år då skulle vår existens vara utraderad och ingen skulle veta att det en gång i historien fanns något som hette människor på denna planet.
Visst är det faschinerande. Vi skulle vara gone in the wind.
Det är sånt man inte alltid vill veta.




22 Augusti 20:39

PÄ liv och död

Ett telefonsamtal häromdagen satte livet på sin yttersta existensiella spets.
Det handlade om liv och död.

Varje dag när man läser morgontidningen och bläddrar förbi familjesidorna så finns de där sida vid sida.
De nyfödda och dödsannonserna.
Två ytterligheter vi tvingas förhålla oss till varje dag även om ingen i vår absoluta närhet behöver vara inblandad.

När det kommer till de nyfödda så är allt så naturligt, det är lycka, stolthet, stora känslostormar och varje gång en ny förälder får komma till tals så är det det absolut största dom varit med om i livet.
Det är till och med det enda livet handlar om enligt den nyföddes föräldrar.
Om detta vet jag inget då jag inte har några egna barn.
Man jag får helt enkelt lita på dom.

När det kommer till den andra sidan av livet som alltid, förr eller senare, slutar med döden så är allt mycket tystare.
Vi pratar inte om döden i det här landet.
Jag pratar inte gärna om döden, jag är livrädd för den.
Livet är så fint att jag inte vill skiljas ifrån det.
Trots eller tacka vare dess toppar och dalar.

Ändå så tvingas vi konfronteras med dödens kraft när vi minst anar det.
Men ingen talar om det. 
Vi gömmer undan tårarna, vi gömmer undan känslorna.
Varför är döden så skrämmande?

När jag var liten, säkert inte mer än tio år, så dog min farfar, eller den som var farfar för mig.
Familjen var på Gran Canaria när han fick hjärtinfarkt.
Han var inte gammal då det hände och för mig var det traumatiskt då jag gillade honom väldigt mycket.
Innan begravningen så hade man möjlighet att ta farväl genom att besöka den öppna kistan där han låg i sin vila.
Jag vågade aldrig gå dit, vågade inte se på en död människa, men så jag har ångrat mig efteråt. 

Det finns dom som säger att man inte vet någonting om livet så länge man inte fått uppleva kraften från den andra sidan.
Alla som luktat på döden men överlevt vittnar om den enorma livskraften som uppstår då man glidit ur greppet.
Andra kulturer hyllar de döda, de sjunger och dansar till de dödas ära.
Jag vet inte riktigt vad vi gör förutom att dricka kyrkkaffe och gå hem för att sörja i våra mörka vrår.
Vi vågar inte prata om det med varandra, det är smutsigt, på något sätt skamfullt.
Vi vet inte vad man ska säga till de som drabbas av sjukdomar och död, så vi håller hellre tyst
Å samtidigt ska man vara starkt och inte lipa.
Ändå är den en så stor del av livet.
Döden.

Jag kan med största säkerhet säga att jag inte är särskilt sugen på att stirra den där döden i vitögat.
För som jag tidigare skrev, jag är rädd för honom.
Men jag är lika säker på att jag skulle lära mig tusen saker mer om mig själv om jag blev tvungen att göra det än genom det liv jag nu vandrar igenom.
Jag skulle med största säkerhet även uppskatta det jag har på ett helt annat sätt än vad jag gör.
För man tar dagarna och nätterna för givna.
Jo, man gör det.
Men det är verkligen något man inte borde göra. 








19 Augusti 23:54

En karriÀr tar slut...


Till hösten är det åtta år sedan jag la ner min karriär i en sportbag och placerade den i ett hörn i tvätt rummet.
Den står kvar där även om jag plockade ut några trasor för att ha möjlighet att hålla igång lite grann.
Jag använder dom ibland när fåfängan knackar mig på ryggen och säger:
Hey, you!
Nu har du väl ändå fettat till dig.
Eller som morsan sa för någon vecka sedan när jag var hos henne i Lindesberg och firade födelsedag.
Pelle, jag tror allt att du blivit lite rund om magen...
Å det var innan middagen, sedan trodde hon att jag skulle käka tårta till efterrätt.

Men sanningen kommer alltid ifrån mammor även om de är feltajmade.
Så nu har jag börjat träna på riktigt, igen.
Under karriären kommer jag ihåg att jag alltid gick ut och sprang i skogen när jag ville köra slut på mig själv.
Ett par år efter den samma tog jag mig ut och joggade när jag ville hålla mig i form.
Numer lufsar jag runt i spåret utan att knappt lyfta på fötterna, för några veckor sedan snubblade jag på ett löv.

Hittade bilden här ovan på nätet när jag letade bilder på mig själv ifrån Gaistiden.
Man skulle kunna säga att det var precis där som min karriär tog slut på riktigt, i den andra matchen av den allsvenska säsongen 2000. Jag har precis blivit utvisad efter en tackling på Alexander Östlund som spelade för IFK Norrköping då. Kycklingen!
Tejpen runt knät kommer ifrån ett uttänjt ledband som Mikael Blomberg fixade till under den första halvleken. 
Det var en tackling han gav mig tidigt i matchen som förstörde karriären, ledbandet är kroniskt inflammerat så jag har fortfarande ont då och då. Det blev inte så många fler matcher där jag kunde spela på maxnivå, jag höll mig runt sjuttio procent av kapaciteten tills jag blev avslöjad som en börda för laget istället för den ledare jag borde varit. Så jag kröp in i mitt skal och försvann ifrån arenorna för alltid. Eller i alla fall ifrån det gröna gräset.
Får erkänna att bilden gör mig lite bitter då jag vet hur storyn slutade.
Det hade ju kunnat bli så bra.

Intressant också att se hur dåliga domarna var även för åtta år sedan.
"Domarna håller en löjlig nivå."
Numer är det alltid domarens fel när ett lag förlorar i den allsvenska fotbollen.
Inte en omgång kan passera utan att en spelare eller tränare skyller på domaren istället för på egna svaga prestationer vid förluster. Tryggt då att bli uppmärksammad på att ingenting egentligen har förändrats...




19 Augusti 21:47

Äntligen en uppdaterad musikflik i kulturrummet

Hemskt länge sedan jag la in några tips och tankar om skivor som jag lyssnar på.
Anledningen är till viss del att jag känner att jag inte riktigt har språket för att skriva engagerande texter om musik.
Jag läser recensioner i olika tidningar och magasin och inser att musikjournalisternas ordförråd är på ett sätt jag själv aldrig skulle hitta in i. 
För mig blir det väldigt mycket...
...det här är typ bra liksom.
Å det här är inte så bra och detta är kass.
Torrt och trist blir det.

Därför blir det i fortsättningen enbart raka listor på vad som snurrar i min cd-växlare och vad som gömmer sig i min Iphone.
OK!?
Inte så mycket nytt men väldigt bra...



17 Augusti 23:05

London tur och retur

Det är sannerligen ett märkligt jobb man håller på med.
Reser ut med ett stackars krisdrabbat SAS-plan under fredagkvällen så att man landar i London runt kvart i tio, sedan tåg rakt in på Piccadilly Station, checkar in på Hilton, vandrar ut för lite sen junkfood, vatten och en liten alibi-fruktsallad som avslutning innan dubbelsängen tog emot en. Sedan väckning redan innan klockan blivit sex morgonen därpå.

Jag och NH-Geeraaard skulle göra en så kallad ståuppa i TV4:s Nyhetsmorgon på cirka 2-3 minuter, vi skulle göra den på Emirates Stadium. Så för de stackars minuterna åkte vi alltså redan på fredagen för att stå upp i ottan och sedan mer eller mindre vara med och öppna Arsenals hemmaarena inför Premier League-premiären. Det är så TV fungerar ibland...

Det är lätt att förblindas av alla pengar och all glamour runt Premier League, inte konstigt då ligan sänds i över 200 länder världen över och där de flesta av de bästa spelarna spelar. Men i grunden är det verkligen ingen skillnad på enorma Arsenal och...låt säga ÖSK. Det märkte jag när man vandrade runt inne på Emirates och såg stadion vakna ur sin långa sommarvila. Personalen kom gående in genom sin entré och spred ut sig mot sina ansvarsområden, tevebussarna var där och drog sina sladdar och förberedde sin teknik, maten och drycken fylldes på via en lastbilsparad inne under läktarna.
Förberedelserna var på samma sätt som på Behrn arena, bara så mycket större och med ett intensivare säkerhetspådrag.
Men samma till synes idéella krafter av unga pojkar och flickor, något äldre kvinnor och män och pensionärer drog runt och fixade till det som behövdes för att få hjulen att rulla. Skönt att se att det nere vid rötterna fortfarande verkar vara ungefär samma sport som här hemma i allsvenskan.

Något senare gjorde vi ytterligare en ståuppa för Canal Plus-sändningen innan vi drog oss in i pressrummets restaurang tillsammans med den norske kommentatorn Kenneth. Strax bakom vid ett annat bord satt den rutinerade managern och expertkommentatorn Ron Atkinson och  vid ett annat bord satt Alan Smith den gamle Arsenalliraren. Vi satt där och käkade klassisk engelsk frukost och såg pressrummet fyllas av fler och fler journalister.
Matchen mellan Arsenal och West Bromwich var inte mycket att snacka om då 1-0 kom tidigt och sedan hände inte mycket mer.

Direkt efter slutsignalen hastade vi iväg till en förbeställd taxi med föraren Usama...han väntade två kvarter bort då området runt arenan var helt avstängd. Sedan tog mannen, som hade kört taxi i London i tjugofem år, oss på en lite väl trixig väg från norra London till Heathrow on the other side of the city. Det tog tid, jag han se bostadsområden och fotbollsarenor och parker under vägen, men vi nådde flyget i god tid. Hann till och med trycka i oss några Buffalo Wings och en mineralvatten på TGF innan planet drog iväg mot Arlanda.
Sov någon timma under den två timmar långa flygningen och landade safe i Stockholm, där sa jag bay, bay till NH-Geeraaard och hoppade in i min miljöbov, stannade på Shell, köpte två vatten, en glass, en korv och lite svart kaffe innan jag gasade iväg mot Örebro där jag passerade statsgränsen runt halv ett på natten.
Hämtade damen och doggen på middag, slafsade i mig lite rester innan vi runt två for hem till huset där någon dunkade klubban i min skalle å så vaknade jag upp halv elva idag söndag. 

Det var nästan så att jag funderade på om jag verkligen hade varit iväg på den där resan eller om jag bara hade drömt.
Hasade mig upp för frukost, tryckte på espressoknappen på kaffemaskinen i köket och gnuggade ögonen.
Jo visst låg det väl en remsa med en flygstolsplatsnummer på bordet, några pund låg bredvid tillsamman med en ackreditering till Emirates Stadium. Å på golvet stod en Bushmills whiskey och en Jägermaister i en påse, det stod World Duty Free på den, så visst hade jag varit iväg dit där borta på andra sidan engelska kanalen även om det på något sätt kändes som om jag aldrig lämnat sängen på hemmaplan. Det är därför det här jobbet verkligen känns en aning märkligt ibland. Man vet knappt vart man är eller vart man varit.



13 Augusti 18:32

Ny gÀstskribent-Philip OŽConnor

Philip O´Connor är en 37-årig irländare som bor i Stockholm där han är marknadsförare på ett mediaföretag.
Han är fotbollsgalen och följer både svensk och irländsk fotboll med största intresse. 
Philip skrev artiklar för Reuters om svensk fotboll inför EM men har trots denna fotbollsfixering även kärleken kvar till de irländska nationalsporterna Gaelisk fotboll och Hurling. 
I texten "Kampen om Sam Maguire-bucklan" skriver han om den stora förhoppningen att hans blå favoritlag från Dublin, i Gaelisk fotboll, ska vinna All-Ireland mästerskapet. 
Den tredje söndagen i september får vi se om han får jubla... 



12 Augusti 17:58

Arenanostalgi och grovhÄngel i första klass

NH Geeraaard inledde sändningen i Canal Plus, på Örjans Vall i Halmstad, med en naturbetraktelse. Han såg ut över arenan, pekade med hela handen mot ån Nissan med sina tävlingsroddbåtar och gröna trädgrenar som doppar sig i vattnet och sa:
-Välkomna till idylliska och charmiga Örjans Vall...

Man brukar ju säga just så om Halmstad BK:s hemmplan.
Det har blivit någon sorts sanning som alla måste påtala utan att reflektera över att arenan är hopplöst omodern och sjukt omysig numer. I en gammal verklighet var kanske den parkliknande omgivningen med nämna Nissan i bakgrunden en mycket tilltalande syn men numer är den mer ett otidsenlig monument som sticker utvecklingen i ögonen med mossig nostalgidyrkan. 

Men visst, om jag snabbt blinkade till med ögonen och satte in mig i en svartvit värld med män i rockar och hatt och kvinnor i nätta sommarklänningar, då kunde jag se den forntida charmen med arenor som Örjans...
Folket kom vandrande nedför den långa grusgången (asfalt nu) ifrån stora insläppet in mot stan, lite Åshöjden liksom, lite Kopparvallen i Åtvidaberg och kanske Stora Valla i Degerfors.
Byn vallfärdar till byns huvudattraktion som i ett forna industrialiserat Storbrittanien. Visslan ljuder för helgkrökandet och folkets underhållning. Kollektivets marsch emot byns livlina och stolthet, fotbollslaget och identitet.
Det sistnämnda är kanske inte helt rätt i Halmstads fall men det märkte jag inte förren jag blinkade igen och fick tillbaka färgen i min blick. Jag var tillbaka i modern tid och den är mycket kallare för män i rockar och hattar i svartvita filmscener.

På natten på väg hem till mitt hotell efter match och en pint Newcastle Brown på pub stod ett par och hånglade i en portuppgång och jag undrade om det blivit vår igen. Överallt har jag de senaste dygnen sett förälskade par stå och suga på läppar, slingra sina tungor runt varandra och låta händer smeka kroppar.
I vagn 11 på SJ Intercitytåg på väg mot Göteborg smög två superjuniorer ner i sätet snett framför mig.
Killen med kepsen på svaj började lira nån typ av gameboy, jag blundade till en stund, vaknade och där satt han plötsligt och grovhånglade med sin tjej. Fan dom var ju knappt tretton bast ändå satt dom där och hade sex utan penetrering i den rätt öde tågvagnen. Konduktören vankade fram och tillbaka och visste inte vad han skulle göra, hade dom ens biljett till första klass verkade han tänka. Han kliade sig i huvudet och försvann.
Där satt jag och kände mig som en äcklig fluktare, på två barn.
Moralpanik!?
Så får man väl för fan inte göra? Tänkte jag om de två frigjorda högstadieungdomarna och kände mig plötsligt fruktansvärt gammal och trött.

Ja, ja. Började pilla på min nyinköpta IPhone efter ett tag (typ cybersex då) och gladdes över att ha blivit frälst.
Äntligen en teknisk pryl som jag förstår mig på. Musik, e-post, surfande, och allt som har med telefon att göra så enkelt och pedagogiskt genomarbetat att vem som helst kan fixa pillandet. Världsklass tänkte jag tills jag öppnade DN och läste att telefonen får massiv kritik för sin batterikapacitet. Värdelös plötsligt med andra ord, så mycket för min svindyra glädjekälla. 

Kom hem idag igen.
Sophie Zelmani ledsagade mig via Iphonen.
Going Home...
Precious Burden...
Väntan i Skövde i en och en halv timma.
En sömnig stad.
En kyrka, ett torg med kullersten, en fontän, några bänkar och blomlådor och lite folk som var på lunchpromenad.
Obligatoriska Lindex, Expert, Akademibokhandeln, Ginatricot, Gallerix och Konsum.
Satte mig på Café Princess, ett sunkigt konditori, köpte en klassisk köttbullemacka och en kopp knegarkaffe.
Jag och ett getingbo käkade upp mackan tillsammans.
Befriande att för ett ögonblick slippa alla dessa Waynes och Espresso Houses med alla likriktade äppelkakor och Salami-Brie eller Mozzarella-parmaskinkamackor och alla dessa föbannade trettiofem olika kaffevarianter.
Det är dags att lyfta fram det gamla långtradarfiket igen, svart tjärkaffe, ägg och köttbullemackor.




 



7 Augusti 23:44

Stormar och skakiga flygningar

Det ska visst regna utav helvete i natt över Närke.
Känns som vi med små små steg närmar oss de amerikanska och asiatiska orkanperioderna här uppe i obygden.
För några dagar sedan satt jag och åt frukost på Wayne´s coffee i Sky city på arlanda.
Jag hade bott på SAS Radisson över natten och det var på något sätt rätt maffigt att se ett jumbojet från Thai air parkera sin enorma plåtkropp utanför panoramafönstret samtidigt som kalkon och kesomackan attackerades och svaldes ner med en halvljummen caffe latte. Jag kände mig lite internationell för en stund.

Samtidigt var jag väldigt glad över att överhuvudtaget sitta där. Åtta timmar tidigare trodde jag att det var dags för mig att packa väskan och fara ut över himlavalvet. Jag hade en känsla av att allt var på väg att ta slut.
Canal Plus-gänget hade varit nere i Kalmar och jobbat igenom matchen KFF mot AIK. Vi flög dit i ett chartrat litet plan med propellrar som endast välkomnade cirka tjugo personer. Under matchens gång flaggades det för stormvarning nivå två som visst ska vara allvarligt. Jag satt där i studion med Arne Hegerfors och såg himlen bli mörkare och mörkare tills den var svart och regnet började ösa ner, vinden slet i träd och flaggstänger, skräp yrde runt i cirklar och två fotbollslag försökte lira boll som jag skulle analysera. Får erkänna att jag allra mest satt och tänkte på att det där lilla taniga planet skulle ta oss tillbaka till Stockholm efter matchen då stormen enligt SMHI skulle nå sin kulmen. 
Å som det blåste, å som det lilla planet krängde och skakade på sin väg genom molnen upp och ner. Landningen på arlanda är det värsta jag någon gång varit med om, planet hade bredställ tvåhundrameter ifrån landningsbanan, jag var övertygad att det skulle gå åt helvete och var på väg att kasta ur mig mina sista ord i livet. 
Men vi landade säkerhet, först ena däcket i asfalten, sedan det andra och därefter tvärnit och in mot vår parkeringsplats.

Så jag satt där och åt frukost, glad över livet. Följde resenärernas släpande med väskor och shoppingkassar, noterade den världsvane affärsmannen med svid och bluetooth snäcka i örat där telefonen ringde oavbrutet, bredvid satt en man i traditionella afrikanska kläder och drack te, jag tror han väntade på någon och såg aningen orolig ut, lite längre bort satt en familj som var på väg ut i världen, lillgrabben med keps fick lite gelé i luggen av sin far. 
Jag var glad att min väg denna dag var ut till bilen i garaget utanför och vidare in till Stockholm för att jobba på Djurgården mot IFK Norrköping för Radiosporten. Men regnet fortsatte trilla ner ifrån de där brunsvarta molnen och allt blev inställt efter att domare Fröjdfelt studsat och rullat bollen över planen och insett att bollen varken studsade eller rullade.

Så jag åkte hem under onsdagen innan jag nyss, torsdag natt, kom tillbaka ifrån den kungliga huvudstaden efter att ha åkt fyrtio mil för sex minuter i SVT:s OS-magasin.
Vad gör man inte för att få synas och inte bli bortglömd...

Nu väntar jag alltså på regninfernot som visst ska drabba vårt län under natten. Än har inga stora droppar ramlat ner över huset, kanske vaknar man med fukt i luftrören i morgon bitti. 
Men jag hoppas det blir sol för min mor fyllde år i går och i morgon ska vi fira henne.
Å på lördag blir det dubbel fyrtioårsfest, ett garden party med grillning och öl i gräset...
Yeah right!


Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlÀgg