Dofter frÄn barndomen
Nyckeln är att inte springa så fort så att din hjärna enbart formerar sig till ett mörkt och suddigt tunnelseende.
Det ska vara njutbart och välbalanserat, då kommer det fram saker från minnenas trädgård som man för länge sedan trodde var glömda. Hjärnans arkiv är ett mysterium med nya och gamla tankar som snurrar runt i en evig tombola.
När jag rundade ett hus i ett bostadsområde på norr med den lokala symbolen Svampen högt ovanför mig slog en doft rätt emot mig. Doften sögs upp i näsan och in i medvetandet och direkt utan att jag hann reagera rullade en filmsekvens framför mina ögon.
Där stod min mamma framför spisen på Lertagsgatan 26 och panerade fläskkotletter. Jag var runt 14år och satt vid det vita runda bordet i köket. Jag var hungrig. Snart skulle en tallrik med stekta panerade fläskkotletter, kokt potatis, en ljuvlig brun gräddsås och massor av stekt lök stå framför min tonårssvultna uppenbarelse. Det skulle även stå hemmagjord lingonsylt på bordet och kanske skulle de gröna ärtorna lysa upp tallriken. Det sistnämnda kan vara en romantisk tanke från vuxenvärlden som infiltrerat barndomen då jag har för mig att ärtor inte var något för mig på den tiden men är det i allra högsta grad idag. Men likaväl fanns de där framför mina ögon när jag joggade upp för Norrängsvägen på min väg tillbaka mot hemmet.
Efter någon kilometer började historien att suddas ut igen. Frekvensen tappade fokus och bilden blev till ett myller av myrornas krig på den gamla teveapparaten. Plötsligt började hjärnan arbeta med helt andra bilder och jag började höra min andning igen som slog i takt med mina tunga steg i asfalten.
StÀng |
Monster möter monster
En gåva värd att använda så ofta man bara kan så länge det leder fram till konstruktiva tankar om livet och världen.
Det innebär att man måste kunna hantera både den största utmaningen av dem alla nämligen att lyssna och att därefter ha förmågan att reflektera över det man hört och sedan kanske föra ett eget resonemang kring det man hört och reflekterat över. Det är en konstart jag långtifrån behärskar på ett ens i närheten fulländat sätt. Men om man ändå klarar av att lyssna så lär man sig alltid något på vägen.
Nu var det så att jag förra lördagen satt på Ó Learys i Uppsala och åt lite mat samtidigt som jag pimplade mineralvatten. Jag satt under en period på stolen bredvid en läkare. Runtomkring oss i lokalen visades som vanligt ett myller av fotbollsmatcher. Längst in i lokalen flockades efter en stund ett stojigt gäng med starka röstresurser. De var inte vidare intresserade av fotboll utan slog sig nöjt ned framför kvartsfinalen i Rugby-VM som skulle spelas mellan hemmanationen Frankrike och utmanaren Nya Zeeland.
Jag och läkaren vände bort blickarna från fotbollen och mötte den i mitt medvetande något kaosartade rugbyn. En sport där en massa monster stora som Belgium Blue tar sats med sprintermuskler och rammar varandra med huvudet först nästan helt utan skydd.
Bang, smack, spadonk!
Jag började med beundran i rösten prata till den här läkaren om modet de visar och slängde lite retoriskt ut en fråga hur fan de överhuvudtaget överlever de här skalle mot skalle invitationerna.
Läkaren berättade då att det ligger en hel del rugbyspelare runt om i vår värld med svåra nack och ryggskador. Skador som i värsta fall kan leda till allvarliga komplikationer när det kommer till det där att leva normalt efter sin karriär.
Jag frågade aldrig var han plockat upp denna kunskap, om han var en auktoritet på området. Men enligt denna man var nack och ryggskadorna för rugbyspelarna vad knäskadorna är för fotbollspelarna. Med andra ord ett allvarligt gissel för utövarna. På något sätt kändes det då rätt skönt att ha spelat fotboll.
Det är sådana insikter man plockar upp en rätt vanlig lördag i början av oktober när man ger sig ut i verkligheten för att äta en bit mat och dricka lite mineralvatten fast man i sin mäktiga törst egentligen längtade efter en stolt pint.
Det kom ett mail frÄn Canada...
Hej Pelle.
Vem kunde ha valt en bättre match än gårdagskvällens i Air Canada Center !!!!!
"Svindyra" biljetter men utmärkta platser värda varenda cent.
Leafs hammer Islanders 8-1.
What a game. Newspaper today.
Sundin makes history. How Swede it is.
Sundin stands where no Leaf has before.
Milestone Mats.
Hats off to Mats.
Mats amazing.
390 goals breaking Darryl Sittlers record.
917 Sundins Leafs point total also passing Sittler.
Bara en del exempel!
7-1 målet från Sundin följdes av enorma hyllningar. Alexander Steen gjorde också sitt första mål for säsongen. Efter matchen fick Sundin 1star 2 stars 3 stars vilket jag aldrig sett förut. Som du förstår var det ståpäls som Gunde Swan brukar säga. Har lugnat mig nu.
Kanske inte så för en "soccerlover" så jag skulle hälsa från svärsonen att här finns plats och säsongsbiljetter till Toronto FC som spelar på nybyggda BMO Field. Nått att tanka på.
IT WAS A GREAT EVENING!!!!!
Lars R
Ett par saker jag funderar över...
Den frågan ställdes efter den danska dokumentären angående Mohammedteckningarna i Jyllands-Posten som sändes på SVT ikväll i serien som heter:
Varför demokrati?
Svaren varierade kraftigt från land till land angående demokratigraden hos herren men de nådde däremot någon sorts konsensus att han i alla fall predikade jämlikhet och behandlade alla människor på samma sätt.
Ingen är viktigare än någon annan så att säga.
Ingen borde alltså vinna över någon annan utan alla borde hamna på samma plats.
Därför blir jag alltid lika förundrad när idrottare efter stora triumfer tackar diverse gudar för deras framgångar på fotbollsplaner eller friidrottsarenor för att nämna ett par av de forum där vinnare och förlorare utses.
Betyder det då att herren inte gillar dom som inte lyckas knipa några förstaplatser?
Eller finns det någon förutbestämd ordning uppe i himlen där chefen sitter och håller ordning på rättvisan?
Ok, idag är det Pelles tur.
Jesus, plockar du fram guldmedaljen. Det är dags för Blohm att dricka champagne och skrika SM-guld, SM-guld, SM-guld idag.
För visst är det märkligt. Jag trodde verkligen att grundtanken med religionen var alla människors lika värde. Att "The big boss" skulle sätta någon före någon annan i något så simpelt som idrott vore högst osannolikt.
Men vad vet jag, kanske måste man bli frälst för att komma till insikt om så stora komplexa frågor. Eller finns det kanske en ansökningsblankett på skattemyndigheten som man kan fylla i för att få statlig hjälp i frågan.
Nä, jag tror att om "the all mighty" fick bestämma så skulle alla fotbollsmatcher sluta 0-0 och alla löpare skulle passera målsnöret samtidigt. Med andra ord så hoppas jag att han, eller möjligtvis hon, däruppe ägnar sin tid åt himmelska ting och överlåter idrotten till oss vanliga dödliga.
Å andra sidan så skulle kanske lite mer andlighet hos de svenska spelarna hjälpa till att bättre få distans till sin idrott och inte gräva ner sig fullständigt under de riktigt tunga perioderna av karriären.
I länder som Brasilien och Portugal och många av de afrikanska nationerna där religionen är ett naturligt inslag i vardagen har jag upplevt att spelarna är mycket mer avslappnade. Det är lätt att förundras över hur bekymmerslösa och avslappnade många av de här spelarna är över saker de inte kan påverka. Till exempel negativ kritik som braksågningar i tidningar.
Svenska spelare går ner sig totalt i destruktiva tankar om det dagen efter en match står att man varit usel.
Är man troende så kan man lämna över ansvaret till gud. Blir man uthängd i en tidning som det sämsta som joggat omkring i ett par skruvdobb så är det meningen att så ska ske, det är en prövning och guds vilja.
Jag kan bli lite avundsjuk på människor som är så övertygade om att en högre makt finns att de sällan oroar sig för värdsliga spörsmål. Själv grubblar jag ständigt och pendlar mellan tankar om andra världar och liv samt den mer depraverande inställningen att vi enbart är en del, en art i vår fauna som när vi dör ramlar ihop, ruttnar och förvandlas till jord igen.
Avslutningsvis kan man ändå fundera lite över om inte gud trots allt kan bli lite "pissed off" ibland på oss mänskliga jordvarelser, speciellt de som han gett den stora gåvan till att utföra mirakel men som sedan missbrukar sin begåvning.
Maradona gjorde länge allt rätt i sin mission att frälsa folket och bjuda på fotbollskonst ingen tidigare sett. Han belönades med guds hand i matchen mot England i VM-86. Därefter gick allting åt pipan och hans liv blev ett drog och kaoshelvete.
Så endera väckte han guds vrede av någon anledning. Eller också misstog han sig kanske på den där hjälpande handen.
Är Maradona verkligen helt säker på att inte handen hade en eldgaffel mellan sina fingrar?
FN:s svek
Det fanns en tid då jag drömde om att bli diplomat. Ville jobba för FN och göra världen till en bättre plats att leva på.
Jag lockades av det goda demokratiska i ett världssamfund där alla medlemmar får komma till tals och rösta i svåra frågor som berör alla människor på vår jord.
Men åren har gått och för varje ett av dom blir jag mer och mer cynisk och hopplöst uppgiven över det meningslösa politiska spelet som pågår överallt hela tiden och där alla till sist ändå bara tänker på sig själva, sina egna tillgångar, sina egna affärskontrakt.
Vad är det för mening att ha kvar FN egentligen?
De kommer ju ändå aldrig fram till någonting mer än några ynka ryggradslösa rader i meningslösa protokoll som de "onda" ändå skiter fullständigt i. I och med att maktbalansen ser så ut att de starka supermakterna alltid kan kasta in ett veto mot kraftfulla åtgärder i svåra konflikter så händer aldrig någonting mer än att de där delegaterna står och böjer verb inför varandra. Är det inte USA som säger nej i en fråga så är det Ryssland eller Kina. Alltid är det någon som är emot och aldrig mötas de bägge sidorna.
Nu har FN kommit fram till att de inte ska fördöma Burmas brutalitet efter deras vilda mördande och förföljande av oliktänkare under det viljestarka men till synes meningslösa demokratiupproret de senaste veckorna. Kina som har stora intressen i Burma ligger visst bakom den nya formuleringen som ska uttalas att FN "djupt beklagar" händelseutvecklingen i Burma. FN:s säkerhetsråd väntas anta denna formulering inom de närmaste dagarna.
Är det någon som på allvar tror att Burmas militärjunta bryr sig ett spår över de här formuleringarna. Här fanns ett ypperligt läge att få bort förtryckarna från makten via dessa tappra demokratikämpar men världens makthavare sviker ännu en gång.
Och i FN-skrapan i New York fortsätter dom böja verb.
DjÀvulens lovsÄng
Det finns många sätt att vakna upp på morgonen. Vissa är värre än andra. Några är helt enkelt förskräckliga.
Men frågan är om inte Eef Barzelay har hittat det innersta svarta hålet i djävulens lovsång via följande rader.
"I woke up to the sound of German hip-hop in my head.
A great unholy clatter quickly filling me with dread.
I wondered then if silence had forever disappered.
What with everybody yelling, the end was finally here."
Clem Snide är ett briljant band som visserligen pendlar mellan genialitet och mänsklighet, men när det stämmer är herr Barzelays texter en förtrollande blandning av humor och sorg, ironi och svärta. Många gånger får jag en stark Olle Ljungström feeling över de udda ordvalen och de blixtrande vändningarna i språket. Inga jämförelser i övrigt dock.
Eef Barzelay som är hjärnan och hjärtat i gruppen gav 2006 ut en soloplatta som heter "Bitter Honey". Det släppet är på ett sätt typiskt för hans skapande. Ömsom världsklass, ömsom lågvatten.
Det sägs att Clem Snide lagt av , det sägs även att de bara vilar ut i sina kupor. Vilket av de båda alternativen som gäller vet jag ej. Men för de som ännu inte upptäckt detta så grymt sköna countrypop/rock band finns det 6 cd:s att inhandla utöver Eefs soloalbum.
Gör det.
Ni lär inte bli besvikna.
En obehagligt behaglig irritation
Det är sådana här dagar som årstidens färger lyser med sitt mest intensiva ansikte och kärlekspar vandrar upp och ner längs alléer med halsdukarna fladdrande lätt anarkistiskt på ryggarna. Det är vackert, det är skönt.
När jag själv vaknade i morse kom jag knappt inte upp ur sängen. Med ett förläget fnissande över mina egna krämpor slet jag mig ändock ur mitt varma täcke och rullade ut på det iskalla sovrumsgolvet. Då vaknade hjärnan men kroppen signalerade inget annat än att årsringarna nått pensionsåldern.
Det är alltid som värst två dagar efteråt.
Träningsvärken alltså.
Två timmars fotboll på konstgräs i lördags har bryskt påmint mig om hur många olika muskler man behöver för att lira boll.
Från nackens muskelfästen ner över skulderbladen och vidare ut i armarna ilar en obehagligt behaglig irritation. Ryggslutet är stelt, skinkmusklerna som brukar studsa som en tub mjukost är fasta och fina och baklårens felsignalslampor blinkar som om de hade ett hysteriskt krampanfall. Likaså med ljumskarna som gått på lunch och framlåren som gjort dom sällskap. Ända ner ut över ovansidan av foten påminner sig musklernas onda dunkande.
Och längs fram vid tånaglarna syns spåren av de för långa naglarnas jack in i fötternas kött.
Visst är det härligt?
Inget är så hemskt och på samma gång njutbart som att vandra omkring med en överjävlig träningsvärk efter många timmars överdriven kroppsrörelse. Jag hade glömt det. Det är sådant jag jämt glömmer och alltid vaknar upp till, lika överumplad som en nydoppad tofsvipa, med den allra största känsla av självömkan och glädje.
Härligt. Underbart, som Tommy Söderberg brukade säga!
Och matchen mot Läkarlandslaget vann Författarlandslaget med trygga 4-3.
Den andra matchen däremot, var ingen match...
Debut i författarlandslaget
Det sägs att man inte kan kalla sig författare förren man skrivit minst två böcker.
Det innebär att jag enligt någon sorts oskriven paragraf inte är författare då jag enbart lyckats få ihop min "Pionjär i Mittens Rike". Visserligen har jag ett manus liggande på skrivbordet som fan ska bli nåt men som ännu kanske inte är nåt, eller hur det nu är. Det räknas hursomhelst inte.
Men jag antar att det är med författarlandslaget som med det irländska fotbollslandslaget under Jack Charlton.
Jack dammsög världen på dugliga fotbollspelare med någon enda ynka koppling till Irland för att förstärka sitt lag.
Ibland kändes det som att det räckte med att spelaren hade en irländsk varghund i sin ägo för att få spela i Irlands landslagsdress. Det slutade med att den kultförklarade men söndersupne och knäförstörde Tony Cascarino kunde bli Irlands meste landslagsman trots att han inte hade någon koppling alls till landet. Det avslöjades visserligen inte förren han i sin bok "Full Time-Secred life of... berättade att hans mor ljugit om att Tonys irländske morfar inte var mammans biologiske far. Cascarino lyckades alltså med konststycket att få ett irländskt pass trots att han inte hade något band överhuvudtaget med landet.
Det är lite så jag känner mig nu när jag ska ge mig in ibland de tunga författargrabbarna i morgon lördag på en konstgräsplan i Uppsala. Att jag inte har några som helst band in till den världen av textförfattare och förläggare.
Förbundskaptenen Fredrik Ekelund har nått in i gråzonen apropå författare eller ej när man kallar mig till samlingen.
Men fotboll kan jag spela trots att jag är pensionerad, det är nog främst därför jag är inbjuden.
Utan att dissa mig själv allt för mycket har jag ändå svårt att se att jag kan få respekt för min bok som är utgiven på egen hand utan förlag i bakgrunden och som knappast finns på bokhandlarnas listor i deras stora databaser.
Men stolt är jag likaväl för det jag gjort. Ingen kan ta ifrån mig det arbetet.
Och matchen med efterföljande samkväm blir säkerligen skoj.
Hemsida Författarlandslaget
Piloter MkII-Peter Forsman
Kreativa människor med stark integritet har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta.
Det är personer som står upp för det dom tror på och inte säljer sig till mammon för att dom vet att i samma stund som man gjort det då har man även sålt ut sin själ. Sedan får man tillbringa resten av sitt liv och stå ut med misstaget.
Jag har mött en av dessa hjältar. En vän som vägrade att sälja bort sin kreativa frihet till skivbolagens visioner om kommersiella produkter som ligger rätt i tiden. Att kompromissa var inget alternativ.
Peter Forsman ägnade länge större delen av sitt liv åt musiken men la plötsligt 28 år gammal av då hans envisa och bångstyriga planer inte gick ihop med dåtidens popmusikbransch. Han sökte sig istället till ett annat kreativt yrke(smyckesdesigner och silversmed) men har hela tiden ändå haft musiken puttrande som ett evighetslångt hjärteprojekt.
Forsman har under de långa åren fram till idag agerat bland annat som demoproducent, han har skrivit och spelat teatermusik, musik till en kortfilm och en teveserie som ska sändas i SVT1. Han har gjort en radioshow i Paris och musik för smyckesutställning, varit inne i de tunga musikkorridorerna i Storbrittanien och även gjort musik till stumfilm.
Han har även spelat in en singel med The Happy Pilgrims.
Han har spelat tung alternativ gitarr med Lee Harvey Oswald Ensemble.
Samt lirat jazzcovers i bandet Gargleblaster på bland annat Göteborgs Filmfestival.
Snacka om att vara en mångsidig artist.
Nu är en nysatsning på musiken och hans gamla band Piloterna igång igen.
Över 100 låtat finns i gömmorna för det nya projektet som Peter valt att kalla:
Piloterna MkII
Sång/gitarr- Peter Forsman
Gitarr- Pelle Sirén (Lundell, Le Marc och en rad andra artister)
Trummor- Peter Korhonen (Reeperbahn, Olle Ljungström, Sophie Zelmani med flera)
Bas- Larry Lövgren (Docent död/Docenterna)
Bandet gjorde sin första spelning på 17 år på Mosebacke i Stockholm den 9 september. Nu ska dom in i studion och lira in låtar för att sedan göra attacken ut mot lyssnarna.
Jag vill gärna promota denna nysatsning här på min hemsida. Det är en liten sak i en stor värld.
För att lyssna på låtar och läsa om Peter Forsmans alla olika projekt är ni helt säkert välkomna in på:
StamperFreon
StamperFreon/myspace
Piloter/myspace
Den irlÀndska perioden...
Satt i Canal Plus-studion i söndags tillsammans med den före detta ÖSK-tränaren Patrick Walker.
Jag var lite fundersam innan sändningen hur det skulle gå. Har nämligen varit rätt hård emot honom i ett antal krönikor som jag skrivit i Nerikes Allehanda. När han sparkades tyckte jag att det var ett helt rätt beslut.
Nu satt jag där och väntade på en något kylig relation. Men av det blev intet. Vi hade en trevlig eftermiddag i tv-studion och senare på kvällen lämnade jag av honom i Solna där hans ena son bor. Så endera läser inte Walker tidningar eller också är han helt enkelt så proffsig att han vet hur spelet är mellan media och fotbollen och lägger inget personligt i det.
Sak och person liksom.
Vet nu inte vilket av alternativen som är det rätta men hur det än är så satt vi i två fåtöljer och började snacka om Irland som Walker kommer ifrån. Det fanns nämligen en tid då jag var fullständigt galen i allt som handlade om den gröna ön. Det var innan det ekonomiska undret som förvandlat Irland till ett turistinferno dit jag numer inte längtar lika hårt, även om hjärtat fortfarande brinner för mycket i den irländska kulturen.
Samtalet som började med litteraturen väckte en rad sköna gamla tankar i mig. Som sagt, jag levde ju med Irland från tidigt 80-tal fram till 1995. Det började med U2. Köpte deras första fullängdare Boy 1981(kom ut 80´) och strax efteråt fann jag en importskiva som är deras första tre låtar som är inspelade. Det är en trelåtars singel med Out of Control, Stories for Boys och Boy/Girl. Det kan vara en raritet. 1978 släpptes en skiva på Irland med just dessa låtar i enbart 1000 ex, men på min står 1979, så kanske är det någon sorts efterhandssläpp med samma låtar. Det stämmer i alla fall inte.
Sedan rullade det på fram till Live Aid 1985 då U2 blev hela världens egendom. Självklart reagerade jag, som varit med från början, som hardcorefans brukar göra när deras underground idoler blir mainstream, nämligen med total förnekelse av deras existens. Jag var förrådd.
Då föll jag för den folk-punk-rock som det brittiska bandet The men they couldn´t hang dök upp med, nästan samtidigt fann jag The Pogues. Senare hittade jag irländska band som An Emotional Fish, Cactus World News och The Waterboys med Mike Scott. Det rullade vidare till den traditionella irländska folkmusiken med The Dubliners, The Chieftains och Van Morrisons folkliga period. Det var en magisk period där hela kroppen skakade av ett:
Här hör jag hemma, på ön borde jag bo.
Jag började älska allt som hade med Irland att göra.
Guinness och Harps lager.
Vädret.
Musiken.
Språket/Dialekten.
Litteraturen.
Filmerna.
Den sorgliga och våldsamma historien.
Jag lärde mig om Påskupproret 1916, protestanter och katoliker, Oliver Cromvell och Bernadette Devlin, Bloody Sunday och en massa mer om frihetskampen och kriget i NordIrland.
Jag började läsa böcker av James Joyce och Roddy Doyle.
Doyles Barrytown Triologi blev kultfilmen The Commitments och senare även den hysteriskt roliga The Snapper. Två filmer jag fortfarande återkommer till med jämna mellanrum.
1992 åkte jag till Dublin för första gången. Staden var allt jag hade hoppats att den skulle vara. Väldigt sliten, den underbart mörka floden Liffey, Grafton Street, St Stephens Green, massor av pubar och musik överallt. Samt de oerhört öppna och trevliga irländarna själva. Jag jagade spåren efter U2, Windmill Lane Studios, puben de hängde på strax bredvid, Bonos brors restaurang och hans hus en halvtimma med pendeltåg utanför city. Sjukt men roligt.
Irlandsspåret var så tungt att jag under fotbolls VM i Italien 1990 höll på Irland, satt på Sicilien och festade med de irländska fansen och njöt av stämningen som var förtrollande.
Jag var fan beredd att döpa om mig till Peter O´Blohm.
Det är inte längre lika roligt att spinna loss på ön då pensionärsresor, EU-arbetare och multinationella företag tagit över agendan. Det är förstås orättvist mot Irländarna att säga så, efter århundraden av lidande och förtryck har de äntligen fått del av välstånd och moderniteter.
Men spänningen är borta. Det bortglömda landet där ute i väster är inte längre bortglömt. Det karga och melankoliska Irland jag fastnade för finns inte längre där. Men det själsliga släktskapet jag känt kommer alltid att finnas kvar ändå.
Jag är en av de där emigranterna som flytt och alltid längtar tillbaka till någonting som inte längre är som den ofta falska idealbilden man lämnade bakom sig.
Pelle Blohm
– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.
– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.
– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.
– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.
– Föreläsare.
Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.
I övrigt en jäkla fin kille...
Tidigare inlÀgg