header
header
header
header
header
7 Augusti 12:22

En stolt och envis sjÀl.

Vi är alla olika, vi drivs av olika saker och prioriterar på väldigt skilda sätt.
Jag har en känsla av att mina beslut och prioriteringar ser en smula annorlunda ut i jämförelse med många andra.
Det handlar inte om att försöka göra sig speciell eller klokare än andra.
Jag drivs och triggas helt enkelt av saker som gör att jag mår bra, inte av att alltid jobba med det bästa och mest prestigefyllda. Jag måste inte alltid vara bäst och få mest uppmärksamhet.
Den tiden och de drifterna klarade jag av under mina fotbollsår.
Då var man tvungen att gå över lik ibland för att branschen ser ut sån och ingen tackar dig för att vara snäll.
Nu lever jag i samma typ av bransch där karriärer byggs och individer vill nå högst, synas mest, och jobba med de bästa fotbollsligorna och de mest prestigefyllda mästerskapen. Men där har jag har förändrats. Kanske är jag för snäll nu för tiden.

För att det inte ska bli några missförstånd här vill jag bara säga att det ni nyss läst inte innbär att jag är slapp och slarvar med mitt jobb. Sån är inte jag. Jag ser alltid till att jag gör ett så bra jobb som jag bara kan i alla lägen. Det är sån jag är.
Att få jobba med de absolut största och bästa ligorna och mästerskapen inom fotbollen är inte alltid prioritet ett för mig. Prioritet ett är att få jobba med människor som jag gillar, blir trygg av och som jag kan lita på. Sån är jag också.
Det innebär inte att jag inte vill jobba med fotbolls VM, Champions League, Premier League eller den nya gullungen Priméra Division. Det är klart att jag kan tänka mig det. Om jag fick det. I rätt miljö.
Jag har som så många i min generation växt upp med engelsk fotboll och den spanska ligan har jag varit förtjust i sedan minst tjugo år tillbaka. Det har varit en favorit, långt innan Zlatan... Jag vill inte hyckla här.

När jag nu i vinter istället ska jobba med den numer helt söndersågade Serie A i Kanal 9 är det många som klappar mig på huvudet och nästan tycker synd om mig. Få stjärnor, ekonomisk kris, huligansim, rasism och arenor från antiken. Jo visst, mycket av det där stämmer. Men det finns även en intressant historia och fotbollssjäl i Serie A. En rytm och dramaturgi som inte finns någon annanstans i Europa. Jag tycker att det ska bli kul att jobba med den produktionen. Fotbollen kommer självklart att kunna göras intressant ändå trots fallet i hierarkin, dessutom kommer jag att jobba med ett gäng jag gillar och känner mig trygg med. Jag vet att dom gillar mitt sätt att vara på, dom tycker att jag är bra och passar i det formatet som dom bestämt sig för.
Dom litar på mig, jag litar på dom och det gör mig bättre.
Så tyck inte synd om mig. Det är slöseri av tid.

Förra säsongen tackade jag nej till uppdraget i Kanal 9. Anledningen var att det var en lågbudgetsatsning där jag inte såg den trygghet och inspiration som jag behövde. Det kändes som ett kamikazeuppdrag. Denna säsong kommer det att bli helt annorlunda. I de flesta sändningarna kommer jag att jobba med Tommy Åström och Marcus Birro. Det handlar om en rejäl studio, en bra organisation bakom, reportage. Ja, en riktig TV-sändning helt enkelt. Det borgar för kvalitet och inspiration, det ger i sin tur den glädje jag behöver för att prestera. Då gör det ingenting att det just nu är på modet att såga Serie A jäms med fotknölarna och sänka "skiten" i Nybroviken. Fan, jag tyckte till och med att det var kul att jobba med Royal League för att det var ett så förbannat skönt gäng som åkte runt i Skandinavien och tog och fick skit så det osade om det.

Det är så här jag fungerar och jag märker att det finns många i branschen som ser på mig med förvånade ögon. Iskalla karriärister skrattar medlidsamt. Gissar att en del ser det som en svaghet, ett tecken på att man kan köra med mig hur som helst. Ge Blohm skiten å så är han nöjd med det.
Till dom säger jag bara:
Kom igen och försök.
Det bor även en stolt och envis själ i den här kroppen.

Kommentarer
StÀng
VA FAN !!!

Är detta baksidan eller framsidan att ligga ute pĂ„ facebook?
Har aldrig varit med om sÄ mÄnga inlÀgg hos Mega Pelle.

Du har Birro och kanal 9. Jag har Poeten, NHL, Elitserien och Nya Hockey kanalen... vilka underbara luncher.

Ingen har fattat hur stor Poeten Àr !
Skrivet av:RĂ€ven | 2009-08-10 23:23:36 |  Svara
 
Men vafan?

TÀnker inte ha nÄgra Äsikter om Serie A. Men lycka till, min vÀn. DÀremot kommer jag att sakna dig ute pÄ vÄra arenor om du försvinner!
Skrivet av:Studiomannen | 2009-08-09 21:43:44 |  Svara
 
Inga mÄndagsluncher fÄr bli lidande!!

Vem skulle inte vilja jobba med Birro? =)
Även om jag tror han Ă€r lite nere nu efter Vi pĂ„ Merseyside har köpt Aquilani frĂ„n hans kĂ€ra Rom.
Jobba pÄ nu med söndagarna, bara inte mÄndagsluncherna blir lidande sÄ Àr jag ocksÄ nöjd.
Skrivet av:Poeten | 2009-08-09 16:58:21 |  Svara
 
Du har rÀtt

Serie A Àr skit. LÄngsam fotboll. Trista supportrar som dunkar pÄ trumma pÄ halvtomma lÀktare. Skitliga.
Skrivet av:PJ | 2009-08-08 22:10:43 |  Svara
 
Italien


Men Italien Àr ju vÀrldens bÀsta fotbollsland! Lite cyniskt, sÄ dÀr som Roffe Z kanske...?
Hat-kÀrlek, hÄller med.
Och du Àr ju en Italiensk fotomodell...

Men sen Àr vÀl det sÄ att du inte Àr sÄn som vill fjÀska och krusa, som karriÀristerna gör?

Forza!



Skrivet av:Maldini | 2009-08-08 20:36:56 |  Svara
 
Re: VĂ€rldens bredaste liga

Tack alla för att ni skriver och Àr positiva. Jag hoppas att vi inte ska göra er besvikna, kommer göra allt för att ni ska bli nöjda, förstÄs. Jag vet att ni Serie A \"galningar\" Àr engagerade som f-n, sÄ jag vet att ni kommer syna varje söm i minsta detalj. Det Àr bara positivt sÄ lÀnge ni Àven har respekt för vÄra Äsikter i rutan. Ett bra samspel Àr det bÀsta och roligaste.

En annan sak:
Jag kan förstÄ er som tycker att min text andas stor besvikelse över att missa de andra ligorna, jag har lÀst min egen text igen, men det Àr inte sÄ jag menar. SÄ lÀnge produktionen i sÀndningarna Àr seriösa och pÄ en bra nivÄ sÄ kommer det att bli skitkul. Men jag Àr sÄ mellanmjölk att jag gillar alla de konkurrerande ligorna. Som jag skrev, jag vÀxte upp med Engelska ligan sÄ det klart att den finns inom mig, gillar Spanien sedan mina familjesemestrar som barn pÄ Kanarieöarna och vimplar och halsdukar med Las Palmas fotbollslag. Men jag Àlskar och hatar Italien. Italien lockar fram sÄ mycket kÀnslor att det aldrig kan vara ointressant. SÄ Serie A finns starkt inom mig, det Àr annorlunda, ibland sorgligt kass, ibland himmelskt och fantastiskt. Som livet sjÀlvt. SÄ tvivla inte pÄ mitt intresse, jag Äterspeglade bara attityden som finns pÄ mÄnga hÄll. DÀremot kan vÀl ingen motsÀga att Serie A blivit söndersÄgade det senaste halvÄret, vare sig det Àr rÀtt eller fel...Eller va sÀger du Marcus Widgren?
Skrivet av:Blohm | 2009-08-08 10:44:46 |  Svara
 
VĂ€rldens bredaste liga

Serie A mÄ vara nÄgra stjÀrnor fsattigare och inte lika dominant i Europa som tidigare. Men den bredd och kvalité som finns pÄ spelarna i denna liga saknar motstycke. En tanke bakom allt! DÀrav mitt stora intresse för ligan, och det glÀdjer mig dÄ att Blohm och Co tar sig an uppgiften att producera sÀndningarna. Jag med mÄnga fler har stora förvÀntningar pÄ er och vi Àr rÀtt mÄnga hÀr ute. En positiv aspekt för er i produktionen Àr att ni fÄr sveriges mest engagerade och kunniga publik. För till skillnad frÄn mÄnga av PL-runkarnas svennebanan tÀnk sÄ finns hÀr eftertÀnksamhet och ödmjukhet. All lycka i rutan Blohm. Hoppas Serie A har hittat hem pÄ nytt!
Skrivet av:Jocke | 2009-08-08 10:26:51 |  Svara
 
Blohm Àr unik

Du gör ett jÀttebra jobb. Du Àr en av Sveriges allra bÀsta fotbollsexperter. Du har nÄnting som de flesta andra saknar - du Àr en sympatisk person.
Skrivet av:PE | 2009-08-08 08:31:48 |  Svara
 
Passa pÄ och njut Blom!

Pelle fÄr intrycket av att du sjÀlv verkar tycka att jobba med Serie A och Italiensk fotboll Àr som att köra en gammal östtysk Trabant medans de andra pojkarna i de andra kanalerna fÄr köra Ferrari.
Hoppas verkligen inte att det Àr sÄ? hoppas att jag har fel.
Vi Serie A Àlskare förtjÀnar faktist kommentatorer och experter som brinner för det de arbetar med och som har en passion för den Italienska fotbollen.
Finns inget vÀrre Àn att sitta och se en match som innehÄller Ätminstone ett Italienskt lag och tvingas sitta och genomlida och lyssna pÄ sk experter som inte gör nÄgot annat Àn att spy galla och hat över italiensk fotboll. Exempelvis Hedman, Hysen.

Sanningen Àr ju den att det e du som nu kör Ferrarin.. Men de andra kommer aldrig se det.. tyvÀrr..
Italien hatet Àr allt för ingrott i det hÀr landet. Vi kommer aldrig ifrÄn fördomarna om rakade ben, filmande divor och fegspelande Italienare. Det fÄr vi leva med helt enkelt.

Italiensk fotboll kommer aldrig fÄ ett erkÀnnande i Sverige. Det Àr bara att se pÄ reaktionerna 2006.
VÀrldsmÀstare: Italien.
Champions League mÀstare: Milan
Guldskon: Totti
Guldbollen: Cannavaro.
Och ÀndÄ tyckte folk att PL var vÀrldens bÀsta liga.. hmm..

Lycka till iallafall! Ser fram emot avspark för cirkus serie A!

Skrivet av:Aho Alp | 2009-08-08 01:59:46 |  Svara
 
serie A

Hej! Jag lĂ€ste precis pĂ„ svenskafans att ni skulle satsa pĂ„ Serie A. ÅÅÅ tack gode gud mĂ„ste ju bara tacka alla pĂ„ kanal5/9 en av mina absoluta favorit kanaler sedan lĂ€nge. Och detta gör det bara bĂ€ttre. TACK SÅ MYCKET Pelle och alla andra!!

Skrivet av:admir | 2009-08-08 01:25:16 |  Svara
 
Underbart

Ni rÀddar hela min höst/vinter/vÄr. Trodde jag skulle svimma nÀr Canal Plus slopade Serie A. Ser fram mot era sÀndningar. Ligg pÄ sÄ att ni visar mÄnga matcher.

Serie A kanske inte har dem största stjĂ€rnorna lĂ€ngre men ligan har dem största profilerna. Älskade Serie A.

Forza Juve
Skrivet av:Johan Kling | 2009-08-07 23:14:43 |  Svara
 
Hej

Pelle. Varit en sopa pÄ att höra av mig. Din bok Àr hos förlaget men en sommar kom ju emellan. Vet mer i höst. Och sÄ syns vi ju. Maila mig eller ring sÄ hörs och ses vi snart.Kram
Skrivet av:Marcus Birro | 2009-08-07 21:55:37 |  Svara
 
Äntligen glada nyheter

Ett stort tack till Kanal 9 för detta. MÄnga mÄnga mÀnniskor Àr vÀldigt glada över denna goda nyhet. Snacka om en underbar fredag. Försök fÄ dit Don Tomasso som gÀst ocksÄ nÄgon kvÀll.
Blohm du kommer göra ett toppen jobb, och bry dig inte om folket som klappar dig i axeln och tycker synd om dig. Du har fĂ„tt Ă€ran att vara programledare för vĂ€rldens underbaraste liga. Vi pratar inte enbart fotboll, vi talar om kulturen, kĂ€nslorna, politik och samhĂ€llet som speglar vĂ€rldens vackraste liga. Jag Ă€r oehört stolt att dem visar fotbollen i vanligt kabel. Ännu en gĂ„ng ett stort tack kanal 9. HĂ€lsa Birro Forza Juventus.... =)

Mvh
Daniel
Skrivet av:Daniel | 2009-08-07 18:09:11 |  Svara
 
Fantastiskt!

Har suttit stora delar av dagen och forumchattat pÄ svenskafans angÄende vart CalciosÀndningarna tar vÀgen. Har hetsat Comhem om att ta in nya kanaler och kollat runt med parabolalternativ.

Nu nÀr Cederqvist slÀpper uttalanden (som sedan du bekrÀftar hÀr pÄ bloggen) om att ni kommer att ta ligan allvar i Är, blir du ansiktet pÄ min lycka.

Ska bli jÀkligt kul att följa er under sÀsongen. Kul med lite studiosnack ocksÄ... Var ett tag sen, den delen togs pÄ allvar.

Lev vÀl!!
Skrivet av:Jocke | 2009-08-07 17:58:54 |  Svara
 
Lycka till

Det ska bli spÀnnande och intressant att se vad ni lyckas skapa för sorts program. Mera studio Àr alltid ett plus. Jag hatar nÀr det Àr en 30 sekunders genomgÄng inför matchen. Man vill ju fÄ lite analyser och andra vinklar.

Grattis och lycka till.
Skrivet av:Robert HĂ€ggström | 2009-08-07 17:51:49 |  Svara
 
Ängel

Vill bara sÀga TACK sÄ mycke du har rÀddat mycket för mig nÀr du ska ta hand om SERIA A tack glad som bara den mwh ac milan
Skrivet av:marcus demirdag | 2009-08-07 17:47:49 |  Svara
 
Nja...

...blev först glad av nyheten med Serie A i kanal5/9, kom o tÀnka pÄ unokryssue tien med Don Tomasso och söndagsmatcherna.
Men din text fick mig o tvivla lite: Att du behöver försvara dig för att vara förunnat o ta hand om sendningarna av en sÄn liga?
Vilka har hÄnat dig? Hedman gÀnget eller tv4 gÀnget? dessa s k experter med Glen och Hedman i spetsen Àr kvÀllsblaskornas svar pÄ intetsÀgande nonsens.
Jag hoppas att kanal5/9 satsar helhjÀrtad och gör/utnyttjar Serie A som en tung varumÀrke den Àr.
mvh
Skrivet av:KG | 2009-08-07 17:38:55 |  Svara
 
söndersÄgad

Tycker du har fel nÀr du sÀger att Serie A Àr söndersÄgad. MÄnga av oss som följer ligan Är efter Är kÀnner att den Àr rejÀlt pÄ gÄng. Framför allt har mittenskiktet av tabellen inte varit bÀttre Àn pÄ mÄnga Är. Storsatsande Genoa, Napoli, Palermo med flera gör att ligan kommer bli jÀmn och intressant. Varje Är sÀger man att Serie A har blivit sÀmre. Jag sÀger att Serie A var som sÀmst första Ären pÄ 2000-talet, inga lag vidare frÄn gruppspelet i CHampions League pÄ tvÄ Är, Milan hade Giunti, Kaladze och Gattusu pÄ innermittfÀltet. Inter höll pÄ vinna ligan med anfallsparet Ventola och Kallon. Klaga gÀrna pÄ att Serie A Àr dÄligt, men kom inte och sÀg att det Àr sÀmre Àn nÄgonsin
Skrivet av:Marcus Widgren | 2009-08-07 16:42:16 |  Svara
 


2 Augusti 18:05

Ett ovÀntat slut pÄ en skön natt i Göteborg

Då börjar man återhämta sig efter några dagars turnerande.
Det var ju inte meningen att jag skulle stå i ett hörn på Valand i Göteborg klockan 04.15 och skråla till hysterisk hårdrock.
Det skulle ju bli en tidig kväll efter U2:s matta föreställning på fredagskvällen.
Uppvärmningen hade varit perfekt med en öl på Gothia ihop med Räven, Poeten och Medicinmannen.
Poeten satt och skröt om sin svit på vipvåningen dit inte vem som helst kunde ta sig, ville in dit och förpartaja men vi drog vidare till Storan där vi mötte upp Mr Rare och Familjen Fashion. De såg ut som rockstjärnor när dom mötte upp och drog ner oss andra i källaren till en sjukt mysig restaurang. Stamställe verkade det som eftersom det blev kindpussar och kramar och glada tillrop. Vi fick röda rummet med kuddar på golvet att sitta på, men det gick ju inte att veckla ihop min stela fotbollskropp på det viset, så jag satte mig på en bänk och såg ner på de andra. Å så kom mr Rares donna med närkevän å ett gäng Fashionvänner kom in, satte sig, och gick igen. Ägaren och hans bror som såg likadana ut satte in huvudet genom draperiet och hejade, vid olika tillfällen. Trodde ett tag att jag sugit i mig några doser opium tills någon sa att dom var tvillingar, eller nått.

Vi åt Mixed Grill på jättefat och drack gott italienskt öl under ett par timmar. Räven blev mätt och kunde knappt resa sig eftersom han glidit ner mellan två stora kuddar. Medicinmannen skulle köra hem i natten efter konserten och satt med ledsna hundögon och såg ölen passera i långa rader framför hans nos. Poeten försökte som vanligt charma blondiner med vackra ord. Det var för jäkla trevligt, man hade kunnat sitta kvar där hela kvällen men strax innan nio började Räven skruva på sig, han ville till Ullevi och suga in atmosfären. Så jag gick på muggen å när jag kom tillbaks var alla på väg mot showen.
Vad jag tyckte om den kan ni läsa här.

Jag, Räven, Poeten och Medicinmannen hade sittplatser men Mr Rare och Familjen Fashion stod nere på innerplanen.
Vi skulle ses på Caleo efteråt men Mr Fashion hade hunnit komma i gasen rejält så han drog iväg till Lipp där han tog över baren fullständigt. Mr Rare berättade att Familjen Fashion tidigare varit kung och drottning bakom bardisken.
Legender till och med. Så han stod där och delade ut drinkar, öl och shots till sällskapet. Räven gick hem eftersom han inte gärna dricker eller umgås med gasade människor. Medicinmannen var säkert i Skövde vid den tidpunkten medan Poeten hittade någon bekant som han satte sig vid. Jag satt med Mr Rare, fru Fashion och lite andra Göteborgsflanörer vid ett bord och kollade runt i lokalen på det som på vissa håll knappast kan kallas för värdigt mänskligt beteende.

Vilket fortsatte på Valand där vi hamnade beroende på mr Fashion som mer eller mindre verkade kunna göra vad som helst därinne. Då hade jag varit på väg hem två gånger under kvällen. Valand, ett juniorställe som nästan var tomt bortsett ifrån det där barhörnet där vi stod och gapade till den där hårdrocken. En lång smal blondin som stod och gungade och försökte vara sexig med luggen över ena ögat föll två gånger på det kletiga och nersölade golvet. Barbordet var på väg att falla över henne, öl och sprit flög i luften, men snart stod hon där och gungade igen som om inget hänt. Makalöst.
Mr Rare brukar lite nedlåtande, fast med glimten i ögat, kalla min hemstad för Truck Driver City eftersom så många bär keps på lokal och beteer sig som på stadshotellet i Nässjö.
Gav honom en armbåge i sidan och svepte med armen över lokalen.
-Stil å klass va?
Mr Rare bara garvade för han insåg att detta var bra mycket värre än i TDC.
Men jag hade rätt skoj ändå. Småstadsgrabb som jag är...
När jag stod där med Poeten och en ex-småstadskille som jag varit fritidsledare för(suck) hade Familjen Fashion försvunnit hem och jag såg inte Mr Rare. Jag tittade som hastigast på klockan, 04.45.
Fuck it, tänkte jag.
Snabbt joggade jag ner för trapporna, studsade ut ifrån nattklubben och trippade Vasagatan fram och gick hem och la mig i Mr Rares spartanskt inredda lägenhet där den stackars pippin som vanligt satt ensam och lyssnade på någon kass reklamradiokanal.



27 Juli 18:51

Sauont hÀnnda!

Hemma i verkligheten igen efter en semestervecka på Gotland.
Den numer traditionella resan till "öjn".
Sjätte året var det visst nu.

Hemma igen i rubrikernas verklighet efter en tids mediaskugga.
Det är fashinerande vad man missar genom att vända ryggen mot rubrikerna.
Som att Beckham hånas genom plakat som förkunnar att han sitter ner och kissar.
Jaha?
Bör inte alla göra det?
Vad säger det om amerikanarna i publiken?
Hur äckligt är det inte att sprida sin urin stående.
Piss överallt.
Sedan stoppa in paketet med dropp i kalsongerna istället för att torka av den.
Go Beckham!

Annars var jag på väg att missa resan hem.
Inte beroende på färjekrocken för den var bara ett problem i tidningarna.
Bortsett från de som var på färjorna vid kraschen förstås.
Å de som ska till Öland.
Men vem vill dit när man kan åka till Gotland.
Så hade jag aldrig uttryckt mig under 80 och 90-talet.
Sorry alla gamla Kalmar och Borgholmkamrater.
Men då var då och nu är nu.

Båtarna gick hur som helst men min bil dog i kön vid färjeläget.
Inte ett pip och stressen ökade.
Va fan, liksom.
Det är ju ingen gammal rostig Seat som jag far fram i.
It´s a fucking Lexus.
En miljöbov av nåde.
Ett monster.

En trygg och lugn Gotlänning med startkablar räddade oss.
-Jau, sa han och smällde på kablarna.
-Otroligt, bilen är ju inte gammal, sa jag.
-Saont hännda, sa han.
-Första gången det sker för mig, sa jag.
Ett vänligt leende i mannens mungipa som om han hör det där varje dag av brattiga taorista.
-Jau, sa han igen. Igour had vi ein som sa likadant.
-Okej, sånt händer. Fortsatte jag.
-Jau, saont hännda, sa han och gick iväg med sina kablar och åkte därifrån.



22 Juli 14:34

TillfÀlligt avbrott!

Ha tĂ„lamod. Är snart tillbaka. Njuter av en kort semester.



19 Juli 23:17

Oberoendets ensamhet

Tog en promenad genom villaidyllen sent ikväll. Började fundera på den roll jag har i mitt yrke.
Jag kommer ihåg en kväll i Helsingborg för rätt många år sedan.
Det var allsvensk upptaktsträff och jag var helt grön inom journalistområdet.
Hade nyligen slutat spela fotboll och var på väg in i en ny värld.
Den största känslan den kvällen var att jag inte tillhörde någon sida av branschen.
Fotbollsfolket var misstänksamma mot min nya roll medan journalisterna inte tog mig på allvar.
Rotlöshet.
Det är och verkar förbli mitt karma i detta liv.
Jag har känt så ända sedan jag var tonåring.
Att inte tillhöra någonting, inte finnas med på någons sida.

De senaste dagarna har den känslan kommit tillbaka igen.
I mitt yrke har jag alltid varit mycket noggran med att bibehålla mitt oberoende.
Att inte umgås för mycket med de jag är satt till att bevaka.
Jag vill hålla distansen för att inte någon ens ska misstänka att mina åsikter är färgade av någon vänskapskorruption.
Det är därför jag valt att inte bli kompis och trassla ihop relationerna med tränarna och spelarna i allsvenskan.
Pratar bara kort med dom på arenorna inför jobben på Canal plus.
Rent yrkesmässigt.
Det gör säkert att jag får reda på bra mycket mindre än andra inom samma yrke som är mindre nogräknade.
De som valt att ha nära vänner inom kåren.

Det är priset jag fått betala för att på ett trovärdigt sätt kunna hylla och kritisera.
I och med att jag inte umgås med speciellt många journalister heller så är den sidan också relativt stängd.
Det är mindre självvalt men säkert en följd av var jag bor.
Men det hjälper att bygga den här rotlösheten och ibland ensamheten.
Kanske är det yrkets villkor om man tar det på riktigt allvar.

Ibland känns valet svårare än andra gånger.
Idag var en sån där dag då jag frågade mig själv om det är värt priset.
Vill jag fortsätta flyta omkring mellan två världar som aldrig kommer att kunna leva tillsammans.
Det finns många stolar att välja på. Jag försöker att inte sitta på fler än en.
Då blir man ensam och rotlös.




19 Juli 18:59

FörutsÀgbara artiklar

Jag njöt idag när jag joggade genom det strilande regnet.
Det var varmt i luften och jag fick ta av mig min regnjacka och bara flyta fram i en tunn undertröja.
Har genomfört fåfängans träningsläger med löpning och styrketräning inför semesterveckan på Gotland.
Är manodepressiv i min träning.

Satt och läste om rikeungarnas Visbyvecka i DN i morse.
Skiter rätt kraftigt i själva företeelsen, är bara glad att jag inte är ung idag.
En Visbyvän berättade att det kostade hundratusen för att få boka ett bord på Kallis.
Kallbadhuset förvandlat till Stureplan.
Femhundra spänn i inträde på "rätt" klubbar.
Det var segregerat även under min heta period men aldrig sä här sjukt pengafixerat.
En freakshow är vad det är.

Mer intressant är hur samma texter skrivs varje år under den här perioden.
Säkert är det så under hela året i och för sig.
Men rapporten om Stockholmsjunisarnas festkarta ser exakt likadan ut varje år.
Den sprutande champagnen, slösa bort, så dyrt som möjligt.
Några blonda tjejer med solglasögon i hela ansiktet som berättar hur fantastiskt gryyymt det är där.
Förklaringarna och nedritad karta på norden och europa där festvägen från Stockholm går via Visby, Båstad och tennisveckan och naturligtvis till Saint Tropez. Eller "Troppan" som nån grabb med rosa skjorta förklarar att dom själva kallar det.
Näähäää!
Det är så jäkla förutsägbart att jag somnar.
Å det här är bara ett exempel.



15 Juli 22:17

Vad Àr det för mening?

Det är likadant varje år vid den här tidpunkten.
Under de stora semesterveckorna i juli.
Jag sitter alltid med kryp i kroppen när perioden närmar sig och har otroligt svårt att tagga ner.
För mig som frilans så händer inte ett jäkla dugg under den här perioden.
Inte ett enda beslut tas för ingen i det här landet med de befogenheterna jobbar just nu.
Dom sitter i sommarhus, seglar eller åker utomlands.

Jag sitter med en inre stress där jag vet att det finns hur mycket som helst som jag skulle kunna göra ändå men det blir aldrig av för jag vet att ingen är på plats för att se det jag gjort förren i augusti.
Vad är det för mening i det?
Ändå är det ju nu som mina privata ännu inte lönsamma projekt kan ta steg framåt.
Men dagarna går och det händer inte mycket.
Förutom mitt romanprojekt som just nu glöder efter en lång nära döden upplevelse.
Annars brukar det bli så att jag till sist accepterar mitt öde och når ett inre lugn där jag kan njuta av den stillhet som bjuds.
Fria dagar i solen och värmen som jag kan slösa bort på ingenting och må bra av det.
Lyssna på radio och dricka kaffe.
Springa fyrtio minuter och eftersvettas i två timmar.
Gå en, eller två, svängar med doggen.
Ett gott liv som jag borde uppskatta men som jag får dåligt samvete av.

Jag märker här på bloggen hur dagarna försvinner förbi.
Fyra dygn utan inlägg och jag har knappt hunnit käka frukost.
Bloggstress.
En sommarhjärna som inte registrerar lika mycket som höst, vinter och vårhjärnan.
Å andra sidan är det ju faktiskt sommar.
Läser verkligen någon de här raderna då?
Vad är det för mening?
Flyger korna med ryggen neråt över Gotland?
Måste verkligen alla läsa deckare i det här landet?
Vad är det för fel på oss?
Varför har alla svenska familjemän trekvartsbyxor i glansigt material med snören som man drar åt i benen och midjan?
Hur kommer det sig att nästan lika många måste bära en piké till det?
Finns det nått svar på varför det alltid är Volvo, SAAB och BMW-bilar som kör fortast på våra sommarvägar?
Skiter björnen i skogen?
Är Allsången på Skansen roligare bara för att man försöker göra den till något annat än en reklamplats för sina tjänster?
Tycker artisterna att det är kul att gå runt med micken å få folk att skräna med i tjatiga visor?
Vad är det för fel på alla barn och ungdomar som står framför scenen och jublar åt sånt dom inte gillar vanliga dagar på året.
Varför badar dom inte istället?
Vad är det för mening?
Varför sitter jag här i köket och skriver den här jävligt meningslösa texten?




11 Juli 17:05

Elvis lever


Ända sedan jag var tonåring har han funnits där utan att jag brytt mig speciellt mycket om honom rent musikaliskt.
Däremot har jag alltid tyckt att han varit så fantastiskt stilig och cool.
Alltid i snygga rock´n roll kostymer, läckra rockar , hattar och sina karaktäristiska kulturglasögon.
Kunde jag bära upp en kostym som han så skulle jag ha det hela tiden.



Elvis Costello ingår i den gruppen av evigt  tuffa rock och pop-stjärnor som aldrig går bort sig när det kommer till stil och mode. Jag har skrivit om dom förut, Bowie, Ferry, Waits, men utan att nämna Costello i sammanhanget.
Det har förstås varit ett misstag.
Costellos talkshow som just nu går på TV har väckt min nyfikenhet även på hans musik.
Vet och har alltid vetat att han har ett gäng suveräna låtar i sin repertoar men ändå har det aldrig blivit så att jag utforskat honom. Har en vinyl med Costello hemma. "Spike" tror jag den heter med hitlåten "Veronica."
Tjejen som förr hade koll på sin musik har också ett par vinyler med honom vilket hedrar henne. Numer är hon rätt ointresserad av musik. I övrig har det varit tomt med Elvis Costello i hemmet tills jag köpte hans senaste album.

Costello är ju lite som Tom Waits när det kommer till att ha experimenterat en hel del med musiken genom åren.
Det märker man när man dammsuger igenom Spotifys lager av Costello-låtar.
Jag har de senaste dagarna roat mig med att fixa ihop en lista med det bästa i mina öron och det har varit otroligt roligt.
Elvis lever och han är kung.



11 Juli 10:50

Michael Jackson betydde ingenting för mig

Hysterin kring Michael Jacksons död verkar aldrig klinga av.
Människor över hela världen tävlar i att hylla den amerikanske artisten.
Media har fått en kassako mitt i sommarledigheten.
Vi lär få leva med MJ rubriker under en lång, lång tid är jag rädd.

Själv kan jag inte komma på en enda låt av Michael Jackson som har betytt någonting för mig.
Hur stor än alla ropar att han var, hur många skivor han än sålde, betydde han ingenting för mig musikaliskt.
Jag har inte en enda skiva hemma, inte en enda låt inspelad någonstans.
När TV och radio spelat låtar i en strid ström har det inte funnits nån som jag kan säga berör mig.
Billie Jean är den låt som jag kan förstå att man kan gå igång på, dessutom finns det lite låtar ifrån Jackson 5 och MJ:s ungdom som jag kan tycka om en smula. Jag har ingen aning vad de heter men ser dom flimmra förbi på VH1 då och då.

1992 var jag på en konsert på Stockholms Stadion.
Jag åkte bara dit beroende på att jag var ny i IFK Norrköping och ville lära känna lagkamraterna som bjöd med mig till konserten. Jag var inte så väldigt peppad om jag säger så.
Det jag kommer ihåg var den hysteriska publiken som dansade i bänkraderna uppe på sittplats.
Det var häftigt.
Showen var också cool men fick mig knappast att dansa själv.

Mest uppseendeväckande under de dagar cirkusen var i huvudstaden var de små grabbarna i Kris Kross med brallorna bak och fram som uppmanade oss att "Jump, Jump".
Den låten körde dom för säkerhets skull två gånger under sitt förbandsuppträdande. 
Å visst fan regnade det under stora delar av den dagen.

Vila i frid MJ, det är allt jag kan säga idag.
Vänd världen ryggen för det du nu kommer att få se kommer inte vara snyggt.
Gamarna har flugit in över Neverland.
Alla kommer att försöka suga ut varenda dollar som det går ur ditt namn och din gärning.
Leta upp Elvis för han vet hur det är.
Kanske kan ni sitta där uppe på ett moln och skratta åt galenskapen.
Å gråta över hyckleriet.




9 Juli 10:08

En blues för Markbacken


Jag plockade hem en låtlista till Spotify för ett tag sedan.
Andralåt på listan var Thåströms "Kort biografi med litet testamente."
Jag slås av textens banalitet.

Thåström har alltid varit lite av en hjälte för mig som för så många andra.
Ebba Grön, Rymdimperiet, Imperiet, Peace Love and Pitbulls och hans starka soloskivor.
Hela hans personlighet har andas stolthet, integritet, genialitet, smartness och framförallt coolhet.
Thåström har under många år varit den tuffaste rockstjärnan i Sverige.

Med den cv:n i bagaget är det lätt att uppnå en status som untouchable.
Det har verkligen Thåström gjort för de hyllningar som hans två senaste skivor fått måste vara helt baserade på en föreställning om att han inte kan göra dålig musik.
Thåström pratsjunger sig igenom "Skebokvarnsv 209" och "Kärlek är för dom".
Å det är så banalt ibland att man ryser.
Säg den artist utan Thåströms tyngd som skulle komma undan vissa av de texter som återfinns på ovanstående skivor.

Här delar av låten "Kort biografi med litet testamente."

"Nuförtiden lever jag ett stilla liv
Jag ser dagarna komma och sen springer dom förbi
Jag tror det är sant som dom säger i Sahara
Varje sandkorn har ett nummer"

-Dansband.

"Jag har mina rötter i Flädie by utanför Lund
Det visste jag inte själv om för att år sen
Jag tror jag minns var jag var när dom landade på månen
Jag läste Buster och Fantomen"

-Genialt?

"Jag har suttit häktad på Skara polisstation
Sen dess har jag hållt mig därifrån."

-Brrrr!


Här är min kommande låt "En blues för Markbacken"
Tänk er ett litet lugnt grundkomp i botten och en gitarr.

"Jag växte upp på marken där en gammal fabrik stått.
Sussane bodde på Örnsködsgatan 25.
Jag gick gärna dit hem.

Vi kysstes i hennes trapp medan regnet föll utanför.
Jag var elva år och väldigt kär.
Livet låg framför mig men hon skulle inte alltid vara där.
Om ett år så skulle vi glida isär."

Genialt?



Pelle Blohm


Pelle Blohm

– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.

– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.

– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.

– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.  

– Föreläsare. 

Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.

 I övrigt en jäkla fin kille... 


Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm Pelle Blohm

Tidigare inlÀgg