Små ögonblick av välmående
Att sitta på en bar, se ut genom ett stort fönster, och studera människor som passerar kan vara ett skönt nöje för en utmattad själ. Speciellt i New York med vetskapen om att Empire State building reser sig rakt över ditt huvud. Heartland Brewery, ett riktigt turistställe på fifth aveny och 34th street, men med väldigt god öl, egenproducerad. Rejält trött och lite lurig satt jag där med Å och småfnissade åt alla taxiturister som anlände utanför och direkt som fågelholkar stirrade rätt upp i skyn mot toppen av Empire. Inte en, inte två utan en lång, lång rad av gula taxibilar fullastade med människor som la nacken i omvänd gamnacke och nästan vandrade rakt in i väggen. Det... är humor.
Senare på den läckra Art Deco restaurangen Empire Diner i Chelsea. En maffig burgare, well done, lite strips och ett par öl. Rätt tomt i lokalen, ett par hängde på de små barpallarna i svart och krom utmed den lika kromade bardisken, jag satt vid borden vid fönstret ut mot gatan. Ny underhållning. Hela personalen var bögar, den mest utstuderade och exhibitionistiska personligheten. Hela middagen var en show, de dansade balett mellan tallriksleveranserna, de löpte runt och härmade förbipasserande på trottoaren utanför och skvallrade och fnissade åt tidningsartiklar och kunder. Som "frogface", en äldre man i hatt som hasade in och slog sig ner i baren. Vill inte veta vad de sa om oss två rätt gråa svenskar när vi efter ett par timmar lämnade personalen bakom oss. Men vad dom än sa är det en plats att återvända till.
Med två händer överfulla av shoppingpåsar i tryckande hetta, en törstande strupe och boots "that seemed to be made for walking" men inte var det, stod jag inför ett val. Inte ett steg till förren fötterna erbjudits vård för att nå nirvana och strupen svalka för den mentala njutningen. Blicken flackade, där, en bar. Jag stod på Lafayette Street i Nolita området, den irländska puben Puck Fair var bara några meter bort. Baren var nästan helt tom, airconditionaggregatet surrade när jag slog mig ner på en träbänk. Beställde en Harps Lager, en favorit från förr som jag aldrig sett i Sverige. Iskall. Fick den i handen och svepte halva. Beställde en till för säkerhetens skull. Lutade mig tillbaka, hasade ner lite grann och njöt. Bright Eyes svepte nu ut över lokalen genom den gedigna stereoanläggningen. Jag slängde en blick på mina påsar på bänken bredvid, sedan log jag.
Stäng |
Drömmen om Coney Island
Coney Island.
Har alltid velat åka dit. Ända sedan Swan och resten av hjältarna från filmen The Warriors slog sig tillbaka till havet och stränderna från The Bronx. Från norr till söder genom hela Manhattan där varje station i stadens Subway kontrollerades av ett annat gäng. Slutscenen på stranden med vinden och vågorna och uppgörelsen i sanden är ungdomskult. Tyvärr hann jag inte ut den här gången heller. En missräkning av tiden. Men det gjorde nu inget, då hade magin försvunnit.
För nu var det Hot Dog-ätar tävling på Coney. En amerikansk klassiker jag varit helt omedveten om men som hållit på sedan 1916 sägs det. Inte lika sexigt va? En man vid namn Joey Chesnut slog nytt världsrekord genom att trycka i sig 66 Hot Dogs på tolv minuter. Tvåan, japanen Takeru Kobayashi som led av en käkskada... pumpade trots det in 63 stycken stiliga korvar. Kanske tröstade han sig med de sex raka titlarna han vunnit de senaste åren. Men evenemanget var pinsamt. Till och med amerikaner drog tunga suckar över griseriet på scen där det inte åts Hot Dogs utan sköljdes ner med vätska.
Men amerikaner är besatta av mat, gärna stort och mycket, och tävla är det bästa dom vet.
En annan dag. Hade vandrat runt i flera timmar i Lower Manhattan, hamnade senare, efter Brooklyn Bridge i Chinatown och stapplade till sist in i Little Italy. På Mulberry Street, en gågata lik vilken restauranggata som helst på en charterort vid medelhavet, trampade jag förbi nästa groteska mattävling. Enorma spaghettata tallrikar med pasta och tomatsås som de tävlande satt och mosade in med händer och all annan redskap som gick att finna. Tomatsås i hela ansiktet och en sörja utan dess like. En tävling utan samma tunga historia som de där Hot Dogs lirarna, mer ett reklamjippo men lika äckligt för det. Varför är ordet jag letar efter. Med tanke på var vi var någonstans så är slutorden för det här amerikanska tramset:
Forget about it...
New York-första intrycket
Vi hann knappt inte ut från bagageutlämningen på Newark flygplats förren en rund pratglad liten man med portfölj och en pappersmugg med kaffe i handen stod framför ögonen och undrade över om vi behövde någon hjälp. Blicken stod visserligen hård och stirrande mot en informationstavla vid tidpunkten men på en flygplats händer antagligen det hela tiden och den där mannen hade ingen anledning att ställa frågan i folksamlingen. Men han gjorde det och visade vägen mot flygplatsens Air trainsystem som skulle ta oss till den tågstation där Amtraktågen och något kallat NJ Transit-tåg dundrade på in mot Manhattan och slutstationen Penn station. Hela vägen mot perrongen stod sedan personer och meddelade vilken väg man skulle ta och var biljetter skulle köpas och vilken sida på perrongen tåget skulle anlända och att den var något försenad men skulle snart vara där. Det var som att gå med hörlurar med en förinspelad turistguide som gett sig fan på att snitsla en bana åt en in mot stan. Jag blev såld direkt, hänförd. Vilken service, vilka människor.
Var i USA senast 1988 och har de senaste nitton åren mest rest och bott i asien. Hade glömt bort hur det var att resa i staterna. I asien har det alltid varit en ständig kamp att ta sig fram med språkförbistring, kulturkrockar och de där ständiga tappade ansiktena. De som gjort att när man äntligen hittat nån efter en timma som vill svara på en fråga om hur man tar sig till ett ställe svarar med pondus och själklarhet vare sig personen i fråga vet vad man frågar om eller vart man ska. För att säga att man inte vet ger ett ansikte som rinner ner på backen av het rodnad och skamsenhet. Bättre att peka österut även om dit man ska ligger söderöver. Asien har sin charm trots det, det måste sägas men kampen på flygplatser, i butiker och på restauranger kan vara enerverande. Den västerländska ilskan vid förlägna skratt över missförstånd som lett till timmar av onödig tidsförlust kan nästan ge hjärtinfarkt. Men man vänjer sig även med sånt till sist.
Därför var chocken på flygplatsen så stark. Kan det vara så här lätt? Svensk som man är kommer direkt tanken: Vad är han ute efter? Det är nog bäst att hålla i väskorna och var hade jag nu plånboken. Misstänksamhet.
Så var min reaktion de första timmarna på Manhattan innan jag insåg att så här trevliga och hjälpsamma är vardagliga New Yorkers. Excuse me och sorry vid varje stöt och beröring på stan och tunnelbanan. Can we help, where are you going och please change train at Chambers street and take the bus if going to Battery Park downtown. De stod på rad och informerade om reperationsarbete i deras Subway. Makalöst!
På en trång gata i Theatre District med förvirrade huvuden stannade till och med en bil och vevade ner rutan och förklarade hela stadens gatsystem med delningen av east och west vid femte avenyn då vi sökte ett gatnummer på fel sida just den där femte avenyn.
Redan efter ett dygn var jag fast och förälskad i den här staden. Jag hade kunnat bli slagen i en gränd med tjocka fläskkotlettskivor resten av resan och bugat och bockat över förnedringen. Så förblindad av stadens omfamning var jag.
Hit ska jag bara tillbaka, och det så fort som möjligt.
Ny gästskribent-Tommy Marklund
Själv tackar jag Tommy för texten som han levererat så här mitt i semestertider.
Alf 1988-2007
Så var jag tillbaka i vardagen igen. New York var fantastiskt och det är något jag kommer att berätta mycket mer om.
Men först en enorm personlig förlust. Och ni som aldrig haft husdjur och inte förstår dess kärlekskraft kan sluta läsa nu.
En katt, en livskamrat har vandrat vidare. Vi som är kvar sörjer med hjärtan så tunga. De senaste dagarna har varit ett helvete. 19 år! Så länge har Alf varit med på resan. Det innebär att han genomlevt hockeyfrillor, puffärmar, kavaj och cykelbyxor. Grungen med sina rutiga skogshuggarskjortor och kängor och tjugohundratalets massiva invasion av jeans med snurrigt många tvättar och modeller. Han avslutade i en varumärkeshysteri och ytans ideal. Alf har varit med under hälften av min egen levnadstid, den vuxna sidan av tiden.
Det var nog dags att gå.
Alf har även varit med under hela min elitkarriär i fotboll. Han symboliserar så oerhört mycket av mitt liv.
Han flyttade in i min första egna lägenhet i samma stund som jag bytte moderklubben BK Forward mot ÖSK 1989. Han sprang omkring i den stora våningen på Södra Promenaden i Norrköping medan jag fightades längre upp på Promenaden inne på Idrottsparken mellan 1992 och 1995. Under proffsåret i Kina 1996 åkte han som många tonåringar ut på en ett års "backpackingresa" för att återförenas med familjen lagom till åren i Stavanger mellan 1997 och 1999. Där blev han superstjärna och var lika ofta i tidningarna som jag själv. På norska Vestlandet hade dom aldrig sett en katt i koppel vandra omkring och såg väl familjen som ett obskyrt inslag i stadsbilden. Sedan Göteborg och några år i en mindre vindsvåning strax intill Scandinavium. Det var lite trångt och Alf längtade hem till rötterna. Så hans sista fem år fick han rusa omkring på 250 kvadratmeter och i en lummig trädgård i jorden där han var född och jag tror han njöt. Min fotbollskarriär var över sedan några år men han fortsatte vara ett stöd och en anledning till mental njutning via en cool och mjuk attityd. Han gillade alltid min musik vare sig det handlade om Flogging Molly, Tomas Andersson Wij eller Nick Cave. I hemmabaren drack vi whiskey och mörk ale, de senaste åren blev det en hel del vitt vin också, i alla fall under sommarmånaderna på uteplatsen. Kort sagt, han var en stjärna som aldrig kommer att försvinna ur tanke och hjärta.
Alf kommer alltid att finnas i hjärtat hos oss i familjen. Jag hoppas att han kommer tillbaka och spökar från andra sidan.
Idag 09.20 drog han sin sista suck efter att ha fått en spruta i magen. Han somnade in i min och tjejens famn i ett sterilt rum på en veterinärmottagning i Örebro. Hans kropp var slut. Musklerna var borta, signalerna från hjärnan till kroppen var kraftigt nedsatta. Alf hade slutat äta, drack allt för lite och led mer och mer för varje dag. Jag tror han hade gett upp, åldern hade tagit ut sin rätt och det var över. Han blev alltså knappt 19 år och var inte sjuk en enda gång tidigare under sitt långa liv. Jag hoppas att han var nöjd med sin familj under alla de här åren, trots att hans öde var att bli en innekatt.
Vi kunde i alla fall aldrig fått en bättre livskamrat!
New York
Nu finns det bara en sak i huvidet och det är den stundande resan till New York. Städernas stad, jordens huvudstad, The big apple. Jag längtar. Var där 1988 ihop med ett gäng vildhjärnor från fotbollsklubben BK Forward. New York var en väldigt farlig stad på den tiden, det är ett under att ingen i vårt gäng råkade illa ut då vi fulla med alkohol sprang omkring överallt där vi inte skulle. Men det gick bra, det var svinkallt i November och vindarna slog hårt när den tog fart mellan skyskraporna.
Vi hade varit i Florida innan och kläderna var av sommarkaraktär, det var inget bra val. Men vi överlevde även det och hade så otroligt skoj. Men det var nästan 20 år sedan, känn på den, 20 år! Hur gammal har man blivit? Surrealistiskt.
Annorlunda resa nu med flickvän och stor kamera på magen. Turist i allra högsta grad, precis som jag vill denna gång. Listan av sevärdheter ska betas av, shoppingvagnen ska rulla och barer ska intas.
Kanske kan man även åka till Brooklyn och leka Paul Auster. Filmen Smoke som är gjord efter Austers roman med samma namn är en favorit. Långsam, poetisk och med en känsla som liksom flyter in i blodet. Inga mord, inga explosioner eller biljakter. Bara drama med olika människoöden som korsar karaktären Auggie Wrens tobakshandel i ett gathörn av stadsdelen Brooklyn. Underbar.
Jag ska alltså ha semester. Datorn lämnas hemma. Man måste våga vägra datorn ibland. Så förvänta er inga inlägg på ett tag. Om jag inte hittar ett internetkafé och får återfall, det kan ske. Annars har jag mycket att berätta when I am back.
Katten och den tillfälliga värdfamiljen vaktar mi casa!
New York, New York...
Snake Plisken.
Midsommar
Försökte ändå styra upp någon sorts firande och lyckades med konststycket att grilla upp några kycklingspett och koka lite färskpotatis. Ett par glas vitvin rann ner och jag försökte sedan rensa luftrören med ett par AAlborg Jubileums Akvavit. Det gick sådär. Försökte pigga upp oss med lite Traste Lindéns Kvintett, skivan "Jolly Bob går iland" och låtar som Spegeln och Svenska flaggans dag. Nostalgi alltså, sedan lite norsk dito med gruppen Mods. Därefter gick vi upp och la oss i tevesoffan och tittade på film.
Har inte missat många midsommarfiranden som enligt mig är årets bästa tid. Visst har ungdomens okontrollerade drickande gjort en och annan midsommar något kort, andra har förstås regnat och blåst bort, men oftast har det varit det perfekta livet. Men en gång har jag missat hela högtiden helt och hållet. Det var under mitt år som proffs i Kina.
Jag satt med svår hemlängtan på ett hotellrum i Juni 1996. Våren hade varit tuff och psyket var nedmonterat och försvagat. Solen lös utanför fönstret, två hundar skällde i den tryckande värmen. Jag låg på sängen och zappade igenom alla meningslösa kinesiska kanaler som jag inget förstod av. Jag fortsatte med de japanska kanalerna och så plötsligt flimmrade en svensk flagga förbi på teveskärmen. Jag stannade upp min tumrörelse och fortsatte titta. Va fan...
Ett mer grymt tortyrmedel hade inte gått att finna denna dag. Mitt framför mig, i min egna melankoli, hade ett japanskt teveteam direktsändning från ett midsommarfirande i Dalarna. Vackert väder, midsommarstång, folkdräkter, sill och nubbe, färskpotatis, jordgubbar och kransar i håret. Hela den romantiska bilden av det svenska firandet kastades mitt i ansiktet. I över en timme pågick detta och ångesten skruvade runt magen ytterligare några varv. Jag ville hem, jag ville så in i helvete hem till Sverige igen.
GÃ¥tan Helsingborg IF
Läs gärna om gåtan Helsingborg IF inför derbyt mot Trelleborg FF.
Skilda åsikter
Alltid lika intressant det här med fotboll och tyckande. Känns ibland så otroligt surrealistiskt att man kan uppfatta något så i grunden trivialt så olika som efter gårdagens match.
Kanske är jag en lantis med inte lika många klassiska derbyn på kontot som många av de där herrarna och pojkarna och en del tjejer på pressläktaren i Solna. Men jag vågar ändå utifrån mina kunskaper i ämnet fotboll påstå att hela drösen i detta fall är ute på en kollektiv seglats på de sju haven. Det var på många sätt ett bra och underhållande derby. Den enda kritik jag instämmer i är det rent dåliga passningspel som lagen visade upp, annars var det mycket skoj att uppskatta.
Det sades att det var ett lågt tempo i matchen. Ändå hade tre Hammarbyare kramp under den andra halvleken efter att ha löpt sig stumma, samtidigt slet Djurgårdens mittfälate som galningar för att möta upp konkurrensen från motståndare. Att dom löpte fel och misslyckades i sina uppdrag är en annan sak. Det sades även att det var ett snällt derby utan nerv. Trots det var det länge sedan jag såg en så oerhört aggressiv centrallinje hos ett lag som hos Hammarby. Mittbackarna Sleyman och Traoré spelade som två hjärnskadade pitbullhundar( och det är alltså positivt denna gång), Chanko åt upp varenda yta som fanns och Eguren gjorde inte bara mål utan vann närkamp efter närkamp beroende på smartness och ruggigt målmedveten aggressivitet. Under matchen låg det spelare utspridda och utslagna vid flera tillfällen och Lance Davids höll på att krossa varenda ben i kroppen på Emil Johansson precis vid avbytarbänkarna. Vad begär medialäktaren egentligen? Massmord och snabbspolning?
Sedan var hela matchen ett himmelrike för snabba övergångar, eller gamla hederliga kontringar som vi också kan kalla det. Stundtals var det vidöppet åt båda håll men mest åt Djurgårdens målställning. Och det är här som min enda kritik tar form. Med ett bättre passningspel, bättre kvalitet och fokusering i dessa moment hade matchen kunnat sluta åtminstone
4-2. Jag vandrade i alla fall hemåt med ett smil efter matchen.
Och avslutningsvis vore det kul att veta vad som var så oerhört mycket bättre i det förra derbyt där Djurgården vann mot AIK? För då var det ju magiskt enligt expertisen. Bortsett från Sjölunds dramatiska vändning på runt 79 sekunder var det inte många spår mer dramatiskt än det som hände igår på Råsunda.
Underbar hyllning av Real Madrid!
Spanska ligan är precis färdigspelad. Real Madrid tog sin trettionde titel trots ett panikartat spel under större delen av sin hemmamatch mot Mallorca som till sist och med mycket möda slutade 3-1. De vann sedan ligan på inbördes möten gentemot Barcelona som hamnade på samma poäng efter att ha krossat Gimnastic med 5-1 på bortaplan. Allt det där har ni som läser det här säkert koll på så jag orerar inte mer om det.
Men hyllningarna!
Jag blev helt tagen av den spontana glädje som exploderade i Madrid efter att Real gjort sitt andra mål. Man kunde känna, till och med hemma ifrån min teve-soffa, den befrielse som spelarna sprutade ut över arenan. Cassillas grät i målet, Van Nistelrooy hoppade skadad in på planen och deltog i kramkalas och stenansiktet Capello visste inte till sig av glädje. Inte heller visste han hur han skulle uttrycka sin lycka då spontana glädjeyttringar inte riktigt är hans grej. Det var verkligen rörande att se hur otroligt mycket klubben och spelarna längtat efter en framgång efter så många år i nederlag och besvikelser. Det var inte en glädje från söndersegrade fotbollsmiljonärer utan en glädje från segersugna och framgångshungriga fotbollsproffs som inte längre tar något för givet.
Men allra mest ryckte det i tårkanalerna när arenan, klubben och medspelarna hyllade två som lämnar skeppet efter denna match. Först David Beckham som i strålkastarnas sken, med Engelska flaggan på ryggen och sina barn runt fötterna traskade in till stående ovationer från varenda själ på plats, och då var ändå det bara förrätten. Sedan kom Roberto Carlos, som spelat elva säsonger i klubben, ut ur skuggorna och in i strålkastarljuset med sin brasilianska flagga runt sin hals och med världens bredaste leende. Det var så vackert, så stämningsfullt och så oerhört värdigt. Det var fotboll när den är som allra, allra bäst. Sånt gör en så oerhört lycklig.
Pelle Blohm
– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.
– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.
– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.
– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.
– Föreläsare.
Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.
I övrigt en jäkla fin kille...
Tidigare inlägg