Marcus Birros show i Ărebro
Var på Folkets Hus i Örebro i lördags kväll.
Det är ett sådant där historiskt vackert gammalt hus med takmålningar, vackra pelare som bär upp den breda trappan och små prång här och var tillsammans med ett par scener för uppträdanden. Det är ett sådant där hus som ständigt är hotat för att man inte får lönsamhet i verksamheten som om jag förstår saken rätt mest bestått av ungdomsprojekt de senaste åren. Det var första gången jag var där i alla fall. Slogs av vilket slöseri det vore om man rev ner och byggde om detta stolta hus som jag tror kallas kulturhus numer i stället för det mossiga Folkets Hus som basuneras ut på framsidans fasad.
När den klassiska röda ridån, som säkert hängt där sedan tidernas begynnelse, gick upp stegade Marcus Birro in på scenen med ett par av sina böcker i sin famn...
Jag har läst Birros blogg under något halvår och där upplevt honom som en svartsynt och deppig jäkel som många gånger ser sig förfördelad gentemot kollegor på den så kallade kulturscenen. Upplevde det som att han ständigt slogs mot orättvisor och djävulskap, vilket kanske är sant då han ofta öppnar sitt hjärta och berättar om personliga tragedier ihop med sin älskade. Om detta har han skrivit i boken Svarta Vykort.
Gillar ändå att läsa bloggen trots, eller tack vare mörkret.
Jag träffade sedan Marcus i en panel i Canal Plus där fotboll diskuterades. Han är galen i Italiensk fotboll och skriver om det på Svenska Fans. Som alltid när man träffar människor man sett och hört i andra sammanhang och tror sig ha grepp om visade det sig att bilden av honom från hemsidan enbart var en sida av myntet. Marcus skrattade en hel del och var helt enkelt en trevlig kille.
...i en timme höll han sedan hov inför cirka hundra personer som skrattade sig andfådda åt Marcus berättelser från hans liv som världsfrånvänt författargeni. Han drömde om att bli fotbollsproffs eller rockstjärna men landade som en missförstådd poet som föraktade vanliga människor, speciellt Göteborgare och LO-gubbar med enorma gruvlabbar.
Med en underbar självdistans till sina egna tillkortakommanden blir Birros show en stand-up föreställning av hög klass. Blandningen av allvar och humor, skratt och sorg, berättelser och högläsning gav lördagskvällen en extra kick då jag sjönk ner i hemmet lite senare med en stor kopp te i mina händer.
Har ni möjlighet att besöka Marcus Birro på turnén så rekommenderar jag det starkt. Föreställningen är riktigt bra, möjligtvis lite kort då jag gärna hade tagit emot mer.
Men det är en petittess.
StÀng |
PÄ jakt i de vÀrmlÀndska skogarna
Tre koppar kaffe rann ner i strupen, allt för att stärka moralen i kroppen innan jag satte mig tillsammans med darling i bilen och for västerut. Fjugesta, Villingsberg, Karlskoga, Kristinehamn och sedan med gps:en rätt ut i skogen, förbi komiskt homogent klädda älgjägarfjantar på små pallar, och sedan vidare tills bilen stannade mitt ute på ett myr utan ett enda hus i närheten och med diken paraderande på båda sidor om de fyra kraftiga däcken.
Vi var på jakt efter en kennel som föder upp Irländska varghundar men den där gps:en var inte något att lita på. Ett telefonsamtal och ett par leriga mil åt andra hållet på allt mindre vägar och stigar tills en röd liten stuga stod i vägen där vägen tog slut. Vi visste att vi var framme när två monster, väldigt stiliga och söta, stod och stirrade på oss genom buskarna och över staketet. Vi är på jakt efter en hund, fem månader efter Alfs sista andetag är det tid att gå vidare. Jag har varit tveksam men darling vill absolut ha en hund och det jag har sagt är att om vi nu ska ha hund då ska vi tamme fan ha det största man kan hitta vilket då är Irländsk varghund. Återstår att se när var och hur.
Men de irländska jättarna är verkligen coola, snälla, intelligenta och ödmjuka då de är så stora att de inte behöver visa attityd gentemot mindre och hetsigare mopsliknande fyrbenta vänner, inte heller mot människor.
Men det bästa av allt. De springer och tränar om du vill springa och träna. De sover och slappar framför teven om du vill sova och slappa framför teven. För mig är det den perfekta hunden.
Webb-TV och TT
Vill ni sedan läsa lite om varför Sven-Göran Eriksson skulle passa lika bra som väckelsepredikant och FN-medlare som fotbollstränare kan ni göra det under TT-Spelsajt.
Peace & Love
LÀsÄngest?
Jag tror att jag har råkat ut för läsångest.
Det är vid den här tiden på året som jag normalt sätt brukar läsa som mest böcker. Mörkret, de korta dagarna inbjuder till tidig plats i fåtöljen. Våren och sommaren är glädje och aktivitet, då finns ingen tid för mig att plöja ner näsan i böcker. Men hösten och den bittra bitande vintern är min tid för skön läsning. Men något har hänt, jag får ingen ro. Kan inte slutföra ett enda uppdrag, har problem med koncentrationen till och med när jag försöker med lättvindiga humorromaner.
Som till exempel isländske Einar Már Gudmundssons roman "Beatlesmanifestet" som jag nu har ägnat flera veckor att få fason på. Jag får inget flyt i läsandet och kan nu cirka femtio sidor före slutet inte bestämma mig om jag gillar det.
På nattduksbordet ligger en liten hög av påbörjade böcker och ler åt min gnagande läsfasa.
Jenny Diskis "Främling på tåg" gillade jag länge innan jag steg av hennes resa efter första varvet runt USA. Nu sitter hon på Starbucks på Seventh Avenue vid Penn Station i New York och planerade sin andra resa och jag har så svårt att följa med.
Ovanför Diski ligger Göran Tunström och rullar runt i den värmländska myllan. En författare jag normalt tycker mycket om att läsa, ändå nådde jag inte längre än drygt en tredjedel in i "Berömda män som varit i Sunne" innan jag la den ifrån mig för att jag blev uttråkad, kom inte in i boken helt enkelt. Vissa säger att det då är helt okej att lägga bort boken om man inte gillar det man läser men för mig är att läsa böcker, förutom lusten och njutningen, ett projekt som jag helst vill avsluta. Därför ligger den kvar där vid min sida medan andra högar på andra platser i huset växer sig oregerliga.
På skrivbordet finns sedan länge Chuck Klostermans "Fargo Rock City" som jag tyckte var underbar innan jag kom på att det just då var jobbigt att läsa på engelska eftersom jag precis då läst ett par andra böcker på det språket, bland annat en biografi om Patti Smith. Behövde komma tillbaka till det svenska språket ett tag.
Förutom dessa icke färdiglästa monster ståtar en liten stapel av nya läsprojekt som jag så oerhört gärna vill syna i pärmarna. Närmast återfinns Marcus Birros roman om Sveriges osynliga människor, "Landet Utanför" heter den.
Därefter blir det "Beröring långt ifrån" av Deborah Curtis.
Den handlar om Joy Division och gruppens genialiske eller galna sångare och låtförfattare Ian Curtis som tyvärr tog livet av sig innan livet ens börjat.
Utöver det väntar Bob Hanssons roman "Gunnar" och slutligen en dokumentär av Peter Fröberg Idling som heter "Pol Pots leende" och handlar förstås om Kambodja och de fruktansvärda åren då de radikala kommunistiska röda Khmererna utövade massmord på sin egen befolkning.
Är det konstigt att jag lider under någon sorts lindrigare form av traumatisk stress där ångesten växer sig starkare och starkare. Jag behöver komma in i en bok där jag hittar den rätta känslan igen. Bara då kan jag nå flytet.
Samtidigt vet jag att läsningen är ett krav för att skrivandet ska fungera. Så även om jag inte får tänka så vet jag att det är ett måste att nå fram till det lugn jag tidigare hade inför mina älskade böckers parad.
Jag lovar därmed att mitt liv som en läsande individ ska återupptas innan denna vecka är slut och då ska jag med jämna mellanrum återkomma med någon sorts recensioner i mitt Kulturrum.
Först ut är de sista femtio sidorna hos den där islänningen jag inledde denna bokmanifestation med.
Det börjar ordna upp sig nu
Har de senaste åren funderat en hel del över vilken vägar mina klubbar tagit genom åren, från debuten i BK Forward 1983 och dit där fotbollskarriären avslutades via en degradering från allsvenskan med Gais hösten 2000.
Två år efter degraderingen från allsvenskan spelade Gais i division 2(numer div 1), IFK Norrköping har släpat sina trötta förlorarben år efter år i Superettan och varje storsatsning har slutat i besvikelse. ÖSK har varit tvångsnedlyttade till Superettan efter ett ekonomiskt kaos som var minuter från konkurs och min moderklubb BK Forward såg under en period ut att ha förlorat all kraft att producera talanger som kunnat förstärka sitt a-lag. Kvartersklubben verkade tyna bort i en grop av ointresse och dåligt engagemang.
När nu årets fotbollssäsong närmar sig sitt slut börjar det äntligen ordna upp sig igen. De har alla äntligen promenerat in på en upplyst gata i stan istället för sina vilsna steg i utmarkens mörker. Nu är alla hemma igen i det som brukar kallas fotbollens finrum.
IFK Norrköping hälsas välkommen tillbaka till allsvenskan. Det ska bli mycket spännande att se hur deras satsning kommer att se ut. Publiken finns där, arenan ska bli ny, spelare ska köpas in och staden brinner för sitt IFK. Det känns som att Norrköping är på väg att kunna ta tillbaka sin plats som mäktig fotbollsklubb med rik historia och en ljusnande framtid.
Gais har i flera år byggt och byggt sin klubb och ser idag relativt stabil ut. Ekonomin som när jag var där sköttes i en portfölj som vandrade fram och tillbaka mellan två individer har på senare år blivit stark, starkare än sina alliansvänner, men det kommer nog förändras nu (om) när de blåvita vinner SM-guld. Väntar även på den nya tränaren vem det nu blir. Där är nyckeln om Gais ska fortsätta utvecklas på planen och kunna attrahera nya spelare till klubben.
ÖSK har lite av den samma situationen. De väntar på ny tränare, spelarna väntar på den nye tränaren för att planera framtiden och i styrelsen arbetas det på nyförvärv, ekonomisk tillväxt och framförallt stabilitet inför 100 års- firandet nästa höst. Just ordet stabilitet är kanske det viktigaste av allt för sportklubben. Stabilitet innebär att man kan jobba långsiktigt och inte enbart hålla på med att släcka bränder som klubben blivit tvingad till i flera år nu. Hösten och vintern blir oerhört viktig för Örebro Sportklubb.
The American dream
Do you know how it feels to be lonesome?
Meningen är plockad från en av Gram Parsons sångtitlar och speglar på något sätt den där perfekta ensamheten som jag har fått för mig att den amerikanska prärien står för. Jag har hela livet drömt om att få stå där, "at the crossroad" , med sentimentala dammiga grusvägar åt alla fyra väderstreck att välja mellan. Som Tom Hanks i slutet av filmen Cast Away. Åker han norrut hamnar han tillslut i Kanada, västerut stannar inte vägen förren han landar i Stilla Havet, långa spikraka vägar som slukas av horisonten. Där ska jag någon gång susa fram med håret fladdrande i vinden, armbågen ut genom fönstret och smetig vemodig country dånande i vrålåkets högtalare. Det är ingen ovanlig dröm, många delar den.
Den där känslan kom över mig igen häromdagen då jag steg in i min lokala skivbutik och mötte en röst så stämningfull den bara kan vara. Jag fungerar så med musik, det handlar om små nyanser i en stämma, en refräng. en skön vändning eller en svårförklarlig känsla som slår hårt in i hjärtat. För mig är inte musik förströelse som susar i bakgrunden utan den tar mig alltid någonstans. Om jag så lagar mat, kör bil eller hänger i en soffa hemma med ett litet glas livets vatten framför mig startar alltid de låtar jag gillar en mental process. För det mesta vet jag vilka knappar emotionellt jag trycker på när valet av cd far in i stereon. Jag väljer vilken stämning jag ska hamna i helt enkelt. Men nu steg jag alltså in i skivbutiken och bildlikt talat föll rätt in i "The American dream".
Mark Olson has lived in many worlds, all of them exciting.
Born in Minneapolis, he was the founding member of The Jayhawks, and has traveled the world, dining with kings and sleeping in cold vans. Through England, Germany, Poland and lands beyond, he documents his years abroad with often shocking but always engrossing tales of a man facing his darkest fears alone.
Jag kan inte bestämma mig om texten på The Salvation Blues cd:ns baksida är briljant eller bara ett uttryck från någon som tar sig själv på lite väl mycket allvar. Men det spelar kanske mindre roll när de två första låtarna som sänds ut är så ljuvliga att tårkanalerna fylls av förälskelse.
My Carol och Clifton Bridge tar tag i mig och förflyttar min själ ut på de dammiga vägarna med håret fladdrande i vinden, armbågen ut genom sidorutan och framtiden liggandes där vägen slukas av himlen långt borta i horisonten.
Spela bollen, jag Àr fri!
Bokrecension skriven av mig i dagens Nerikes Allehanda, Kultur & Nöje.
Spela bollen, jag är fri!: Trettio europeiska författare skriver om fotboll.
En antologi.
Vill bara göra er uppmärksammade på att recensionen är skriven innan min debut i Författarlandslaget.
Ja, innan jag ens var påtänkt för en mittfältsroll i de blågula färgerna.
En död sÀl i kistan
Att pumpa speedad Dropkick Murphys i bilens växlare och samtidigt halsa muggar med kaffe hjälpte knappast mig att nå toppformen när jag tillslut nådde Sundbybergs IP för min debut i Stockholmsjournalisternas landslagströja.
Vi skulle möta Svenska spel som plockat ihop ett fräscht gäng fotbollsarbetare, ja bortsett från Benno Magnusson då, och som skulle visa sig vara rätt svåra att rå på. När jag innan matchen fick frågan om hur formen var av förbundskapten Jakob Sillén på TT svarade jag:
Inget vidare!
Att jag skulle vara så rätt ute kunde jag knappast ha gissat själv, orden var ju uttalade med en falsk ödmjukhet.
Men på en gräsplan där de gröna stråna gick mig upp till knävecken och leran i botten påminde mig om ett risfält joggade jag omkring i ett ingemansland under en timmas fotbollspel. Tempoväxlingar var enbart ett ord från en tid som sedan länge bleknat bort och bollkontakt ett ord jag inte längre kunde stava till.
Som central mittfältare var nog tanken att de andra som inte spelat lika mycket boll som mig skulle ha mig som någon sorts trygg playmaker i uppspelen och defensivt ankare när motståndarna stormade fram.
Men bollarna ven som haubitsar ovanför min skalle samtidigt som jag halkade omkring i den leriga sörjan när jag väl försökte röra mig med den där sälen fortfarande död inne i magen. Under hela matchen var jag aldrig nära bollen, aldrig nära en motståndare men ändå helt slut i kroppen.
Det får bli pasta som uppladdning nästa gång.
Om jag nu får vara med fler gånger?
Jag kände mig verkligen som en klassisk videojugge!
Kvällen på Råsunda i en vip-loge blev knappast mycket bättre det.
Okej, själva vistelsen i logen med en massa Gotlänningar som drack öl medan man själv höll sig till vatten och kaffe var trevlig. Men matchen som utspelade sig i strålkastarnas estrad var nästan på samma nivå som den på Sundbybergs IP tidigare på dagen. De svenska spelarna stod stundtals nästan lika stilla som jag gjorde.
Undrar om dom också åt hamburgertallrik till lunch?
I Hummelsta?
Det var trist att Sverige inte kunde avgöra det här EM-kval racet på hemmaplan inför nästan 34.000 åskådare, men det var kul att se glädjen hos Nord-Irländarna och framförallt dess supportrar som sjöng "ska ni gå hem nu", fast på engelska förstås, till den svenska publiken när de lämnade läktaren efter matchen. Att de sedan såg ut som fånar i sina sjuka gröna hattar och peruker är deras ansvar.
Och målskytten Kyle Lafferty blev fotograferad och hyllad som om Nord-Irland vunnit EM-guld.
Var hemma vid halv två på natten efter att ha gasat hem tillsammans med hela världen på motorvägen mot Närkeslätten.
Frågan är om det vara några Stockholmare på Råsunda, alla åskådare måste ha bott i Västmanland, Närke, Värmland, Västergötland och vem vet var. Det var som en raggarkaravan mot Power Big Meet-träffen i Västerås.
Och när jag tillsist fick gå och lägga mig låg den döda satans sälen fortfarande kvar och skvalpade.
NA Webb TV
Gå in och se mig snacka om ÖSK mot Kalmar FF i den förra allsvenska omgången.
ÖSK-KFF
På lördag åker ÖSK till Borås för att möta Elfsborg medan Kalmar FF fortsätter sina attacker mot toppen av serien på bortaplan mot Brommapojkarna.
Kampen går vidare...
Och här hyllar jag liraren Lars Larsen som gjort enormt mycket för ÖSK genom åren men som nu tagit beslutet att lägga ner sin karriär och satsa på annat.
Dofter frÄn barndomen
Nyckeln är att inte springa så fort så att din hjärna enbart formerar sig till ett mörkt och suddigt tunnelseende.
Det ska vara njutbart och välbalanserat, då kommer det fram saker från minnenas trädgård som man för länge sedan trodde var glömda. Hjärnans arkiv är ett mysterium med nya och gamla tankar som snurrar runt i en evig tombola.
När jag rundade ett hus i ett bostadsområde på norr med den lokala symbolen Svampen högt ovanför mig slog en doft rätt emot mig. Doften sögs upp i näsan och in i medvetandet och direkt utan att jag hann reagera rullade en filmsekvens framför mina ögon.
Där stod min mamma framför spisen på Lertagsgatan 26 och panerade fläskkotletter. Jag var runt 14år och satt vid det vita runda bordet i köket. Jag var hungrig. Snart skulle en tallrik med stekta panerade fläskkotletter, kokt potatis, en ljuvlig brun gräddsås och massor av stekt lök stå framför min tonårssvultna uppenbarelse. Det skulle även stå hemmagjord lingonsylt på bordet och kanske skulle de gröna ärtorna lysa upp tallriken. Det sistnämnda kan vara en romantisk tanke från vuxenvärlden som infiltrerat barndomen då jag har för mig att ärtor inte var något för mig på den tiden men är det i allra högsta grad idag. Men likaväl fanns de där framför mina ögon när jag joggade upp för Norrängsvägen på min väg tillbaka mot hemmet.
Efter någon kilometer började historien att suddas ut igen. Frekvensen tappade fokus och bilden blev till ett myller av myrornas krig på den gamla teveapparaten. Plötsligt började hjärnan arbeta med helt andra bilder och jag började höra min andning igen som slog i takt med mina tunga steg i asfalten.
Pelle Blohm
– Chefredaktör Tidningen Marknad Örebro och Örebro Läns Tidning.
– Har startat föreningen Panhorama som jobbar med demokrati- och samhällsfrågor. Jobbar just nu med med Samhällskontraktet 2,0.
En podd kommer att dra igång i höst/vinter.
– Driver även det egna företaget Shane Media & Kommunikation AB.
– Frilansskribent. Krönikör. Copywriter.
– Föreläsare.
Författare:
– Släppte romanen From Bangor With Love i maj 2023.
– Släppte boken och självbiografin "Blohm står när dom andra faller" i juli 2017.
– Släppte foto- och poesiboken Under Radarn 2019.
I övrigt en jäkla fin kille...
Tidigare inlÀgg